TIP REDAKCE: Nesmrtelný David Bowie aneb 5 nahrávek, které vyšly až po jeho smrti a vy byste je měli slyšet

David Bowie, Glastonbury 2000
David Bowie, Glastonbury 2000 | Foto: Julian Makey

Ačkoli se o Davidovi Bowie nejčastěji dočteme jako o jednom z největších umělců 20. století, jeho tvorba má velmi silný přesah i do současnosti. Důkazem tomu pak jsou jak úspěšná alba, která Bowie od začátku 21. století až do své smrti vydal, zahrnující i dnes již kultovní  desku Blackstar, ale také nahrávky, které byly zpřístupněny až po jeho smrti v roce 2016. Jejich řady se neustále rozšiřují, i proto jsme se rozhodil utvořit výběr 5 z nich, které zkrátka stojí za poslech, ať už je posluchač letitým fanouškem Bowieho tvorby či ho sotva párkrát slyšel z rádia.

No Plan (8. ledna 2017, EP)

Na 70. výročí Bowieho narození bylo vydáno EP No Plan, navazující na uvedení muzikálu Lazarus, na němž Bowie před svou smrtí pracoval společně s dramatikem Endou Walshem. Nahrávka obsahuje celkem čtyři písně, z nichž úvodní Lazarus se rovněž objevila na desce Blackstar. Ostatní tři písně – Killing a Little Time, When I Met You a eponymní No Plan byly původně představeny pouze v rámci zmiňovaného muzikálu a následně vydány jako součást jeho oficiálního soundtracku, s EP však světlo světa spatřily tak, jak je Bowie ještě během nahrávání svého posledního alba nazpíval. K titulní písni dokonce vyšel i videoklip.

Čtěte také: ZAOSTŘENO NA: Cobainův heroinový pytlík jako bonus, nový singl The Pretty Reckless a vzpomínka na Dia

Let’s Dance (8. ledna 2018, demo)

Proslulá skladba Let’s Dance se do povědomí veřejnosti dostala jako disko hit, její podoba se však během nahrávání začátkem 80. let různě měnila. Na samotném začátku napsal Bowie tuto později světoznámou skladbu jako folkově znějící píseň se základem v akustické kytaře a dvou akordech. Na její nahrání si pak pozval amerického kytaristu Nila Rodgerse, s nímž a dalšími několika muzikanty dali demo tohoto nápadu dohromady a následně ho s Rodgersem v hlavní roli zvěčnili do disko podoby, v jaké ho známe dnes. Na Bowieho nedožité 71. narozeniny, tedy po více než 35 letech od vydání skladby, pak toto unikátní demo opět ve spolupráci s Rodgersem vyšlo jak na digitální platformy, tak i jako singl na 12″ vinylu.

Čtěte také: Kurt Cobain, Syd Barret i Chester Bennington: Když hudebníci trpí depresemi

Glastonbury 2000 (30. listopadu 2018, živé album)

Části videozáznamu Bowieho legendárního vystoupení na festivalu Glastonbury v roce 2000 sice kolují po internetu už léta, teprve před dvěma roky však došlo k oficiálnímu vydání živého alba. Díky němu si fanoušci mohli vůbec poprvé po 18 letech poslechnout celý záznam z Bowieho setu. Ten se na Glastonbury objevil v rámci svého letního turné a jako jeho tehdejší hlavní hvězda se postaral o vystoupení, které vstoupilo do dějin celého festivalu jako jedno z vůbec nejlepších, které se na jeho pódiích kdy udály, jak ostatně zmínili dokonce i pořadatelé festivalu. Ten svůj první ročník zaznamenal v roce 1970 a koná se doposud, přičemž s každým rokem nabízí ve svém line-upu ta největší jména z hudebního světa.

Conversation Piece (15. listopadu 2019, box set)

Bowieho “posmrtná éra” zahrnuje i vydávání box setů napěchovaných dosud neslyšenými písněmi či nikdy nezveřejněnými demoverzemi. Těchto kompilací vyšlo po Bowieho smrti hned několik, patrně tou nejzásadnější je však box set Conversation Piece z minulého roku. Ten obsahuje celých 5 CD zahrnujících jak předešlé nahrávky z rovněž posmrtně vydaných kompilací Spying Through a Keyhole, Clareville Grove Demos a The ‘Mercury’ Demos, tak i další předtím nikdy nevydané skladby a demoverze či alternativní mixy písní z let 1968 až 1969, včetně dvou různých mixů Bowieho debutové desky, jednoho dokonce vyrobeného Bowieho producentem Tonym Visconti speciálně pro vydání Conversation Piece. Například proslulá píseň Space Oddity se tak v box setu vyskytuje hned v 9 verzích.

Čtěte také: Saša Smutný: Hudba má být umění, ne manufakturní výroba. U znělek pro CNN Prima News jsme zvažovali každou čtvrtvteřinu

CHANGESNOWBOWIE (17. dubna 2020, LP)

Album CHANGESNOWBOWIE bylo původně nahráno během akustické session určené pro odvysílání v britském rádiu BBC. Ta se konala v roce 1997, na den Bowieho 50. narozenin a jelikož se produkce jejího výsledku ujal sám Bowie, nabídla k poslechu naprosto unikátní kompozice jinak známých písní z jeho předchozí tvorby jako The Man Who Sold The World, Aladdin Sane, Lady Stardust či Andy Warhol. O 23 let později, v dubnu letošního roku, bylo album vydáno i na streamovací platformy a už za měsíc, konkrétně 19. června, ho čeká i další rerelease – tentokrát i na vinyl. Speciální verze zmíněné The Man Who Sold The World je v současnosti k poslechu i na YouTube.


Napište komentář

Jiří Růžek
O Jiří Růžek 297 Článků
Milovník rock'n'rollu, nadšenec do žurnalistiky a student mezinárodních teritoriálních studií na FSV UK. Mezi mé oblíbené interprety se řadí Motörhead, Slash, David Bowie, Jack White, Billy Talent a obrovská spousta dalších, sám pak hraji na bicí a elektrickou kytaru a ve zbytku volného času rád cestuji všude, kde to jde.