Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovi do Řecka, ministryně v létě potlačí kočárek. Maláčová má smůlu. Kdo bude v ČR?

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    23. 5. 2020
    05:02

    Jak naložit s letošní dovolenou? Velké cestovky Exim Tours a Fischer již kvůli pandemii koronaviru zrušily všechny zájezdy na červenec a srpen. Koronavirus donutil měnit plány také ministry vlády Andreje Babiše (ANO). Jak zjistily Blesk Zprávy z ankety mezi šéfy jednotlivých resortů, většina členů kabinetu zůstane během letních měsíců v Česku. Jen rodina premiéra a ministryně práce a sociálních věcí se chystají do zahraničí. Další z ministryň se zas těší na procházky s kočárkem. Omezení cest do zahraničí ale politikům asi zas až tak vadit nebude, mohou ho totiž využít k vrcholu kampaně před krajskými volbami, které budou na začátku října.

  • 1.Babiš: Vy buďte doma, já letím do Řecka

    „Tenhle způsobe léta, zdá se mi poněkud nešťastným.“ Legendární věta Rudolfa Hrušínského z filmu Rozmarné léto letos dostane zřejmě nový rozměr. A dost možná si ji ne jednou připomenou i členové vlády. Kvůli dopadům koronaviru a jen pozvolnému uvolňování hranic a možnosti vycestovat do dovolenkových rájů mění plány i oni. Jak zjistily Blesk Zprávy, do zahraničí se chystá jen premiér Andrej Babiš (ANO) s rodinou a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

    Právě Babiš přitom ve vysílání Blesk Zpráv v pořadu Ptám se, pane premiére vyzýval lidi, aby letos cestovali, utráceli především v Česku a pomohli nastartovat strádající ekonomiku.

    I letos si ale chce premiér užít vládní prázdniny s rodinou v zahraničí. „My bysme hlavně rádi, aby zůstali doma, naši lidé utratí v zahraničí 70 miliard,“ vzkázal lidem premiér. Sám ale bude peníze utrácet v zahraničí, jak přiznal 13. května. „Já jsem měl zaplacené Maledivy, to mi jako odložili o rok a teď mám zaplacené Řecko na srpen, tak jsem zvědav,“ prozradil Babiš.

    Video  Babiš: Hranice jsou otevřeny, do Rakouska a na Slovensko se dostaneme v červnu  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Řecko přitom patří k oblíbené destinaci premiérovy rodiny. V roce 2018 odpočíval Babiš na řeckém ostrově Mykonos, loni se několikrát zvěčnil na pláži s manželkou Monikou na Krétě. Dovolenou si užívali v hlavním městě ostrova v Herákleionu a za sebou už má i návštěvu letoviska Elounda.

    Manželka Monika a dcera Vivien stihly jednu rychlou dovolenou ještě před tím, než nový druh koronaviru COVID-19 uzavřel hranice a rušil lety napříč světem. Na svém instagramu paní premiérová v únoru zásobovala fanoušky fotkami z exotického Zanzibaru.

    To, že premiér odjede ze Strakovy akademie a z Česka úplně, podle Babišové neznamená, že má na rodinu vždy čas. V rozhovoru pro Blesk Zprávy nedávno zmínila, že by uvítala, kdyby premiér při rodinných dovolených více odkládal mobilní telefon a méně pracoval.

    „A to je další z témat, které často rozebíráme. Mně nevadí, že je často pryč a hodně pracuje. Ale vadí mi, že když už si udělá ten čas a je s rodinou, tak se nám nevěnuje. Neustále je na telefonu. Je to až obtěžující a ruší to i chod rodiny,“ rozpovídala se na začátku března exkluzivně pro Blesk Zprávy Babišová.

    „On musí řešit spoustu věcí. Nemám problém, když si udělá hodinu ráno a dvě hodiny večer, ale ne aby to bylo průběžně celý den. To už je pak problém a přijde období, kdy opravdu bouchnu. Jsem šťastná, že ho na to často upozorní i děti,“ dodala s tím, že věří vždy ve větší klid, když jsou všichni pohromadě.

  • 2.Hamáček zůstane v Česku

    Loni v létě premiér Babiš a jeho vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček řešili především obsazení postu ministra kultury - po té, co sociální demokraté stáhli z vlády Antonína Staňka. Letos bude vrcholit předvolební kampaň před krajskými volbami.

    A Hamáček letos zůstává na rozdíl od Babiše v Česku. „Zahraniční dovolenou neplánuji. Zůstanu v létě v České republice,“ prozradil Blesk Zprávám bez konkrétnějšího přiblížení svých plánů.

