Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

K hříšníkovi Jangovi se otočili zády i čínští fanoušci. ‚Lhal jsi nám tolik let,‘ vyčetli mu

Sport

  20:01
Chang-čou - Nechtěli s ním stát na stupínku ostatní vítězové a nyní se ho straní i vlastní fanoušci. Dopingový hříšník Sun Jang dostal trest za podvádění a hromadně se k němu otáčí zády i v rodné Číně.

Duncan Scott stojí mimo stupně vítězů foto: Reuters

Spadla past. Kontroverzní čínský plavec Sun Jang dostal za rozmlácené dopingové vzorky osmiletý zákaz

Trojnásobný olympijský vítěz v plavání dostal trest za aféru ze září roku 2018. Tehdy po antidopingové kontrole nařídil svému doprovodu, aby rozmlátil vzorky krve kladivem. Přečin měl navíc už v minulosti, před šesti lety inkasoval půlroční distanc za užití zakázané látky. Tentokrát dostal trest na osm let.

Duncan Scott odchází ze stupňů vítězů, aniž by podal Sun Jangovi ruku.
Duncan Scottodchází ze stupnů vítězů

I přes zatím poslední incident však závodil dál, což štvalo jeho protivníky. Na protest s ním odmítli stát na stupínku vítězů a při focení raději stáli vedle. Ignorovali ho také při podávání ruky a nahlas bojovali za jeho potrestání. Přesto za sebou stále měl spousty čínských fanoušků. Až do teď.

Po oznámení trestu se jeho osobní fanklub, který čítá 360 tisíc fanoušků, rozhodl od něj distancovat. Žádají po něm navíc, aby se omluvil těm, kteří za ním stáli. „Lhal jsi Číňanům už tolik let,“ vzkázal správce fanklubu.

Jang byl potrestán v únoru, v dubnu však musela mezinárodní antidopingová agentura WADA řešit, že i přes zákaz trénoval s čínskou reprezentací na soustředění. Jedna z největších sportovních hvězd v Číně podala odvolání ke švýcarskému nejvyššímu soudu.