Zde může být vaše reklama.

Léčebné ústavy čekají zajímavé projekty. Bude se chytat voda

Léčebné ústavy čekají zajímavé projekty. Bude se chytat voda

foto: Archiv

23. 05. 2020 - 09:00

Kraj chce získat necelých 8,5 milionů korun na lepší hospodaření se srážkovou vodou. Bude o ně žádat Evropskou unii a peníze půjdou do investic v odborných léčebných ústavech v Pasece a Moravském Berouně. Pokud se peníze podaří získat, bude se nově voda zachytávat ve speciálních nádržích, odkud se bude čerpat k dalšímu využití.

„V Odborném léčebném ústavu v Pasece chceme osadit dvě podzemní plastové nádrže pro jímání dešťové vody. Zároveň zrekonstruujeme dvě přírodní akumulační nádrže, které už v areálu jsou, a doplníme je o novou otevřenou přírodní strouhu dešťové kanalizace,“ uvedl Jiří Zemánek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Kromě léčebného ústavu v Pasece se dvou nádrží dočkají také v Moravském Berouně.

„Bude je doplňovat čerpadlo, které umožní využívat vodu pro zalévání zeleně,“ dodal náměstek Zemánek.

Podání žádosti o dotace schválila na svém dubnovém zasedání Rada Olomouckého kraje. Dotační titul je součástí Operačního programu životní prostředí.

Hejtmanství vnímá situaci se suchem velmi vážně – podporuje proto realizaci opatření, která směřují k zadržování vody v krajině. Přispívá také na obnovu vodohospodářské infrastruktury. Ročně jde o zhruba 40 miliónů korun,“ informoval Milan Klimeš, náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Odborný léčebný ústav Paseka je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje a spadá pod něj i zařízení v Moravském Berouně. Zdravotnický personál tam poskytuje lůžkovou péči například lidem, kteří se zotavují po náročných operacích a potřebují rehabilitaci.

Další články