Produkční cíl kompenzační vyhlášky není zatím daný

0
346

Produkční cíl kompenzační vyhlášky bude podle náměstkyně ministra zdravotnictví Heleny Rögnerové snížen na 80 nebo 85 procent. V diskusním pořadu Kola ekonomiky [viz přiložené video] pořádaném týdeníkem Euro to včera [21.5.] uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová.

Kompenzační vyhláška, kterou Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] upraví financování zdravotnictví v době krize covid-19, zohlední výpadek naplánované péče a náklady na pacienty s covid-19. Zdravotnická zařízení má motivovat, aby se snažila úbytek péče dohnat. Aby bylo možné vyhlášku vydat, je třeba změna zákona o veřejném zdravotním pojištění. Sněmovna ji bude projednávat v režimu legislativní nouze v týdnu od 25. května.

Vláda včera schválila návrh zákona o kompenzacích

Produkční cíl kompenzační vyhlášky: 80 či 85 %

Podle Heleny Rögnerová návrh prozatím počítá s tím, že byl takzvaný produkční cíl snížen na 80 nebo 85 procent.

„Nemocnice mají zálohy nastavené tak, jako by se jelo podle úhradové vyhlášky. Takže žádná nemocnice není aktuálně vystavena nedostatku peněz,” uvedla náměstkyně.

Zdravotní pojišťovny zálohy za letošní rok nemocnicím vyúčtují až v polovině příštího roku. V té době by je museli vracet ti poskytovatelé, kteří by na stanovených 80 či 85 procent produkce ve srovnání s rokem 2018 nedosáhli. Zatím podle Heleny Rögnerové nebylo rozhodnuto, ke které výši se vyhláška přikloní, protože jednání s pojišťovnami dále pokračují.

V případě nové úhradové vyhlášky shoda nepanuje

Pro některá zařízení může být i snížení o 15 či 20 procent málo. V běžném povozu totiž nemocnice budou letos fungovat zřejmě jen pět měsíců, protože letní měsíce a prosinec bývají v jejich provozu tradičně slabší.

„Všichni máme vypočítáno, že 80 procent asi bude realita, pokud nepřijde druhá vlna,” říká ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík [ČSSD].

Podle Heleny Rögnerové počítá návrh vyhlášky i s návratem epidemie, produkční cíl kompenzační vyhlášky by se pak zmenšoval.

„Zvažujeme motivační prostor, aby nemocnice, které budou pracovat a přizpůsobí tomu i léto, aby si mohly i malinko vydělat navíc,” dodala.

Chybět bude cca 30 miliard korun

Výpadek celého zdravotnictví kvůli koronaviru ministerstvo odhaduje na 30,5 miliardy korun. Nemocnice musely odkládat vyšetření a operace, lázně byly zavřeny úplně. Resort počítá s tím, že by z nich bylo kompenzováno asi 27 miliard korun. Návrh podle dřívějšího vyjádření ministra Adama Vojtěcha [za ANO] obsahuje tři miliardy jako možnost bonusu pro zařízení, která budou po zbytek roku aktivní. Dalších pět miliard korun bude podle ministra Vojtěcha stát péče o nemocné koronavirem.

Nemocnice i další budou muset přidat, tvrdí MZ ČR

Ministerstvo nařídilo nemocnicích omezit zbytnou péči v polovině března, musely také vyčlenit kapacity pro případné pacienty s infekcí covid-19. Akutní lůžková péče tak klesla na 30 až 50 procent v porovnání se stejnými měsíci loňského roku. Do běžného provozu se nemocnice začaly postupně vracet po Velikonocích, nyní jsou zhruba na 60 až 70 procentech. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté, pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.

Celkem letos podle Vojtěcha bude v českém zdravotnictví 370 miliard korun. Systém veřejného zdravotního pojištění letos původně počítal s výdaji kolem 350 miliard korun. Desítky miliard má dodat zvýšení plateb za státní pojištěnce od června.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here