Zdravotnická zařízení se bouří proti ceně laboratorních testů na COVID-19

Testy na koronavirus

Zdravotnická zařízení se bouří proti ceně laboratorních testů

Některé laboratoře a nemocnice se ohrazují proti zavedení cenového stropu pro testy na COVID-19. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo horní hranici cen na 1 674 korun. Některá pracoviště kvůli tomu testování dokonce ukončila, cena jim totiž údajně nepokryje náklady. Nespokojené jsou ovšem i cestovní kanceláře, těm naopak tato cena přijde příliš vysoká. Obávají se, že odradí Čechy od cestování do zahraničí.

Za jeden test 1 674 korun plus maximálně 82 korun za odběr. Podle ministerstva zdravotnictví jde o férovou cenu. Protestují proti ní ale některé nemocnice a soukromé laboratoře. Podle mluvčí odběrové laboratoře SPADIA je za hranou finanční únosnosti, protože tato zařízení investovala na nákup přístrojů několik milionů korun. K tomu je podle ní potřeba připočíst náklady na práci lidí v laboratoři, transport vzorků a pronájmy místností.

O stanovení cenového stropu se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové přeli náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová a ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián. „Neměli jsme žádné zpětné vazby v tom smyslu, že by ta cena stanovená mezi pojišťovnou a poskytovatelem byla nedostatečná.“ uvedla Rögnerová.

Na otázku moderátorky Pavlíny Wolfové, proč k žádné zpětné vazbě nedošlo, Florián zareagoval smíchem: „A komu se máme ozývat? Myslíte, že komunikace s ministerstvem zdravotnictví je tak snadná? Ale paní náměstkyně to popsala, ta cena těch jejich 1 600 nebo 1 700 korun je opravdu cena pro laboratoř za ten test, ale úplně pomíjí náklady – dvě sestry, transport, ochranné pomůcky. Já to mám všechno tady před sebou napsané no a to je těch osm nebo devět stovek navíc.“

Cestovní kanceláře protestují

Zcela opačný názor na ceny testů na COVID-19 mají naopak cestovní agentury. Podle nich je současná výše ceny testu na koronavirus nepřijatelná. „Rodina se dvěma dětmi zaplatí nějakých 7 800, skoro 8 000 korun za testy jenom proto, aby se mohla vrátit domů. Myslíme si, že by test měl mít cenu někde kolem pěti set korun, aby ho vůbec mohli lidé akceptovat,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

O ceně za odběr ve výši 82 korun (kterou si mohou laboratoře a nemocnice přičíst k základní sazbě 1 674 korun za test) bude v pátek jednat s jejich zástupci ministr zdravotnictví.

Cena testu na koronavirus – analýza

  • Za test na COVID-19 musí v současnosti zaplatit v tuzemsku lidé, kteří se chtějí otestovat z vlastní vůle, a každý, kdo se vrací ze zahraničí. Pokud byste si chtěli nechat udělat test při návratu u našich nejbližších sousedů, vyšlo by vás to většinou dráž.
  • Slovenské laboratoře standardně nabízejí testy za 70 eur, tedy v přepočtu za 1 900 korun. Je to také cena nejlevnějších testů v Rakousku, kde se jinak ceny pohybují od 90 do 190 eur. Německo nabízí domácí test na protilátky za 77 eur, vlastní obyvatele ovšem testuje zdarma.
  • Ve Spojených státech například stojí test od 35 do 50 dolarů (880 až 1 250 korun). Hradí se ze zdravotního pojištění, které ale mnoho Američanů nemá. Ve Francii stojí test 54 eur (1 480 korun) a na část této ceny přispívají pojišťovny nebo stát. Naopak Dánové mají testy zdarma.
Tagy:
cestování nemocnice Francie cena testování Pavlína Wolfová laboratoř Helena Rögnerová Česko USA COVID-19 zdravotnické zařízení Ministerstvo zdravotnictví České republiky Asociace cestovních kanceláří České republiky Nemocnice Český Krumlov, a.s.