Jaroslav Kalina
23. května 2020 • 04:30

Manažer Benátek těžil uran v dolech: Věštili mi sezonu, kroutím třináctou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Životní cesty se mnohdy stáčejí opravdu zvláštním směrem. Obzvláště zajímavý kus túry má za sebou Bartoloměj Salanský, generální manažer hokejistů Benátek nad Jizerou. Šéf liberecké farmy ještě předtím, než se dostal do organizace Bílých Tygrů, dřel v uranovém dole! „Nezbývalo mi nic jiného. Musel jsem začít živit rodinu, tak jsem šel na šachtu,“ prozradil sedmapadesátiletý funkcionář pro Český rozhlas. U prvoligového mužstva funguje již skoro 13 let.



Pořádná dřina není benáteckému šéfovi cizí. Moc dobře jí zná. Bartoloměj Salanský za minulého režimu celých deset let pracoval v uranovém dole. V rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že se díky pozoruhodné a rozhodně i nebezpečné pracovní zkušenosti na šachtě naučil vážit si nynější práce, kterou má zároveň i jako koníček. Po sametové revoluci v Liberci rozjel rockový klub a v hokejovém klubu, za který v mládí hrával, začal trénovat žáky.

Následně si ho vyhlédl Petr Syrovátko, majitel Bílých Tygrů se zajímavou pracovní nabídkou. „Dělal jsem spíkra, učil jsem také bruslit holky a malé děti. Po roce této přípravy mi bylo nabídnuto dělat asistenta panu Jechovi, což jsem dělal šest let,“ řekl Salanský, který po šesti sezonách asistování Ctiborovi Jechovi měl využít nabraných zkušeností jako nový generální manažer Benátek, ze kterých si vedení klubu chystalo vytvořit farmu.

Než se Bartoloměj Salanský uchytil v hokejovém prostředí, pracoval v uranovém dole
Než se Bartoloměj Salanský uchytil v hokejovém prostředí, pracoval v uranovém dole

Moc dobře si na začátky ve středočeském městě vzpomíná. „Přiznám se, že jsem ani pořádně nevěděl, kde ty Benátky jsou. Jednou se mi stalo, že jsem tam jel na motorce a zabloudil jsem,“ prozradil s úsměvem. Se svým realizačním týmem si musel Salanský získat důvěru. Moc lidí jim nevěřilo. „Spousta lidí nám věštila, že tam budeme sezónu, maximálně dvě. No a jedeme už třináctou sezonu a já si myslím, že ještě nějakou odkroutíme,“ říká manažer, který úvod zvládl i s pomocí tehdejšího prezidenta klubu Bohumila Bartoně a starosty Jaroslava Krále.

V týmu hrající Chance ligu načíná již svůj 13. ročník a věří, že nějakou sezonu tam ještě „odkroutí“. Za dobu fungování v Benátkách prošlo Salanskému v týmu řada úspěšných českých hráčů. Radim Šimek, Pavel Zacha, Tomáš Filippi, Roman Will či Michal Bulíř… Tyto hokejisty a mnoho dalších měl alespoň v jednom ročníku pod palcem právě bývalý dělník, co doloval uran. Mimochodem s trénováním tam začal i nynější trenér hokejové reprezentace Filip Pešán.

Práce v benáteckém hokeji Salanského nepřestává bavit. „Člověk k tomu musí mít obrovský vztah. Je to láska na celý život. Musím podotknout, že ne každému se poštěstí mít práci zároveň i jako koníček. Nesmírně si toho vážím,“ řekl. Jediné, s čím není spokojený, je malá návštěvnost.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud