Nejnovější

Opoziční aktivistka ze Surinamu: Bouterse je vtipný a lidé ho mají rádi

Wikimedia Commons, Xaviera Jessurun over ontslag Glenn Gersie

ROZHOVOR. Xaviera Jessurun je surinamská podnikatelka a aktivistka. Pravidelně se k politice vyjadřuje nejen pro surinamské noviny, ale například pro nizozemský deník Volkskrant. Je vůdčí postavou opozičního hnutí The Next Generation Movement, které od roku 2016 pořádá protesty proti prezidentu Dési Boutersemu, bývalému diktátorovi, a jeho vládě. “Nejsme žádná politická strana. Důvěra v politické strany je u nás menší než nulová, a to hlavně kvůli naším dějinám. Naším cílem je formovat vrstvu svéprávných občanů, kteří si budou svá práva na státu nárokovat. Jedině tak obnovíme naši demokracii,” říká pro Houpacího Osla o svém hnutí.

Dési Bouterse je už dlouho prezidentem vaší země. Kdysi se dostal k moci vojenským převratem, později si ho lidé zvolili demokraticky. Co všechno k tomu vedlo?

Bouterse se dostal k moci v únoru 1980. O měsíc později se měly v zemi konat volby.  Vládu ale sesadili defacto už o rok dříve. V zemi byly velké politické nepokoje a velká část společnosti se chtěla zbavit předchozí vlády a na volby se těšila. Zapomíná se na to, že puč bylo vlastně takové odborové povstání vojáků. Bojovali za své platy, zájmy a postavení a vyústěním tohoto byl převrat. Nešlo o nějaké osvobození společnosti v politickém slova smyslu, koneckonců volby měly být za měsíc.  Ty ale pak nepřišly sedm let.

Surinam byl po tu dobu diktaturou, naše ústava pozbyla platnosti a vládlo se dekretem. Odpůrce režim umlčoval a v prosinci roku 1982 dokonce odstranil patnáct lidí.

Od té doby žili obyvatelé ve strachu. Léta zastrašování způsobila, že se o tom ve společnosti nemluvilo. Neobjevovalo se to v učebnicích. Demokratické vlády se to posléze pokoušely napravit, a obávaly se, aby se to neopakovalo. Nakonec se to i tak opakovalo, a to roku 1990. To všechno způsobilo u lidí strach.

Jak to Bouterse dělá, že dokáže  lidi přesvědčit, aby ho zvolili znovu?

Bouterse se dokázal uvelebit i v novém politickém systému. Podařilo se mu zmanipulovat lidi, zfalšovat historii a sebe samotného vykreslit jako revolučního vůdce, a proto pro něj mladí hlasují.  Je vtipný, lidé si o něm myslí, že má charisma a chce ze Surinamu udělat komunistický sociální stát. Velká část našeho obyvatelstva to považuje za dobrý systém. Volnotržní ekonomiku, ve které by museli tvrdě pracovat, nechápou.

Teď dělá vše, aby se udržel u moci po zbytek života. Pokud bude sesazen, nastoupí trest za vraždy, které nechal spáchat roku 1982. A to je důvod, proč nadcházející volby pro něj znamenají všechno nebo nic. Musí vyhrát.

Bude volby nějak ovlivňovat?

Můžeme už teď vidět, co pro výsledek voleb vláda dělá: vyhazuje peníze oknem, mění zákony a všude dosazuje své věrné.

V 80. letech byl Bouterse v dobrém kontaktu s Kubou. Jaké jsou vztahy Surinamu a Kuby, popř. Venezuely nyní? 

Kuba je místo, kam jezdí rád. Byl se tam léčit – ani doktorům v naší zemi nevěří. Jsme dnes asi jedna z deseti zemí, které aktivně podporují Madura ve Venezuele. V ulicích se mluví o tom, že v pralesech jsou improvizovaná letiště, kam si venezuelští důstojníci jezdí pro peníze.  Takže takto vypadá naše zahraniční politika – a potom ještě ta přistání ruských letadel a helikoptér na našich letištích. A Čína.

Jak se Čína angažuje v Surinamu? 

Mezi Čínou a Surinamem probíhají swapové obchody. Dále dostávají velké zakázky v infrastruktuře a Čína je také velkým věřitelem naší vlády.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*