    Loni Hamáček uprostřed vládní krize zmizel tak, že o něm nevěděli ani členové vlády. Nakonec o sobě dal vědět z kola z Polska. „Chci moc pozdravit všechny z dovolené v Polsku. Je dobré vypnout, aktivně odpočívat a věnovat se rodině. Je tu krásně!“ sdílel své pocity od řidítek Hamáček. 

    Během necelého roku se toto ale změnilo víc než dost. Hamáček dořešil kauzu ministra kultury a po Michalu Šmardovi přišel s kalibrem, který už nemohl odmítnout ani premiér a ani prezident Zeman. Do vlády přizval totiž Lubomíra Zaorálka.

    Mezitím Hamáček oznámil také odchod od rodiny, a v posledních týdnech řeší coby šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra možnosti pro Čechy vycestovat po měsících opět za hranice.

    V roce 2018 Hamáček dovolenkoval na Sardinii, kde se s rodinou plavil na plachetnici.

  • 3.Schillerová bude pilovat rozpočet

    Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má během vládních prázdnin vždy nevděčnou funkci. Za premiéra totiž většinou drží „službu“, kdyby bylo potřeba rozhodnout bezodkladné věci. Letos tomu nebude zřejmě jinak a na dovolenou podle svých slov nebude mít příliš času.

    „V tuto chvíli dovolenou neplánuji. Nouzový stav sice skončil, ale dopady koronavirové krize na naše hospodářství trvají dál, takže budeme pracovat na jejich zmírnění,“ reagovala po náročném období, kdy příliš neperlila se svou angličtinou.

    Video  Schillerová tápe po anglickém dotazu: „Uvidíme,“ vyklouzne z ní nejistě  - Evropská rada
    Video se připravuje ...

    Během léta navíc bude muset bedlivě propočítat finance na příští rok a dát dohromady po nezvyklých a neočekávaných výdajích obrysy státního rozpočtu, který přitom pro letošek počítá s rekordním schodkem 300 miliard.

    Rok 2021 navíc bude také volební, takže se dá očekávat, že se ministři budou tahat o každou korunu. „Ve chvílích volna budu se svou rodinou na Moravě,“ plánuje si alespoň krátkou návštěvu příbuzných včetně malého vnuka Schillerová, která loni stihla vyrazit na dovolenou na Mallorce.

  • 4.Havlíček na vandru

    Poprvé během letních prázdnin bude Karel Havlíček (za ANO) zastávat hned tři funkce. Je nejen vicepremiérem, ale také ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy, kterým se stal letos v lednu. Během koronavirové krize patřil vedle Aleny Schillerové a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mezi nejviditelnější ministry. Na vládní prázdniny se proto podle svých slov těší.

    Ani on se do zahraničí ale nechystá. Potkat ho můžete teoreticky na nějakém vandru. „Naše rodina je kotlík, vandry lokální vlaky,“ pochlubil se ministr s tím, že nejraději si prý prochází Česko po svých.

    „Máme rádi šlapání od vesnice k vesnici, popojíždíme regionálními vlaky, navštěvujeme obyčejné hospody, penziony v přírodě a já mám ještě slabost pro každou louži, takže vlezu do kdejakého brčálu po cestě,“ reagoval Havlíček pro Blesk Zprávy na dotaz, jak bude trávit letošní dovolenou.

    On sám přitom nabádá už několik týdnů, podobně jako Babiš, aby Češi utráceli letos hlavně doma. „Takže žádný kola, žádný rezorty, žádný bazény, ale vlaky, bágly, malý pivovary, rybníky a pes, kterýho bereme s sebou,“ tvrdí Havlíček a v jeho plánech tak jsou skryté podniky a služby, které spadají jak pod ministerstvo dopravy, tak i ty, které mají co dočinění s ministerstvem průmyslu a dopravy.

    Loni si však dopřál Havlíček během léta neobvyklého zážitku. S rodinou se vydal na polární kruh - do Vikingské vesnice na ostrově Lofoty na severu Norska. 

  • 5.Petříček nevylučuje zahraničí

    Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) a jeho úřad vyjednávají v těchto dnech o otevření hranic. Lidé by tak měli mít možnost vycestovat nejen do okolních států, jako je Slovensko, Rakousko, nebo Německo, ale také i do Chorvatska. Hygienici se chystají označovat jednotlivé státy barvami jako na semaforu – červenou bude označena barva, kam by se cestovat nemělo, oranžová barva označí destinaci s rizikem či omezením a zelená je dostupná i bez testů.

    A nejen na klid na hranicích čeká sám Petříček. Původně si totiž plánoval dovolenou mimo Českou republiku. „Chtěli jsme jet s rodinou na kola do Dánska, mělo to být do kempu pod stan,“ promluvil o předprázdninových plánech ze začátku letošního roku pro Blesk Zprávy šéf české diplomacie. Dovolenou prý ale ještě zaplacenou neměl, takže o komplikace méně.

    Video  Češi a cestování do Rakouska, na Slovensko či do Německa a Polska: Jak to bude dál? Petříček probral dohody se sousedy  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

    Pobytu v zahraničí se ale ještě nevzdává. „Čekáme, zda se třeba v druhé polovině léta nepodaří odjet, ale asi spíš dovolenou plánujeme do Česka či jednoho z okolních států, kam bude možné cestovat,“ těší se Petříček na volno s rodinou. Hranice s okolními státy by se mohly otevřít v polovině června.

  • 6.Maláčová zrušila Portugalsko

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mluví o době koronavirové jako o „neskutečném zápřahu.“ Na léto se už proto těší. Ještě v pondělí v rozhovoru pro Blesk Zprávy vyhlížela se synem Gustavem a manželem, náměstkem ministra zahraničí Alešem Chmelařem, zaplacenou dovolenou v Prartugalsku.

    „My už máme také zaplacenou dovolenou. V Portugalsku. Ale budeme reagovat na tu situaci, já si myslím, že je mnoho krásných míst i v Česku, takže uvidíme,“ řekla Maláčová ve studiu Blesk Zpráv, kde se řešila mj. i nová příručka Blesku Česko po koronaviru, která vychází bezplatně každé pondělí coby příloha deníku Blesk.

    V sobotu už ale Maláčová Blesk Zprávám přiznala, že i ona nakonec změnila plány a léto stráví v Česku. Zrušení zájezdá cestovních kanceláří Fischer a Exim Tourus na to prý ale vliv nemělo. 

    „Dovolenou jsme měli po vlastní ose, nikoliv přes cestovku. Nad zahraniční dovolenou ale netruchlíme, počítáme s tím, že budeme doma v Česku,“ upřesnila minisryně, která chce ještě před létem doladit například zákon, který by snížil platy ústavních činitelů.

    Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Loňskou dovolenou Maláčová trávila i s rodinou v pohorkách. Ve třech vyrazili do Tyrolska. V sousedním Rakousku navštívila například biofarmu. „První den jsme padli jak podťatí a dopřáli si krásných 12 hodin spánku na čerstvém vzduchu. Tohle stojí za víc než pět hvězdiček v drahém hotelu a přecpané pláže,“ pochlubila se ministryně loni na sociálních sítích.

  • 7.Dostálová se těší na kočárek

    Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v současné době vymýšlí, jak motivovat Čechy k dovolené v Česku, sama ale podle svých slov příliš nikam vyrážet nebude. Čekají ji rodinné radosti a povinnosti. Sama se už těší, jak bude vyrážet na procházky s dětským kočárkem.

    „V červenci se stanu babičkou a moc se těším na dny, které strávím s prvním vnoučetem,“ těší se na novou životní roli Dostálová. Narodit by se jí měl vnuk Kryštof, od kterého si odskočí prý maximálně na pár dní. „Pokud to čas dovolí, pojedu s manželem do jižních Čech nebo do Brna,“ dodala. A proč zrovna jihomoravská metropole? Právě tam totiž studuje její dcera.

    Loni byla Dostálová na dovolené ve Španělsku, odkud se pochlubila fotkou přímo z moře. 

    V roce 2019 byla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na dovolené ve Španělsku. Letos zůstane v Česku a těší se, až bude vozit kočárek V roce 2019 byla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na dovolené ve Španělsku. Letos zůstane v Česku a těší se, až bude vozit kočárek | Facebook/Klára Dostávalová

  • 8.Vojtěcha možná potkáte v Mikulově

    Člověk by řekl, že si i pandemií těžce zkoušený ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude chtít odpočinout. Zatím prý ale na přemýšlení, kam by mohl vyrazit, neměl čas.

    Letos ho přitom čeká první léto coby manžela. Loni v říjnu se totiž po sedmileté známosti oženil s partnerkou Olgou. „Pracovní povinnosti mi zatím nedovolily na dovolenou ani pomyslet,“ reagoval při dotazu Blesk Zpráv šéf zdravotnictví, který aktuálně například bude hledat nového náměstka, protože mu na konci května odejde Roman Prymula, se kterým však měl Vojtěch dlouhodobě spory.

    Pokud přeci jen pár dní Vojtěch na volno najde, bude cestovat patrně po Česku. I když nevyloučil ani zahraniční výjezd. „Do zahraničí bych vyrazil jen v případě, že to situace v souvislosti s koronavirem umožní,“ dodal. V Česku by ho lidé mohli vidět například v jeho oblíbeném Mikulově.  

