Hlavní obsah

Preeklampsie může za předčasné porody, ale také závažné selhání organismu

Novinky, das

Preeklampsie je jeden z nejzávažnějších stavů, který postihuje 5-10 procent všech těhotných žen. Projevuje se nezvladatelnými změnami krevního tlaku, které v Česku zapříčiní až 20 % předčasných porodů, nicméně může končit i úplným selháním orgánů, a to nejčastěji ledvin. Aby k ničemu takovému nedocházelo, je důležité, aby ženy začaly problém řešit včas.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký krevní tlak může být příčinou, ale i ukazatelem preeklampsie.

Článek

Těhotné ženy mohou v I. trimestru absolvovat vyšetření, které nazýváme screeningem preeklampsie. Napoví, zda ženě hrozí riziko rozvinutí preeklampsie. V případě pozitivního výsledku screeningu lze přijmout preventivní opatření a zabránit komplikacím a fatálním následkům.

Kromě screeningu preeklampsie v I. trimestru je možné ještě těhotným dále nabízet test na odhalení rizika preeklampsie.

„Test je určen těhotným ženám s rizikem preeklampsie. Tedy těm, kterým vyšel pozitivně screening na riziko preeklampsie, mají preeklampsii, eklampsii nebo HELLP syndrom v osobní anamnéze, nebo jim byl při vyšetření naměřen opakovaně vysoký krevní tlak,“ vysvětluje Michal Koucký, vedoucí lékař oddělení rizikového těhotenství Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze a vedoucí výzkumu příčin a prevence předčasného porodu.

Ve třiceti letech předčasně porodila a hned prodělala mrtvičku

Zdraví

Zákeřnost preeklampsie spočívá v tom, že se může rozvinout během několika hodin u do té doby zdravé ženy s dosud bezproblémovým těhotenstvím, ta se pak může snadno ocitnout v ohrožení života.

Příznaky preeklampsie

  • vysoký krevní tlak
  • otoky nohou
  • bolesti hlavy
  • nevolnost
  • poruchy vidění

Laboratorní vyšetření ukazuje:

  • bílkoviny v moči
  • zvýšenou hladinu urey (kyseliny močové) v krvi
  • krevní obraz bývá v pořádku

Ženě selhávají orgány, placenta nefunguje. Plodu se nedostává kyslík a živiny, i on bojuje o život. Preeklampsie se navíc může rozvinout v eklampsii a ve velmi nebezpečný stav HELLP syndrom, kdy jsou vážně ohroženy životy ženy i plodu.

Komplikací je někdy také odloučení placenty, kdy může být pro miminko už pozdě a lékaři se snaží zachránit alespoň ženu.

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Zdraví

Co způsobuje tento závažný stav?

K preeklampsii dochází, jestliže má těhotná žena v krvi prokoagulační látky, které podporují srážlivost krve, a dítě má naopak v krvi látky protikoagulační, tedy protisrážlivé a dochází k poruše kardiovaskulární adaptability.

To způsobuje poškození vnitřní výstelky cév, zúžení cév a únik bílkovin do moči, což následně vede ke zvýšení krevního tlaku ženy, vzniku otoků a k poruše placenty.

Za rizikový faktor je taktéž považován příliš nízký, nebo naopak vysoký krevní tlak před těhotenstvím, obezita, nadměrné množství plodové vody během těhotenství a další nemoci, jako je například cukrovka nebo imunologická onemocnění. Rizikovější jsou rovněž ženy po 35. roce věku nebo ženy kuřačky.

Předčasné ukončení těhotenství 

Pokud lékař odhalí problémy s vysokým tlakem u těhotné ženy, pravidelně plod sleduje pomocí ultrazvuku a kardiotokografu (přístroj zaznamenávající srdeční ozvy plodu a stahy dělohy). Špatně vyživovaný plod pomaleji roste a žena má i méně plodové vody. Při zjištění těžké poruchy průtoku krve placentou je proto nutné plod předčasně porodit.

Lékař zároveň u ženy sleduje krevní tlak a snaží se ho pomocí léků udržet na hodnotách 140/90, zároveň se snaží předcházet i křečím a otokům.

Lékaři dnes dokážou zachránit i miminko narozené ve 22. týdnu

Žena

Mírnější průběh preeklampsie lékaři sledují ambulantně, pokud dojde k nezvladatelně vysokému tlaku či k ohrožení plodu, musí být žena hospitalizovaná a v nejakutnějších případech musí lékaři přistoupit k císařskému řezu. Často se tak děje dlouho před termínem porodu.

„Známe mnoho maminek, které předčasně porodily z důvodu preeklampsie. Většina z nich přitom měla podobný průběh,” upozorňuje Lucie Žáčková, výkonná ředitelka neziskové organizace Nedoklubko, která podporuje rodiny předčasně narozených dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám