Teď už budeš doma. Žhář vypálil kostel pastora, který se vzpouzel při pandemii

Duchovní kostela v americkém městě Holly Springs státu Mississippi vypracoval minulý měsíc právní žalobu mířenou na tamní úřady a policii, ve které se ohradil proti koronavirovým opatřením. Omezený provoz kostela a sociální distanc podle kazatele brání šíření víry. Tento týden mu však kostel vypálil žhář. Na místě činu zanechal znepokojivý vzkaz.

Ve zmíněné žalobě si pastor Jerry Waldrop stěžoval, že státní koronavirová opatření přerušila v Holly Springs studium bible a ochromila velikonoční liturgie. Zvláště kritizoval nařízení sociální distance, kvůli kterému se mu do kostela nevešel větší počet lidí. „Špatné počasí zase nedovolí, abych vedl bohoslužby venku,“ stěžoval si Waldrop v žalobě a prosil, aby se karanténní opatření na kostel nevztahovala. Informoval o tom web USA Today.

Podle městského právního zástupce se v kostele rozestupy mezi lidmi nedodržovaly. Například 10. dubna bylo uvnitř církevní budovy čtyřicet věřících, kteří seděli příliš blízko u sebe, uvedl právník. Nařízení státu Mississippi v současnosti dovoluje, aby se bohoslužby v kostelech konaly, kazatelé ale musí dohlížet na dodržování hygienických opatření. Počet lidí, kteří se mohou účastnit nedělních setkání, je omezený za účelem dodržování rozestupů. Nařízení vyprší v pondělí.

Výhrůžka neznámého žháře

V noci na středu v kostele v Holly Springs vyšlehly plameny. Do rána budova shořela. Církevní stavbu zřejmě zapálil žhář. Vyšetřovatelé tak usuzují ze vzkazu, který nalezli na podlaze v troskách kostela. „Vsadím se, že teď už doma budeš, ty pokrytče,“ napsal na zem neznámý pachatel pomocí graffiti spreje. Ve výhrůžce odkazoval zřejmě na populární slogan „Stay Home. Save Lives“ (v překladu: Zůstaň doma a zachraň životy), který se rozšířil na sociálních sítích.

Pastor Waldrop je po útoku žháře zdrcený. „Trápí mě to. Vůbec netuším, kdo to mohl být. Nevím o žádných nepřátelích, které bychom měli. Nevím o nikom, kdo by byl schopen takového činu,“ sdělil kazatel pro USA Today. Své pohoršení vyjádřil na Twitteru také guvernér státu Mississippi Tate Reeves: „Co s námi pandemie udělala? Potřebujeme modlitby za tuto zemi,“ napsal.

Na tiskové konferenci Reeves ujistil, že udělá všechno pro to, aby byl žhář dopaden. „Musíme zajistit, aby vyšetřování dospělo do úspěšného konce. Pokud je to opravdu tak, jak se zdá, tak uděláme všechno, co je v našich silách, abychom dopadli toho, kdo tento kostel zapálil,“ ujistil guvernér.

Tagy: