Sbírání podpisů přináší skvělé zisky. Největší zájem je o Steva Jobse a staré mistry vážné hudby

Cena podpisu zakladatele Applu Steva Jobse vyletěla za dvacet let z 500 liber na čtyřicet tisíc.

Cena podpisu zakladatele Applu Steva Jobse vyletěla za dvacet let z 500 liber na čtyřicet tisíc.

Češi mají zájem o podpisy  prvorepublikových hvězd jako byl Vlasta Burian známý jako „král komiků“.
Dokument The Last Dance vyvolal obrovský zájem o legendárního basketbalistu Michaela Jordana. Sběratelská kartička s jeho podpisem se prodala za 125 tisíc dolarů.
Podpis ruského hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského, který se prodává za zhruba 300 tisíc korun.
Podpis rockové hvězdy Kurta Cobaina je horkým zbožím. Jeho cena prudce vyletěla.
Dopis od Fridricha Falckého, "zimního krále".
11
Fotogalerie

V minulých týdnech se v internetové aukční síni eBay prodala sběratelská kartička z první sezóny basketbalové legendy Michaela Jordana s jeho podpisem za rekordních 125 tisíc dolarů, tedy za více než tři miliony korun. Bez podpisu se stejná kartička prodala o pětadvacet tisíc dolarů levněji. Pouhý podpis šestinásobného šampiona basketbalové NBA tak výrazně zvýšil její hodnotu. 

Sbírání autogramů už totiž není jen záležitostí posedlých fanoušků hudebních, filmových či sportovních hvězd, ale může být rovněž extrémně lukrativní investicí. Podle ukazatele PFC40 Autograph Index, který sleduje hodnotu čtyřiceti nejžádanějších autogramů od roku 2000, přinesla investice do podpisů průměrné roční zhodnocení ve výši deseti procent za posledních dvacet let. 

Největší zhodnocení přinesl autogram zesnulého zakladatele společnosti Apple Steva Jobse, jehož cena se zvýšila z 500 liber v roce 2000 na letošních čtyřicet tisíc liber (asi 1,2 milionu korun), což představuje roční zhodnocení ve výši čtyřiadvaceti procent. To překonává akciové i dluhopisové trhy. 

„Důvodem je skutečnost, že Jobs se velmi nerad podepisoval, protože prý pořád pracoval. Hodnotu také zvedla jeho předčasná smrt ve věku 56 let v roce 2011,“ uvedl předseda Klubu sběratelů autogramů a expert na autogramy Martin Pros. Jobsův podpis je tak dražší než autogramy od členů britské královské rodiny.

Slušné výnosy mohou ovšem přinášet rovněž autogramy či rukopisy i na tuzemském trhu. „Může se stát, že koupíte v antikvariátě dopis za sto korun a v aukci jej pak prodáte za tisíc korun. To je ovšem otázka štěstí nebo velké znalosti,” říká sběratel rukopisů a pořadatel aukcí s rukopisy Petr Beneš.

„Obecně se dá říci, že cena postupně v čase roste lineárně a vytrvale. Co se před lety prodávalo za stovky korun, stojí dnes tisíce,“ dodal. 

V Česku je podle Prose největší zájem o autogramy filmových hvězd. „Vévodí Vlasta Burian, Hugo Haas, duo Jiří Voskovec a Jan Werich nebo Adina Mandlová,“ říká.

Pro investice ale Pros doporučuje pouze zahraniční slavné osobnosti. „U českých osobností, které mají potenciál zhodnocení, je problém, že na ně zřídkakdy narazíte, zatímco zahraniční si můžete koupit v některém ze specializovaných aukčních domů – nejlepší jsou ve Vídni, Berlíně, Londýně a USA,“ dodává.

Nejdražší podpis patří americkému prezidentovi Georgi Washingtonovi, který se prodal podle serveru finance101.com v roce 2012 za téměř deset milionů dolarů.

Ostatně mezi hlavní faktory, které ovlivňují cenu autogramů, patří jejich vzácnost. „Velký vliv má obecné povědomí o dané osobnosti. Proto se třeba rukopisy hudebních skladatelů prodávají za nejvyšší částky – hudba je mezinárodní a tudíž i sběratelská klientela se nachází po celém světě,” doplňuje Beneš.

Čím je rukopis starší, tím je vzácnější, protože se jich zachovalo méně a část skončila například v muzeích. „Nejvyšších částek v aukcích dosahují rukopisné notové záznamy od Chopina, Beethovena nebo Bacha, a to dvanáct až patnáct milionů korun za jednu či dvě strany,“ podotkl Pros.

V posledních  letech roste zájem rovněž o hudební hvězdy z 80. a 90. let. Například podpis frontmana slavné skupiny Nirvana Kurta Cobaina se za poslední dva roky zhodnotil o padesát procent. Cena jeho podpisu vzrostla z dvou tisíc na tři tisíce liber.

„Ti, kteří během dospívání poslouchali Kurta Cobaina, Madonnu a Michaela Jacksona, jsou nyní čtyřicátníci a mají peníze na investice,“ zdůvodnil růst pro server Moneywise expert britského aukčního domu Paul Fraser Collectibles Daniel Wade.

Řada z nich je nostalgická a hledá podepsané suvenýry. U podpisu Cobaina, který předčasně zesnul v roce 1994 ve věku 27 let, pak může hrát roli ještě jeden faktor. „Často je drahý autogram lidí, kteří zemřeli mladí,“ říká Pros. 

Investice do autogramů mají ovšem i svá rizika, která jsou příznačná pro alternativní investice jako je víno, whisky či umělecké předměty. „Investoři si musí dát pozor na padělky, které jsou na českém  trhu běžné u prvorepublikových herců,“  upozorňuje Pros. 

Podle Wada je nutné „vždy obchodovat s uznávaným obchodníkem, který má za sebou dlouhodobé fungování.“ Na internetové eBay je podle něj až 99 procent autogramů celebrit falešných.

Téma alternativních investic přináší Magazín E15 Premium ZDE.