Jak vybrat kvalitní fotoaparát pokud začínáte s focením?

Fotoaparátů je na trhu nabízeno velké množství a může být opravdu složité se orientovat, byť jen v základních parametrech. Pokud jste začátečník a nevíte, jaký fotoaparát vybrat, nechte si poradit.

Zde jsou základní věci, kterých byste se měli držet, pokud vybíráte svůj první fotoaparát.

Jestliže se ve fotografování prozatím vůbec neorientujete, pravděpodobně vám budou cizí i technické parametry, co jsou u fotoaparátů udávány. Skvělou volbou je zrcadlovka, ta má totiž mnoho funkcí a odpustí vám začátečnické chyby, nabízí se však také kompaktní fotoaparát. Jaký si tedy vybrat?

Zdroj foto: Billion Photos / Shutterstock.com

Kompakt vs. zrcadlovka

Zvolit si ten správný typ fotoaparátu může být oříšek. Pojďme se proto podívat na porovnání těchto dvou typů, abyste věděli, co od nich můžete očekávat.

Kompaktní fotoaparát

Tento fotoaparát nabízí snadné ovládání, jeho rozměry jsou navíc příjemné a nemá velkou hmotnost. Mnohdy se může pyšnit také lepším designem než zrcadlovka, navíc pořizovací cena je příznivější. Mezi další jeho výhody patří především to, že nemusíte měnit objektivy ani filtry, díky tomu je tak uživatelsky přívětivý, to se však může odrazit na kvalitě fotografií. Pokud ale sháníte stroj, který dokáže udělat hezkou fotku, aniž byste tomu museli věnovat velké úsilí, pak je tento typ přesně pro vás.

Takovým podtypem kompaktu je takzvaná bezzrcadlovka. Jedná se v podstatě o dražší kompakt, má velký obrazový senzor s pokročilým čipem. Mnohdy mají tyto fotoaparáty také výměnné objektivy. S kvalitou fotografií je to již lepší, mohou dokonce překonat i zrcadlovky, zejména při focení za špatného osvětlení. Pokud tedy hledáte kompromis mezi kompaktem a zrcadlovkou, bezzrcadlovka může být to pravé pro vás.

Fotoaparát zrcadlovka

Tento druh digitálního fotoaparátu nabízí funkční vybavení, navíc je o něco rychlejší a produkuje kvalitnější fotografie. Výhodou je, že si můžete dokoupit celou řadu příslušenství, díky kterému můžete zlepšovat své výsledky. Navíc je zrcadlovka příjemnější do ruky a lépe se s ní pracuje. Oproti kompaktu je univerzálnější. Počítat můžete také s o mnoho rychlejším ostřením, což oceníte při fotografování zvířat či sportu. Díky optickému hledáčku ihned vidíte, co fotíte, navíc slouží jako další opěrný bod při držení v ruce.

Zdroj foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Jak vybrat fotoaparát?

Cena fotoaparátu

Jakmile se rozhodnete pro koupi fotoaparátu, cena bude pravděpodobně tím prvním limitem, který si nastavíte. Vzhledem k tomu, jak složité je vyznat se v jednotlivých pojmech jako je ISO, clona či ohnisková vzdálenost a další, je důležité vědět, na co se hlavně zaměřit. Pozitivní je, že většina digitálních fotoaparátů je značně technologicky pokročilá a jejich cena není vysoká. To platí především u zrcadlovek, ty vám navíc oproti kompaktu odpustí začátečnické chyby.

Režimy

Při výběru fotoaparátu byste se měli dívat, co vše umí. Opravdu důležité kromě technických parametrů jsou také programy, jež foťák nabízí. Mezi ně by měl rozhodně patřit i manuální režim. Ačkoliv si s ním ze začátku pravděpodobně nebudete umět poradit, jedná se o skvělý prostor pro zlepšování vašich schopností v budoucnosti. Navíc automatika nedokáže vytvořit tak hezké fotky jako manuál, díky tomu budete mít motivaci svému stroji lépe porozumět.

Fotografování
Zdroj foto: Sergey Tinyakov / Shutterstock.com

Objektivy

Pokud si pořídíte zrcadlovku, objektivy jsou samostatnou kapitolou, na kterou je důležité se zaměřit. Jsou sice oproti kompaktním fotoaparátům o něco složitější, na oplátku však nabízí o mnoho více schopností a funkcí. Vybírat můžete z objektivů širokoúhlých, teleobjektivů či standardních, díky tomu tak vždy od fotoaparátu získáte to, co zrovna při focení potřebujete. Jedná se sice o větší investici, rozhodně to však využijete, pokud se ve fotografování chcete posouvat.

Prečtěte si i další články v kategorii: Jak vybrat zařízení

Jak vybrat ten pravý fotoaparát?

Otázka výběru prvního fotoaparátu je opravdu složitá. Bohužel na ni nelze utvořit jednoduchou odpověď. Nejideálnějším řešením je vybrat si fotoaparát, který se vám bude líbit a osobně si ho vyzkoušet, abyste zjistili, jak se s ním pracuje, co umí a zda vám sedl. Jen díky tomu můžete stoprocentně říct, že to je ten pravý foťák pro vás.

