Bylinky jsem pěstovala už jako malá | Lovime.bio

Bylinky jsem pěstovala už jako malá

Na veletrhu Biofach jsme pro vás vyzpovídali Šárku Vávrovou, která přijela na největší světový veletrh biopotravin představit svou novinku – Fluidum Té. Bio tekutý čajový extrakt s tímto názvem slouží k bleskové přípravě šálku čaje, bez nutnosti louhování, případně ohřívání vody. Neotřelý podnikatelský nápad nás zaujal a jeho autorku jsme požádali o rozhovor.

Jak dlouho vaše firma existuje?

Jsme úplně na začátku: firmu jsme zakládali počátkem loňského roku, na konci listopadu jsme spustili náš web, který zároveň funguje jako e-shop. Od té doby si naše produkty můžete nechat poslat až domů nebo si je vyzvednout v Zásilkovně. Balíčky posíláme do celé Evropy.

Kolik vás je? Máte nějaké zaměstnance?

Vyrábět a prodávat Fluidum Té byl můj nápad, od začátku jsem hledala někoho, s kým se mi bude dobře pracovat. Teď jsme ve firmě dva, já mám na starosti vše od dalšího vývoje po marketing a kolega Tomáš se stará hlavně o prodej. Snažíme se taky shánět partnery pro export, mimo jiné právě tady na veletrhu.

Jak se čaj vyrábí?

Náš produkt je na bázi vodného extraktu, používáme jen vodu a bylinky, žádnou chemii, žádný alkohol. A bylinky nepřevařujeme ani dlouho nemacerujeme. Tekutý obsah sáčku stačí nalít do čtvrt litru studené či libovolně teplé vody. Získáte tak bylinný nápoj bez přidaného cukru, barviv, umělých aromat či konzervantů.

 

A proč právě Fluidum Té?

Já sama jsem velký milovník dobrého jídla a pití, velká část rodiny se mi kvůli tomu směje. Chtěla jsem nabídnout nápoj, který nebude plný cukru nebo sladidel, aromat a další chemie – prostě čistý produkt.

Jestli se ptáte na název, tak Fluidum, protože je to tekuté; tekutý extrakt, který pouze nalijete do vody. Anglické slovo fluid znamená tekutina, ale současně je tu také samotné slovo fluidum, tedy něco jako nepopsatelné kouzlo. Doufám, že náš produkt bude mít pro zákazníky také nepopsatelné kouzlo, něco navíc. Něco milého a příjemného.

Vaše čaje tedy nemají konvenční alternativu?

Nemají, všechny naše produkty jsou stoprocentně bio a certifikované. Vyrábíme šest bylinkových směsí, jedna obsahuje kromě bylinek i ovoce. Používáme mrazem sušené jahody, samozřejmě taky v biokvalitě, což byl problém sehnat.

Usušit jahodu je problém?

Ony jsou sušené mrazem, takže to problém není. Problém byl sehnat je v biokvalitě, tedy nestříkané chemií. Cena této suroviny je neskutečně vysoká.

Nenastal podobný problém i s bylinkami?

Díky tomu, že jsme si na začátku dali velký cíl – šest bylinkových směsí – bylo nakonec potřeba sehnat 28 bylin, což je hodně.

Máme partnera, který nám pomáhá zajistit suroviny. Velká část našich bylinek pochází z České republiky, ale máme také byliny z jiných částí Evropy.

A například skořice se v EU ani nepěstuje, takže tu máme odjinud. Naším cílem je však používat hlavně suroviny z ČR, což se nám zatím ne vždy daří, protože některé bylinky se u nás v biokvalitě zatím nepěstují.

Někdo by možná řekl, že si zbytečně komplikujete… Proč jste se rozhodla, že vaše čaje budou v biokvalitě?

Já mám na bio jiný pohled, myslím si, že právě bio je to, co by mělo být normální. Navíc máme díky tomu jistotu, že je surovina kvalitní. V biu žádnou překážku nevnímám ani co se týče certifikace. Spolupracujeme s certifikační firmou, kde jsou všichni moc příjemní, hodně nám pomohli. Jiné překážky než to, že se surovina těžko shání a měla bych ji radši z blízkého okolí, jsem nezaregistrovala. To, že pracujeme s bio surovinami, se promítá do konečné ceny produktu, který tím pádem není pro každého. Ne každý si uvědomuje, že bio surovina stojí víc než surovina konvenční.

Podle mě je skvělé, že jste dokázali objevit díru na trhu, něco, co dříve neexistovalo…

O to je to těžší pro nás, právě proto, že nic takového není. Je těžké to prezentovat, přesvědčit lidi, ale věříme, že tohle je ta cesta a budoucnost.

Kdo vymýšlí recepty?

Já a následně je testuji a prověřuji za pomoci mých známých, počínaje rodinou přes bylinkáře až po profíky, co mají senzorické zkoušky a mají cit pro chuť a vůni. Připravila jsem extrakty ze všech bylin a pak jsem je v rozumném poměru míchala. Hodně jsem důvěřovala svému pocitu, šlo mi taky o to, aby se chutě nepraly. V momentě, když mi mix chutnal a dával mi smysl, jsem ho předložila ostatním.

Jak jste se k bylinkám dostala?

Pěstovala jsem je, už když jsem byla malá, měla jsem o nich knížky, dělala jsem si domácí čaje… Pak jsem šla na vysokou školu do Prahy, vystudovala jsem a měla jsem se stát učitelkou biologie. Místo toho jsem se ale postupně začala víc a víc zabývat pivem.  Dodělala jsem si rekvalifikaci na sládkovou a kurz senzorického hodnocení. Pivo jsem tedy vařila i hodnotila. I víno mě baví, aktuálně u mě ale vítězí čaje.

Který produkt je u zákazníků nejoblíbenější?

Zájem o všechny produkty je přibližně stejný. Kolega Tomáš má nejradši Harmony, pije ho odrána do večera. Je v něm mateřídouška, meduňka, dobromysl a troška skořice, je to jemná a hezká směs na popíjení. Já favorita nemám, všechno jsou to takové moje děti, všechny jsem vytvořila a dala si s nimi práci. Neumím říct, že bych jeden z nich preferovala víc než ostatní. Každý je vhodný pro jinou náladu, jinou denní dobu.

Čaj je výborný, já mám s bezem.

V tomto je i červený luční jetel, který mu dodává kořeněnou chuť. Bezový květ a jetel je dobrá kombinace, i pro mě to byl objev, ze kterého jsem měla radost. Tato směs se jmenuje Little Flower –název vymyslel kolega, protože je z malých květů bezu a červeného jetele.

Co plánujete do budoucnosti? Máte nějaké sny?

Sny určitě máme, kdybychom je neměli, tak bychom ani nezačali s tímhle inovativním, pro někoho bláznivým projektem.

Aktuálně jsou naše produkty v prodejnách Sklizeno a v bistrech Delia. V první řadě se chceme dostat do domácností, aby si lidé produkt oblíbili, a další cesta může být gastronomie, místa související s cestováním, vlaky, nádraží, autobusy, benzínky… prostě místa, kde si chcete dát kvalitní čaj, ale ne vždy máte tu možnost.

Víme, kudy se vydat, víme, kde chceme být za rok. Neustále se vyvíjíme a chceme posunout produkt dál. Tím, že je to nový produkt, je nutné ho pořad vylepšovat, investovat a pracovat na něm.

Kde se vůbec Fluidum Té vyrábí a kdo ho vyrábí?

Vyrábíme ho my v naší výrobně ve středních Čechách, čímž jsem vlastně odpověděla na obě otázky najednou. Nemáme v plánu na tom ani v budoucnu nic měnit.

Co vás na vašem podnikání baví?

Mě baví ty chutě a taky to, že přicházíme s něčím novým, mám pocit, že můžeme změnit budoucnost. Poslední inovace ve světě čajů je vynález čajových sáčků, což už je víc než sto let. Inovace, které vznikly od té doby, mi nejsou úplně sympatické, například instantní nápoje. Jsem ráda, že se snad obor posune zase někam dál a že můžu být u toho.

Na závěr se zeptám: máte nějaký zajímavý zážitek se zákazníky na Biofachu?

Lidé se mě tu pořád ptají na různé zvláštní příchutě, třeba zda máme čaj například z kokosu, bambusu nebo z marihuany… Jeden pán se ptal, jestli mu to můžeme nalít do vodky. Vodku tu nemáme, bylo by to s ní možná taky dobré, nicméně to není cesta, kterou chceme jít.

Rozhovor vedla Andrea Hrabalová pro Lovíme.bio

Foto: archiv Fluidum Té