Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

O post superúředníka má zájem diplomatka Chmielová i ministerský náměstek Hůrka

Jeden z kandidátů na superúředníka - Petr Hůrka. foto:  Dan Materna, MAFRA

Původní zpráva
Praha - Oficiálně zní název klíčové pozice ve státní správě náměstek ministra vnitra pro státní službu. Neoficiálně se mu říká Sir Humphrey podle postavy z legendárního britského seriálu Jistě, pane ministře, v němž zdatný státní úředník kličkuje mezi tužbami politiků.
  14:51aktualizováno  17:03

Česko o Sira Humphreyho přišlo, protože ten dosavadní - Josef Postránecký - nedokončil šestiletý mandát a přešel na pozici státního tajemníka na ministerstvu vnitra. Vláda, která superúředníka musí jmenovat, proto hledá jeho nástupce. Podle zjištění webu Lidovky.cz se do užšího výběru dostali tři lidé: Petr Hůrka, náměstek pro řízení legislativní sekce z ministerstva práce a sociálních věcí, Iveta Chmielová Dalajková, ředitelka personálního odboru ministerstva zahraničních věcí a Petr Novák, ředitel odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání na ministerstvu vnitra.

Náměstek Hůrka přitom patří mezi přední české experty na pracovní právo. Podílel se na novele zákoníku práce a za své působení loni v únoru získal prestižní cenu Právník roku. Na ministerstvu práce a sociálních věcí pracuje od roku 2001. Předtím byl zaměstnán na České správě sociálního zabezpečení. Je také docentem na pražských právech. Není členem žádné politické strany.

Josef Postránecký, bývalý „superúředník“.

„Nevyvracím to, že kandiduji, ale raději bych se o tom s vámi bavil až po skončení výběrového řízení,“ řekl serveru Lidovky.cz náměstek Hůrka.

Kariérní úředníci se zájmem o politiku

Jediná žena v užším výběru Chmielová Dalajková se před třemi lety ucházela o post státního tajemníka na ministerstvu zahraničních věcí, kde pracuje od roku 1999. Ten nezískala, ale stala se jeho zástupkyní. Přesto patří mezi vlivné úřednice Černínského paláce. Je totiž ředitelkou personálního odboru, který rozhoduje o výjezdech diplomatů na posty v zahraničí. Startuje tam i proces nominace velvyslanců. Jejím manželem je Juraj Chmiel, který v současnosti působí jako velvyslanec ve Slovinsku. Ve Fischerově úřednickém kabinetu zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Chmielová Dalajková v roce 2009 neúspěšně kandidovala do sněmovny za ODS. Stranickou knížku už ale nemá.

„Dlouhou dobu nejsem členkou ODS,“ napsala serveru Lidovky.cz. Vysvětlila také důvody, proč se o pozici superúředníka uchází. „K podání přihlášky mě vede zájem o státní službu a její modernizaci a spoluautorství technické novely k zákonu o zahraniční službě včetně jeho komentáře. Realizovala jsem také přes deset tisíc výběrových řízení,“ uvedla diplomatka.

Stranickou vazbu má z minulosti i třetí kandidát na post superúředníka, a sice ředitel Novák z ministerstva vnitra. Ten byl za sociální demokracii zvolen do zastupitelstva na Praze 6. Na dotaz redakce potvrdil, ze se o místo uchází. „Je to pravda,“ řekl Lidovky.cz Novák.

Zároveň je přesvědčen, že získal dostatek zkušeností, aby se o pozici mohl ucházet. „Osud naší státní správy a kolegů pod státní službou mi není lhostejný. Chtěl bych usilovat o profesionální, pružnou a sebevědomou státní správu,“ uvedl Novák, který se k členství v sociální demokracii „hrdě hlásí“. Dodal však: „Vnímám sociální témata, která mi nejsou cizí, na služební úrovni se chovám ryze apoliticky.“

Už v červnu nový Sir Humphrey

Podle informací redakce právě o těchto třech lidech bude rozhodovat výběrová komise. V ní zasedá ústavní právník Aleš Gerloch, místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek, náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek, generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba a šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha.

Post superúředníka je důležitý zejména kvůli obsazování vlivných postů napříč státní správou. Organizuje výběrová řízení na státní tajemníky jednotlivých ministerstev, kteří jsou nejvyššími úředníky resortů a neměli by podléhat výměnám dle střídání vlád. Každý rok vypracovává také hodnocení státních tajemníků. Nástupce Postráneckého by měla vláda jmenovat už k 1. červnu, tedy přespříští pondělí.

Autor: