PL opakovaně informovaly o podivné zakázce v pražské nemocnici za stovky milionů. Začaly padat hlavy

22.05.2020 11:30

VÍME PRVNÍ Naše redakce přinesla v dubnu sérii materiálů o plánované investici za stovky milionů korun ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Šlo o nákup nemocničního informačního systému, který je srdcem každé podobné instituce. Problémy, dalo by se říct, byly jen dva. Cena, u níž si ostatní zařízení ťukají na čelo, a slova ředitele VFN Davida Feltla o hrozících bankrotech některých nemocnic. Během přípravy materiálu, jak jsme už ostatně uvedli, se v mnoha negativních náznacích začalo objevovat jméno IT náměstka ve VFN Vlastimila Černého.

PL opakovaně informovaly o podivné zakázce v pražské nemocnici za stovky milionů. Začaly padat hlavy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Vlastimil Černý, bývalý náměstek ve VFN

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí
Tento muž byl podle několika našich zdrojů odpovědný za přípravu projektu, přičemž největší záhadou bylo, že o výsledku tendru za zhruba čtvrt miliardy měl informovat již v listopadu roku 2019, kdy soutěž ještě nebyla ani vypsána.

Během výuky postgraduálních studentů měl uvést, že „VFN bude používat systém zahraniční společnosti ALERT, a že společnost STAPRO (je dodavatelem informačních systémů pro zdravotnictví, pozn. red.) bude zajišťovat pojišťovnu.“

V celé záležitosti, jak jsme uvedli také v materiálu popisujícím situaci ve FN Brno, sehrál podstatnou roli zaměstnanec firmy Microsoft Rostislav Babarík.

Výsledek? Jak nám sdělili hned dva lékaři VFN, shora uvedený náměstek Černý prý byl odvolán. V pátek ráno tuto informaci oficiálně verifikovala rovněž Všeobecná fakultní nemocnice. „Ano, mohu potvrdit, že náměstek Vlastimil Černý byl odvolán z funkce náměstka pro informatiku a digitální transformaci k 20. 5. 2020,“ sdělila redakci vedoucí oddělení PR a marketingu VFN Marie Heřmánková.

Během zjišťování podkladů o výše uvedených skutečnostech se na naši redakci obrátila celá řada IT odborníků, kteří popsali, jak podobné tendry probíhají. Redakce se jim samozřejmě bude i nadále věnovat. Dalším textem v tomto duchu bude dění v Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…