  • 9.Benešová zůstane na zahrádce

    Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) o svém soukromí spíše mlčí. A tak ani o letních plánech příliš nemluví. Prozradila jen, že nejspíš nikam nepojede.

    „Letošní letní dovolenou zatím neplánuji. Uvidíme, co současná přinese. Pár dní bych ráda strávila doma na zahrádce, ale uvidíme,“ svěřila se Blesk Zprávám ke skromným plánům.

  • 10.Zaorálek zůstane věrný kultuře

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) kvůli koronaviru přišel o jednu letní jistotu. Jako politik reprezentující Moravskoslezský kraj přišel totiž o tradiční několikadenní festival Colours of Ostrava. V oblasti Dolních Vítkovic se objevuje pravidelně. Ostatní politici mu tedy často doslova dýchají na záda, protože právě festivalové prostředí je pro politiky doslova baštou v dobách, kdy jsou v Česku už několik let za sebou volby.

    Video  Zaorálek o divadlech pro 500 lidí, poukázkách na kulturu a papučích na hradech  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Letos tak Zaorálek vymění festival za toulky po české vlasti. „Budu cestovat po českých jezerech, hradech a památkách,“ vzkázal Zaorálek, který chce osobně podpořit strádající českou kulturu, trpící pod dopady koronavirové pandemie.

    Ta těžce dopadla právě na tradiční velké letní akce. Lidé, kteří měli zakoupené vstupenky na různé letní festivaly a další události, budou moct využít vouchery na vstupenky na příští rok. Pokud to půjde, chce ale Zaorálek přeci jen vyrazit za hranice. „Zajel bych na pár dní na sever východního Německa ke Grustrow, kde jsou také jezera, chládek a Barlachův anděl,“ věří Zaorálek v krátkou cestu za hranice.

  • 11.Brabec sní o rybách

    Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) teď řeší především problémy se suchem. Prosadit má zákon o ochraně vody i opatření, která mají zadržet vodu v přírodě. A právě po českých krajích chce během letních měsíců dorazit.

    „Já to měl vyjasněné už před koronapotvorou. Na houby a na toulky na Šumavu a možná i na ryby někam do jižních Čech,“ těší se Brabec na své volné dny. Šumava přitom patří k Brabcovým oblíbeným destinacím, kam jezdí už řadu let. I když před dvěma lety, v létě 2018, vyrazil také do Španělska - konkrétně na Mallorcu.

  • 12.Plaga přišel o Jadran

    Ministr školství Robert Plaga oslaví během letních prázdnin 42. narozeniny. Brněnský rodák to teď schytává především kvůli zmatkům při rozvolňování škol a při rozdílech na prvním a druhém stupni základek.

    Jako otec dvou dětí je zvyklý s rodinou trávit dovolenou částečně v Česku a částečně na Jadranu – tedy v Chorvatsku. „Současná situace nám tyto plány pro tento rok překazila, a budeme se tedy rozhodovat podle aktuálního stavu,“ připojil své plány ministr školství mládeže a tělovýchovy.

  • 13.Metnar nikam nepojede

    Ministr obrany Lubomír Metnar trávil dovolenou před dvěma lety v Řecku, stejně jako premiér Babiš nebo ministr kultury Antonín Staněk. Letos ale podle svých slov zůstane doma a bude cestovat po Česku.

    „Letní dovolenou zaplacenou nemám. Určitě ji hodlám strávit někde u nás doma v ČR, do zahraničí se nechystám,“ reagoval stroze šéf obrany.

    Video  Babiš: Hranice jsou otevřeny, do Rakouska a na Slovensko se dostaneme v červnu  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

CaIifornia ( 24. května 2020 07:43 )

Ale tvoji rodice mohou za tu tvoji prazndou tykev.

CaIifornia ( 24. května 2020 07:42 )

Vy jste oba divny.

tryskomys ( 24. května 2020 07:38 )

To se divím,že tedy nezůstal na Slovensku,hnus,když promluví.Bože zač nás trestáš s Burešem,který neumí ani mluvit a na tož užívat myšlení,když nechtěně slyším,jak ,,blekotá,,.

tomikOO7 ( 23. května 2020 13:22 )

Ten Babiš je ale nádhernej chlap. Takovej rajcovní. Hned bych mu ho vykouřil ...

Maximilian ( 23. května 2020 13:15 )

Tak p.premier jede podpořit ekonomiku Řecka,měl by se spíše věnovat té české, proč jsme na tom nejhůř z EU,finance přitom vede ANO,proč klesá úroveň školství,vede ANO,zdravotnictví v čele s ANO se také moc nevytahlo,smrt zdravotní sestry kvůli absenci pomůcek.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa