Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kadeřnice Tereza (23): Zbyla mi v kapse tisícovka, pomohli zákazníci. Štít se mlží a zkresluje

Autor: ula, ČTK - 
23. května 2020
05:10

Kadeřnice Tereza (23) si pronajímá salon v Polici nad Metují. V den, kdy se vyhlásila v Česku karanténa, měla podle svých slov v kapse tisíc korun a vše ostatní šlo na pronájem salonu a dívce nezbylo ani na jídlo. Zažádala o podporu stát, ale nejvíce jí pomohli zákazníci, kteří si u ní předplatili služby. Nyní má Tereza plno až do konce června a podepsala petici za zrušení nošení štítu. Jak se svěřila Blesk Zprávám, štít podle ní zkresluje a díky některým opatřením je občas i dehydrovaná a hladová. Premiér Andrej Babiš už slíbil, že se za zrušení štítu přimluví u vlády.

„V den, kdy vyhlásili karanténu, jsem měla doslova tisícovku v kapse, nic víc. Co jsem měla na účtě, šlo všechno na poplacení salonu a nezbylo mi ani na jídlo. O podporu jsem zažádala, přišla mi ale až ke konci dubna, takže jsem stejně měsíc a půl žila z tisícovky,“ řekla mladá kadeřnice Blesk Zprávám s tím, že je ráda, že se vláda rozhodla finančně pomoci.

„Nežádala jsem ale o celou částku, protože zákaznic mám teď až nad hlavu a jiní OSVČ to potřebují víc než já,“ doplňuje Tereza.

Než však podpora dorazila, Tereze hrozilo, že bude muset ze salonu odejít, protože neměla na zaplacení energií a nájmu. Byli to nakonec sami zákazníci, kteří jí navrhli, že si u ní služby předplatí. Tereza váhala měsíc, než pomoc přijala, a reakce jí vyrazila dech.

Zákazníci pomohli, zdražení zatím nebude

„Čekala jsem, že vyberu třeba 5 tisíc na pokrytí aspoň něčeho a k mému údivu jsem do dvou hodin měla na účtě 23 tisíc. Hrozně mě potěšilo, že jsou pořád lidi, co moji situaci chápou a chtějí mi pomoct, skoro jsem se rozbrečela. Hodně lidí mi ale také psalo, jestli mi “nebude vadit dělat zadarmo". Na to jsem odpovídala pouze stylem, že klidně budu celý červen živořit, když budu mít kde pracovat, protože to je pro mě to důležité. Těch 23 tisíc zní hrozně, ale bylo to dohromady “pouze" od 12 lidí, které jsem si krásně rozložila do celého května, a tak to teď vlastně vůbec nepoznám,“ svěřuje se dojatá Tereza.

Nyní má plno až do června, kdy odbavuje původních 150 zrušených termínů. Noví zákazníci se dostanou na řadu až o prázdninách.

I když řada kadeřníků avizovala, že bude své služby zdražovat, Tereza zatím ponechala ceny beze změny.

„Lidí je tolik, že si myslím, že si vydělám nad rámec klasického příjmu, naopak se mi až nelíbí, kolik kadeřnic situace ke zdražení využívá. Zdražování plánuji od nového roku, až budeme muset mít EET pokladny,“ přiznává mladá dívka.

Tereza: Štít zkresluje, rukavice tahají

Někteří kadeřníci zažádali vládu o zrušení povinnosti nosit při práci štít. Petici podepsala i Tereza, že bez něj by práci zvládala lépe. Naopak proti nošení roušek nic nemá.

„Štít se každým výdechem celý zamlží, nemluvě o tom, že až neuvěřitelně zkresluje, hodněkrát jsem až zjistila, že jsem kvůli špatnému zraku udělala zub nebo vynechala místo u barvy,“ objasňuje Tereza důvod, proč se k petici přidala.

Další problém je ale podle ní stříhání v gumových rukavicích. „Vlasy se gumou tahají, což bolí především zákaznice, já mám prostřiženou ruku na dvaceti místech a spotřeba rukavic je neuvěřitelná, nemluvě o ceně jednoho balíku,“ zlobí se kadeřnice.

Práce od rána do večera a dehydratace

Ačkoliv Tereza chápe opatření vlády, to, že je v salonu sama a může dovnitř vpustit pouze jednoho zákazníka, jí práci také neusnadňuje. Za normálních okolností by zvládala např. i dva zákazníky najednou.

„V salonu mám připravenou dezinfekci u vchodu pro zákazníky, mám dezinfekci na podlahy, poličky, po každém zákazníkovi v nových rukavicích dezinfikuji všechna místa, na kterých se zákazník nacházel, což je dle mého další hrozná ztráta času, protože přes oblečení se určitě nenakazíme,“ popisuje opatření Tereza a pokračuje: „Jednorázové pláštěnky pro zákazníky jsou samozřejmě všude beznadějně vyprodané, proto na každého zákazníka používám čistý vypraný plášť, který zase večer nesu domů vyprat, společně s ručníky, které také nemám jednorázové. Každému zákazníkovi rozdávám jednorázovou roušku a rukavice.“

Dodává, že práce se těmito opatřeními samozřejmě zpomaluje, a proto je nyní Tereza v salonu od osmi do rána do osmi hodin večer. „Co mi opravdu hodně vadí, je, že na pracovišti nesmíme jíst, ani pít. Když nemá člověk pití postavené u sebe, hodně málokdy mu dojde, že si pro něj musí dojít, pak se přistihnu, jak se motám z dehydratace nebo hladu a trpím do konce dne,“ říká Tereza.

Barvení s rouškou je problém

I práce se zákazníkem s rouškou je podle Terezy komplikovaná. „Je to obrovský problém u střihu strojkem. Vždycky stejně musím roušku potáhnout, aby se mi strojek vešel, takže mi nakonec ochrana přijde naprosto zbytečná. Barvení s rouškou je velmi problémové a při mytí se někdy stane, že se rouška nasákne a zákaznice má pak obarvenou tvář,“  vysvětluje, i když je názoru, že rouška v salonu je správné opatření.

Špatně střižené ofinky

Některým lidem natolik chyběly kadeřnické služby, že udělali podle Terezy to nejhorší, co mohli - sáhli po přípravcích z drogerie.

„Všichni pak přijdou “černí" a nechápou, že to půjde dávat dolů hrozně těžce. Víc jak 80 % z těchto zákaznic jsou navíc blondýnky. Jinak jsem se za první týden zatím nesetkala s ničím “až tak hrozným" , až na pár moc ustřižených ofinek,“ uzavírá Tereza a doufá, že vláda vyslyší některé prosby lidí z jejich oboru.

Babiš: Doufám, že vládu ukecám

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí na jednání vlády navrhne, aby kadeřníci, manikérky a pedikérky už nemuseli nosit ochranné štíty. Řekl to serveru iDNES.cz. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude o tomto opatření jednat s epidemiologickou komisí.

Babiš o těchto opatřeních mluvil s hygieničkami Jarmilou Rážovou a Zdeňkou Jágrovou. „Ony říkají, že by ty kryty kadeřníci nemuseli mít,“ řekl serveru premiér.

Podle Roberta Starého, který je iniciátorem výzvy vládě za zrušení povinnosti štítů, kombinace roušky a štítu ohrožuje kadeřníky na zdraví. Špatně se jim dýchá, ještě závažnější riziko je podle něj u lidí s nízkým tlakem. Někteří kadeřníci tak kvůli tomu omdleli nebo se jim spustila krev z nosu.

Babiš se Starým mluvil, zástupce kadeřníků mu podle něj řekl, že si mohou měnit roušky každou hodinu. „Myslím, že v pondělí vládu ukecám, aby kadeřníci nemuseli mít ty kryty,“ uvedl premiér.

Video se připravuje ...
Další videa