Dvacetiny Fantasy Planet s Agentem JFK: Smrt v záři neonů

V rámci oslav se sérií Agent JFK si dnes dáme pořádně do nosu! Podíváme se totiž do paralelního Atlantic City a užijeme si záři neonů. Ale pozor: za pozlátkem luxusu se ukrývá smrt!

Kam se John Francis Kovář hne, tam číhají trable. Nutno však říci, že jim tento chlapík, cestovatel alternativními světy, jde mnohdy řádně naproti. A JFK umí být pořádně umíněný: jde tvrdohlavě po stopách výrobců nelegální zabijácké drogy, a ty vedou do Atlantic City. To zas bude na bulvárech mrtvo!

Libor Machala navazuje ve Smrti v záři neonů tam, kde Miroslav Žamboch v předchozích dvou dílech Mrtvého města skončil. JFK se svými společníky pokračuje v pátrání po tajemné droze Mutabor DX, která dělá z lidí zabijácké mašiny připomínající zombie; zlepšuje jejich reflexy, zvyšuje sílu i rychlost pohybu a především téměř potlačuje veškerou bolest. Stopy vedou do Atlantic City. To je, podobně jako tomu bylo v naší realitě, hnízdem nelegálních náleven alkoholu, rájem sázkařů a zápasníků a především domovem mafie, která má pod palcem celý policejní sbor. Je jasné, že i protřelý agent, jakým je JFK, se bude muset řádně ohánět, aby vyvázl se zdravou kůží.

Ve stopách tvůrce

Po Vlcích severu, kteří byli nezávislým příběhem, vzal na svá bedra Libor Machala nelehký úkol – převzal štafetu po Miroslavu Žambochovi, jednom z duchovních otců celé série, aby pokračoval prostřednictvím hrdinů ve hledání výrobců nelegální drogy. Na tomto místě se sluší smeknout klobouk, protože Machala se kvalitativně jednomu z kultovních autorů české fantastiky výrazně přibližuje. Od samého počátku vrší jednu akční scénu za druhou a nedá čtenáři vydechnout. Pod tím vším však vede pevnou rukou děj jasným směrem, takže kniha není jen samoúčelným sledem akce, ale má i promyšlenou vnitřní strukturu Celý příběh má lehce detektivní nádech, což mu přidává na čtivosti. Jediný rozdíl tkví v tom, že Machala je na literárním poli stále ještě nováčkem, a jeho textu chybí ona „mazáckost“, samozřejmost, která přichází s rutinou.

Velký důraz je opět kladen na postavy. Stejně jako ve většině knih v sérii jsou Kovář a jeho kumpáni ti „hodní“, a to bohužel v jakékoli situaci. Kromě obvyklých podezřelých, JFK a jeho šéfem Hornbullem, se setkáme s další zajímavou postavou převzatou od svého předchůdce, Philem Marlowem. Pokud vám to jméno zní povědomě, pak máte pravdu, v našem reálném světě se opravdu jedná o známého soukromého detektiva. Ani v tomto příběhu však není jeho role odtajněna – nalepil se na JFK, pobírá žold od jeho šéfa, kouří jako fabrika a má játra z oceli – a to je bohužel tak vše, co o něm můžeme s určitostí říci. Nově se objevuje postava Temného pastora – specifické variace na superhrdinu, u kterého také není zcela jasné, jak své schopnosti vlastně získal.

Začarovaný kruh

Pokud se nechcete dočkat spoilerů, následující odstavec prosím ignorujte!

Příběh série se tak trochu motá v začarovaném kruhu. Totiž, ono se pátrá a nachází, aby následně všichni podezřelí společně s větší částí důkazů byli odstraněni z cesty – a na konci knihy celý tým skončí s prázdnýma rukama a je opět na počátku, jen s několika dalšími mrtvými na kontě. Na jednu stranu má série silný nosný příběh a zajímavé téma, na druhou stranu je to z pohledu čtenáře trochu frustrující.

Uznávám, že za tento vývoj nesou s největší pravděpodobností vinu duchovní otcové série, a rozhodně bych to autorovi nevyčítal. Smrt v záři neonů je za poslední dobu jedním z podařenějších dílů série. Je nadupaný akcí a odehrává se v atraktivním prostředí plném hazardu, náleven a nevrlých mafiánů.  Postavy se sice pohybují v předem daných kolejích, přesto však působí sympaticky a mnohdy i „neurvale gentlemansky“. Jakožto samostatný odpočinkový příběh je Smrt v záři neonů zkrátka fajn.

Celá série JFK sice přešlapuje na místě, ale je to nadmíru příjemné přešlapování. Stále zbývá vyřešit mnoho otázek, stále zbývá mnoho lákadel a příslibů do budoucích dílů; ale přesto všechno si při čtení užijete každou stránku. A mimochodem: i v tomto díle chybí závěrečná povídka, což znamená, že se podařilo vyplnit textem celých 190 stran!

Libor Machala: Smrt v záři neonů (Agent JFK 39)

Vydal: Triton, 2017

Obálka: Petr Vyoral

Počet stran: 200

 Cena: 179 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď