Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Ostuda Hany Třeštíkové: Křivě obvinila producenta Star Wars ze střetu zájmů, teď se musí omluvit

Ostuda Hany Třeštíkové: Křivě obvinila producenta Star Wars ze střetu zájmů, teď se musí omluvit
Zdroj: profimedia/Twentieth Century Fox Film Corporation, Lucasfilm Ltd.
+ Další fotografie
Veřejná omluva
Americký producent Rick McCallum se konečně dočkal veřejné omluvy od pražské radní Hany Třeštíkové. Omluvu požadoval, protože ho Třeštíková loni nechala odvolat z pražského filmového fondu. Producenta obvinila, že byl ve střetu zájmů, když byl členem správní rady fondu rozdělujícího peníze filmům točeným v Praze.

Loni v dubnu nechala pražská radní a členka hnutí Praha sobě Hana Třeštíková odvolat známého filmového producenta Ricka McCalluma, který se podílel na třech epizodách filmové ságy Star Wars a také na sériích Indiana Jones Ze správní rady Prague Film Fund, která rozděluje miliony korun pro filmy točené v Praze, nechala krom McCalluma odvolat také producenta Petra Erbena Poté dobrovolně odešla i ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Důvodem, proč byl Erben a McCallum vyhozen ze správní rady, byl střet zájmů. "Správní radu Prague Film Fund čeká obměna, protože pan Erben a pan McCallum byli ve střetu zájmů a paní Bezděk Franková na pozici dále pokračovat nechtěla," komentovala tehdy Třeštíková.

Veřejná omluva

S jejími výroky americký producent žijící v Česku zásadně nesouhlasil. "Co paní radní tvrdila, vnímám jako lež, urážku," řekl pro Blesk uznávaný producent. "Ve stanovách fond nebrání producentům působit ve správní radě. Člen ale například nemůže hodnotit a rozhodovat o podpoře projektu, jehož se účastní on či jeho příbuzní. Čili takovýto konflikt konkrétních zájmů stanovy připouštějí a řeší," vysvětlil.

Vyjádření Třeštíkové se podle advokátů producenta dotklo McCallumovy důstojnosti, vážnosti i cti a zároveň jej významně ohrozilo v profesním životě. Proto po Třeštíkové požadoval veřejnou omluvu, které se konečně dočkal. "Tohle se prostě stát nesmí a lidé by to měli vědět," dodal McCallum. Díky omluvě se Praha vyhne náhradě nemajetkové újmy ve výši 500 tisíc korun, kterou by McCallum jinak požadoval.

Sama Třeštíková nakonec přiznala, že její kroky vedoucí k vyhození McCalluma byly přes čáru. "Pan Rick McCallum svým působením nijak neporušil žádné ustanovení Prague Film Fund," uvedla. "Vyjadřuji lítost nad tím, jak byla celá věc z mé strany komunikována… Za což se omlouvám," pokračovala.

K nevhodnému chování pražské radní se vyjádřil také opoziční zastupitel Lubomír Brož, jehož tyto výroky doslova zvedly ze židle. "Výrazně tím poškodila pověst Prahy v očích světových filmařů. Naprosto nepodloženě obvinit jednoho z nejúspěšnějších filmových producentů ze střetu zájmů, odvolat ho z funkce, již vykonával pro město zdarma, a přejít, že dokázal do Prahy přilákat tvůrce hollywoodských velkofilmů, je do nebe volající," stěžoval si Brož.

Prague Film Fund

Hlavní město Praha je dlouhodobě oblíbeným cílem filmových štábů. Město poskytlo kulisy mnohým úspěšným filmům. Pro Prahu je to ve výsledku také vítaná reklama, jež do hlavního města láká turisty a právě za účelem propagace Prahy ve filmech vznikl v roce 2016 nadační fond nesoucí název Prague Film Fund. Filmový fond finančně podpořil například natáčení snímků Jan Žižka, Na střeše, Jan Palach nebo Spiderman: Far from Home.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy