Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Captain Marvel

Vydáno dne 22.05.2020
Tentokrát se podíváme na to, co nabízí Blu-ray disk tohoto komiksového počinu z MCU. 

 










 

Jak už to tak u nosičů s Marvelovkami nebo přímo Disneyovkami bývá, Menu je lokalizované do češtiny. Jestli by si u Sonyho neměli vzít příklad, protože tam i na Blu-ray můžeme být rádi, že v češtině, resp. s českými titulkami, je alespoň film (viz např. Spider-Man: Paralelní světy). A to jenom proto, že tak předtím běžel v kině. Už víme, že samotný film nepatřil k tomu nejlepšímu, co MARVEL CINEMATIC UNIVERSE za uplynulých dvanáct roků nabídnul. Přesto se jedná o rozhodně koukatelnou pohádku, kterou si můžou užít děti i dospělí. Více teda asi holky, protože Captain Marvel/Carol Danvers patří k ikonickým postavám, byť kupříkladu za konkurenční Wonder Woman zaostává.

INFORMACE jsou v bonusové sekci zase trochu zavádějící položkou. Nedozvíme se, kolik bylo natáčecích dní, kolik se vypilo litrů vody, ani kolik hodin strávila Brie Larson zavěšená na lanech. Znovu jde pouze o vyjádření, že „komentáře a rozhovory mají pouze zábavní charakter, nereprezentují názory společnosti Disney, jejích přidružených společností, ani přidružených společností těch přidružených společností ...“ Takže pojďme k volitelnému AUDIOKOMENTÁŘI, který obstarali pod scénářem spolupodepsaní a společně taky režírující Ryan Fleck a Anna Boden. Ten jediný je k dispozici výhradně s anglickými titulky, nicméně to se dalo čekat.

Dvouminutový sestřih PŘEŘEKŮ raději zase necheme stranou. VYSTŘIŽENÝCH SCÉN můžeme zhlédnout šest, přičemž v průměru mají tak minutu a patnáct sekund. Tři z nich jsou přitom velice zajímavé a jenom utvrzují v tom, že režírující duo svůj úkol tak docela nezvládlo, jakkoli si od všech, včetně Brie Larson, Juda Lawa nebo producenta Kevina Feigeho, vysloužilo slova chvály. Na druhou stranu se nabízí otázka, nakolik mohli zrovna neznámí Fleck a Boden v rámci studiového systému mluvit do finálního sestřihu. Troufám si tvrdit, že Jon Favreau, Joss Whedon a bohužel i bratři Russoové si mohli jet více podle sebe.













 

No, a z extra materiálů zbývá zmínit už jenom šest KRÁTKÝCH FILMŮ. ‚Jak se stát superhrdinou‘ má necelých sedm minut, což znamená, že je ze všech nejdelší. Zaměřuje se na představitelku titulní superhrdinky. Brie, která tuhle roli dostala hlavně díky svému oscarovému výkonu v dramatu Room (ne tomuhle, o kterém vypráví Disaster Artist: Poslední propadák), prozradí, jak moc pro ni tahle role znamená. Řekne, jaká to byla výzva, jak musela trénovat a jaké to bylo usednout do stíhačky F-16. ‚Heroický moment‘ představuje Carol jakožto silnou a komplikovanou osobnost, která by ovšem byla superhrdinkou i bez superschopností. Snad i proto, že se jen tak nevzdá, a když upadne, tak hned zase vstane.

V ‚Původu Nicka Furyho‘ bude podotknuto, že děj snímku Captain Marvel se odehrává v 90. letech, tedy by mělo jít o začátek MCU, což není pravda, protože třeba první Captain America se přece odehrává ještě mnohem dříve. Zato myšlenka, že to už není pouze Východ vs. Západ, ale že se ke slovu dostávají taky mimozemští tvorové, jest samozřejmě velice trefná. Nick Fury, o kterém promluví i Samuel L. Jackson, jest takovým „dispečerem pekla," který dává dohromady talentované lidi pro vyšší dobro. V takovém případě se odpouští i ta manipulace. ‚Tým snů‘ se soustřeďuje na Ryna Flecka a Annu Boden.

A ‚Skrullové a Kree‘ pro změnu na obě znepřátelené mimozemské rasy, přičemž bude připomenuto (pokud jste to snad ze samotného filmu nepoznali), že za vším stojí dosti pozoruhodná myšlenka, jakou známe ze světových dějin. Naopak téma „cesty za poznáním“ tady bylo už v případě celé hromady počinů nejrůznějších žánrů a Captain Marvel ji nereprezentuje nejpoutavěji. A konečně ‚Kočičí hysterie‘ je vyvedena tak trochu ve stylu nějakého domácího videa z devadesátek. Zajímat nás bude ta kočka Goose, která jest ve skutečnosti rovněž mimozemským Flerkenem, díky čemuž se (opakovaně) dočkáme jedné úžasné hlášky. :-) Ve filmu tahle číča sehraje dost podstatnou úlohu, ale nikdo se nezmíní, jestli měla rovněž vlastní karavan. To je však už jenom takový detail.

FOTO: Falcon
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz