Hlavní obsah

U dětí je ani ne poloviční šance, že se nakazí covid-19

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

U dětí je o 56 procent nižší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem SARS-CoV-2 než u dospělých. Plyne to ze studie, kterou zpracovaly londýnská univerzita UCL a Londýnská škola hygieny a tropické medicíny, na níž v pátek upozornila stanice BBC. U dětí je zřejmě také menší pravděpodobnost, že budou virus šířit dále.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Anglické školy se připravují na návrat žáků prvního stupně.

Článek

Z dat o nemoci covid-19 bylo jasné, že nejvíce dopadá na starší lidi, kteří trpí dalšími závažnými nemocemi, jako jsou srdeční choroby a diabetes. Naopak u dětí je mnohem menší riziko, že bude mít nemoc vážný průběh nebo na ni zemřou.

Otázkou však zůstávalo, jak velké je riziko, že se děti novým koronavirem nakazí a přenesou ho na někoho dalšího.

Dítě ze školky mělo koronavirus. Třída Medvědů musí do karantény

Koronavirus

Aby našli odpovědi, prošli výzkumníci 6332 studií z celého světa na toto téma, z nichž většina ještě ani nebyla publikovaná. Jen v osmnácti z nich ale našli použitelná data.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

V britských školách budou muset děti být od sebe vzdálené dva metry.

Výsledná analýza ukázala, že u dětí je 56 procent menší pravděpodobnost, že se nakazí covid-189 než u dospělých, kteří se setkají s infikovanou osobou.

„Učitelé se obávají o děti a myslím si, že je neuvěřitelně uklidňující, že děti, které učí, mají jen poloviční náchylnost nakazit se tímto virem,“ uvedl profesor z Královské koleje pediatrie a dětského zdraví na UCL Russell Viner.

Devítiletý chlapec s covidem-19 se setkal s 172 lidmi, nikoho však nenakazil

Koronavirus

Důvod, proč tomu tak je, však není jasný, podotkla stanice BBC. Spekulovalo se o lepším stavu plic u dětí, i o tom, že bývají častěji nachlazené, přičemž některá nachlazení jsou koronavirového původu, i když vyvolaná jinými koronaviry, než je SARS-CoV-2.

Studie, z nichž britští experti vycházeli, přitom byly široce zaměřené, některé zkoumaly pečlivě pomocí pravidelného testování, jak se virus šíří ve školách a v domácnostech, další zachycovaly na širokém vzorku testovaných, kdo je ve společnosti virem nakažen.

Není jasné, jak moc se děti podílejí na šíření nemoci

Nejasné je i to, jak moc se děti podílejí na šíření nemoci. Jedna z použitých studií uváděla, že z 31 ohnisek byly jen tři, kde bylo hlavním zdrojem nemoci dítě, což představuje deset procent, zatímco u chřipek je to 54 procent. Jasnou odpověď se však najít nepodařilo.

Děti mají plíce v lepším stavu, proto na ně Covid-19 tolik nedopadá

Koronavirus

„Pokud však jsou děti méně náchylné nakazit se, je pak menší pravděpodobnost, že se stanou zdrojem nákazy a šíří pandemii, i když tu zůstává značná nejistota,“ dodal profesor Viner, který si nepřál být zatažen do politického rozhodnutí ohledně otevírání škol, které v případě prvního stupně už avizovala Anglie.

Dodal ale, že by měl obavy jen v případě, kdy by se pozornost zaměřila na zdravotní dopady u dospělých a děti se opomíjely.

Reklama

Výběr článků

Načítám