V dnešní době je skvělé, že pokud nemáte možnost si kvalitní fotoaparát vyzkoušet, stačí ho objednat z internetového obchodu, u něhož není problém s vrácením zboží. Máte totiž garantování, že pokud vám zboží nebude vyhovovat, můžete ho do dvou týdnů vrátit bez udání důvodu.

Jaký objektiv zvolit k zrcadlovce?

Jestliže se rozhodnete pro zrcadlový fotoaparát, v brzké době byste se měli rozmýšlet také nad objektivy. Takovým základem je takzvaný setový objektiv, ten má většinou rozsah 18-55 mm. Jedná se o skvělý objektiv, pokud s focením začínáte. Postupem času se však může stát, že vám již nebude stačit a najdete na něm nedostatky pro vaše potřeby.

Pokud chcete rozšířit své vlastnictví objektivů, je vhodné podívat se na teleobjektiv. Ten vám umožní lepší focení díky většímu rozsahu. Zpočátku se dají sehnat cenově příznivé, abyste se naučili s takovým objektivem pracovat, jeho vlastnosti (vykreslování barev, ostření apod.) však pravděpodobně nebudou na vysoké úrovni. Z toho důvodu je dobré počítat s tím, že budete potřebovat i kvalitnější skla, u kterých si připlatíte.

Fotoaparát
Zdroj foto: Witthaya lOvE / Shutterstock.com

Fotoaparát pro začátečníky

Při nákupu fotoaparátu pro začátečníky je dobré vědět, jaké specifikace nejsou až tak důležité. Může vám to ušetřit peníze, vyšší cena totiž automaticky neznamená lepší fotoaparát.

Při nákupu byste měli myslet hlavně na tato pravidla:

  • více peněz nemusí hned znamenat vyšší kvalitu fotoaparátu,
  • více funkcí nezaručuje lepší fotografie,
  • samotný foťák nestačí – naučte se kompozici a práci se světlem.

Funkce fotoaparátu

Mohlo by se zdát, že čím více funkcí přístroj má, tím hezčí fotografie dokáže vytvořit. Tak tomu ale vůbec není. Samozřejmě, že rozdíly mezi fotoaparáty mohou být značné a ovlivní výslednou fotografii, zdaleka to však není ten primární rozhodující faktor. Pro každou situaci se totiž může hodit jiný foťák, proto byste měli volit dle toho, do jakých podmínek se chcete vydávat fotit. Někdy se může hodit vymakaná zrcadlovka, která dokáže zachytit leccos, naopak však jindy se může hodit malý kompakt, jež dokáže lépe zachytit atmosféru.

Vlastnosti fotoaparátu

Popisy fotoaparátu, zrcadlovky či kompaktu, mohou být pro začátečníka poměrně zavádějící. Z technických specifikací se toho totiž mnoho nedozvíte, mnohdy vám ani tyto údaje k ničemu nepomůžou. To z toho důvodu, že mnohdy na nich ani tolik nezáleží.

Například vyšší počet megapixelů nutně neznamená kvalitnější fotku, rozdíl totiž většinou okem vůbec nepoznáte. Dalším poměrně nedůležitým parametrem je počet snímků za sekundu. To se vám může hodit při focení sportu, k tomu se však jako začátečník pravděpodobně na takové úrovni moc nedostanete, proto se nevyplatí za to připlácet.

Fotoaparát
Zdroj foto: Namphon2U / Shutterstock.com

Jak být skvělý fotograf?

Věřte, že pokud se hodláte focení věnovat s vášní, vůbec nepotřebujete špičkový stroj. To, co totiž dělá fotografie jedinečnými, je fotografSkvělý foťák vám rozhodně nezaručí skvělé fotografie. Je sice důležitý pro kvalitu výsledku, nejvíce ho však ovlivníte vy. Proto je dobré pořídit k objektivu fotoaparátu clonu, která vám pomůže pracovat se světlem.

Rozhodně byste měli zabřednout do odborných publikací, v těch se totiž blíže seznámíte se základními termíny jako je expozice, kompozice a podobně. Jen díky tomu se totiž naučíte s fotoaparátem pracovat a využijete tak jeho plný potenciál.

Nejlepší fotoaparát

K tomu, jak vybrat ten nejlepší fotoaparát vám jen stěží někdo úplně poradí. Můžete se rozhodnout pro:

  • fotoaparát Nikon,
  • fotoaparát Canon
  • Minolta fotoaparát
  • fotoaparát Panasonic,
  • fotoaparát Pentax
  • Sony fotoaparát či něco úplně jiného,

Je důležité, aby právě vám sedl do ruky. Proto si opravdu foťák vyzkoušejte, případně vybírejte podle recenzí uživatelů, abyste věděli, co můžete očekávat.

Zrcadlovku volte, pokud se hodláte focení opravdu věnovat a chcete se zlepšovat a mít dobrou kvalitu fotek. Pokud chcete pouze něco malého na cesty, ideální je kompaktní fotoaparát.

Zdroj: wikihow.com, digitaltrends.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.