Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Divadla pomalu ožívají. O slovo se hlásí komorní scény nebo koronavirem odložené premiéry

Kultura

  18:00
PRAHA - Divadla ohledávají nový terén a i přes omezení ohlašují premiéry. Vesměs ale jde o produkce nezávislých divadel a komorních scén a také o hry, které měly v době vyhlášení karantény před premiérou. To je třeba Protokol Spolku Kašpar, který se poprvé odehraje 25. května.

Studio Hrdinů uvede inscenaci – diskusní klub o Eleně Ferrante. foto: REPRO SH

Od 2. června se chystá hrát řada studiových divadel, tento termín zatím vyhlásilo třeba oblíbené Dejvické divadlo. Omezení stanoví, že do sálu smí maximálně sto diváků ve speciálním režimu odstupů, což v Dejvicích znamená asi padesát diváků na představení. Divadlo se kvůli finančním ztrátám, jež způsobila koronavirová krize, rozhodlo přistoupit k prodeji vstupenek na červnová představení prostřednictvím aukce. To nemusí automaticky znamenat, že všechny vstupenky budou prodány za vyšší než běžnou cenu. Jde pouze možnost divadlu pomoci. Vstupenky se od 18. května uvolňují v týdenních intervalech.

I Divadlo Viola nabízí lístky prostřednictvím aukce. V červnu plánuje sedm večerů, ale počítá s tím, že plný provoz se rozjede až v září. Červnová představení se také budou konat bez stolkové úpravy, čili bez možnosti konzumace. „Režim odstupů nám velmi komplikuje život, ale chápu, že kdyby se pro nás zrušil, musel by se povolit i ve velkých divadlech. Můžeme posadit jen čtyřicet lidí, a přitom se naše náklady významně zvyšují. Musíme mít testy pro herce, což je při větším počtu účinkujících nemalá suma. Takže budeme hrát buď představení s rodinnými příslušníky, nebo malá obsazení,“ vysvětluje umělecký šéf Robert Tamchyna a dodává, že ve Viole není soubor, na představení se scházejí herci z různých divadel i bez angažmá.

„Máme povinnost každému udělat testy a nemůžeme hrát představení v blocích. Setkávám se s vstřícností jak na magistrátu, tak na ministerstvu, ale nechápu jedno: když může jet dvě hodiny autobus z Prahy do Brna bez odstupů, proč nemohou lidé sedět v malém divadle na produkci, která trvá i s přestávkou stejně?“ uzavírá.

Principál Spolku Kašpar Jakub Špalek se od prvních zpráv o možnosti znovuotevření divadel netajil, že začne okamžitě, jak to půjde. Své slovo také dodržel, a tak se 25. května odehraje premiéra hry Tracyho Lettse Protokol v režii Filipa Nuckollse, divadlo pak bude pokračovat běžným repertoárem. „Začneme přesně tam, kde jsme skončili,“ proklamuje Kašpar, premiéra byla totiž původně plánovaná na 10. března. Jde o víceméně satiricky laděnou politickou hru a pojednává o cestách, kterými se mohou politici ubírat. Text má za sebou úspěšné uvádění na Broadwayi a inscenace Spolku Kašparu volí netradiční scénografii, která diváky dostane víc do děje a navodí iluzi, že oni sami jsou přímo účastni zasedání městské rady jednoho amerického městečka.

Divadlo X10 také začíná hrát už 29. května a 9. června uvede premiéru hry Otcovrah Arnolta Bronnena v režii Ondřeje Štefaňáka. Studio Hrdinů připravuje scénickou koláž Ferrante club, na níž se sešly režisérky Iga Gańczarczyk a Magda Jiřička Stojowska. Místo původního termínu v půli března se premiéra autorského projektu polsko-české režisérské dvojice uskuteční 12. června. Režisérky se inspirovaly tetralogií Geniální přítelkyně italské spisovatelky Eleny Ferrante, jejíž totožnost je nejistá. Inscenace není adaptací jejího díla, spíš je rámovaná specifickým fenoménem, který kolem tohoto díla vzniká.

Činnost obnovuje i nezávislá divadelní scéna v pražských Holešovicích Jatka 78. Nejprve se odtud živě odvysílá první díl kabaretu Pot a lesk aneb 100 lidí 100 chutí v režii Rosti Nováka mladšího a Víta Neznala; představení je určeno zdravotníkům a lidem z „první linie“. Divadelní provoz začne 30. května improvizačním večerem mladého souboru My kluci, co spolu chodíme, jenž se odehraje na letní scéně Jatek 78, ta pak bude v provozu v červnu a červenci. V Jatkách 78 se 5. června odehraje také premiéra autorského projektu Spitfire Company Prezidementi v režii Petra Boháče.

Ani Divadlo Na zábradlí se nevzdalo příležitosti uvést plánovaný titul. I když zatím jen v předpremiéře představí crazy komedii Zlatá pláž v režii Jana Prušinovského. Jde o další spolupráci režiséra se scenáristou Jaroslavem Žváčkem a hra s originálním humorem zpracovává vážné téma. V inscenaci hraje Jana Plodková, Jiří Vyorálek, Petr Čtvrtníček, Jiří Černý a další a na jeviště se údajně dostane kamion, rumunská policejní stanice i zlatá pláž.