Proč má vinylkorková podlaha takový úspěch? Znáte její výhody a nevýhody?

22. 05. 2020
Diskuze (1)
Sdílet

Stále více moderních majitelů bytů a domů oceňuje kvalitu nových typů podlah. Kromě lité podlahy, která vyrovnává zároveň i všechny nerovnosti, se oblibě těší korková a vinylová podlaha. Každá má své výhody. Slyšeli jste už o jejich kombinaci – o vinylkorku?

Ještě dříve, než utratíte tisíce za novou podlahu, dobře si zvažte její pozitiva a nevýhody. Je totiž důležité, aby vám sloužila celé roky, ideálně desetiletí. Nejprve si porovnejme některé vlastnosti vinylové a korkové podlahy.

vinylkorková podlaha

foto: istock

Vinyl versus korek

Vinylová podlaha má vysokou trvanlivost. Poškodit ji může jen velmi těžký nábytek nebo ostrý předmět. Korková podlaha je méně trvanlivá, protože je měkčí. Snadno se poškodí, proto je vhodné použít podložky pod nábytek.

Vinylová podlaha je vodotěsná, korková ne – i když je do jisté míry voděodolná. Oba druhy podlah je třeba čistit jemnými čisticími přípravky, ale u korkové pozor na velmi mokrý mop, vhodnější je mírně vlhký. Vinyl se neošetřuje voskem. Zvýraznění lesku je možné dosáhnout lakem bez obsahu vosku. Zatímco korek je ekologický materiál, vinyl se vyrábí z polyvinylchloridu.

Náš tip: Máte domácí zvířátko? Korkovou podlahu poškodí mnohem snáze než vinylovou.

vinylkorková podlaha

foto: istock

Vinylkorek: Kombinace obou materiálů

Vinylovou podlahu najdeme v různých vzorech připomínajících dřevo či kámen. Neznalý problematiky si ji lehce splete s lakovaným dřevem. Avšak i korkové podlahy mají hodně různých vzorů. Navíc jsou dobrým tepelným a zvukovým izolantem, chůze po nich je tichá a měkká. Obě podlahy mají nejen své výhody, ale i nedostatky, a proto vznikl další podlahový materiál, který kombinuje pozitivní vlastnosti obou: vinylkorek.

vinylkorková podlaha

foto: istock

Dvě vrstvy korku, jedna vinylu

Vinylkorková podlaha má atraktivní luxusní vzhled, snadno se udržuje a spojuje nejdůležitější pozitiva korkové a vinylové podlahy. Plovoucí podlaha z tohoto materiálu je vyrobena z dvojité vrstvy korku a jedné vrstvy vinylu. Vinylová vrstva obvykle obsahuje velkou část recyklovaného plastu, nezatěžuje životní prostředí výrobou nových materiálů.

Výhodou spojení obou materiálů jsou antiabrazivní a antibakteriální vlastnosti. Korek vytváří tepelnou a zvukovou izolaci, takže podlaha nepůsobí chladně a tvrdě jako klasická vinylová, zároveň je i voděodolná. I pokud jde o design, tento materiál najdete v různých dezénech – od kamenných, dřevěných až po imitace betonu a různé pestré barvy.

vinylkorková podlaha

foto: istock

Nevýhody vinylkorku

Hlavní nevýhodou vinylkorkové podlahy je relativně vysoká cena a těžší dostupnost. Na některé vzory budete muset čekat. Objevují se i kritiky vůči samotnému vinylu. Narážejí na předpoklad, že tyto podlahy obsahují škodliviny, které se z nich postupně uvolňují. Výrobci a prodejci to popírají. Myslete též na to, že nerovnou podlahu je vhodné před uložením lamel vyrovnat.

Sabína Zavarská
foto: istock

Kategorie: Rekonstrukce bytu
Tagy: podlahy vinylkorková podlaha vinylová podlaha
Sdílejte článek

Diskuze

  • zajímavé.. zajímalo by mě jak to teda bude s tou toxicitou, protože i některé modely vinylu nejsou toxické nebo jsou dokonce ekologické jak sem se dozvěděl ve vpodlahach.. Pokud by teda byl ten vinylkorek z toho ekologického tak by to mohlo být super!

    Lubomír