NHL se dohraje systémem play-off s 24 týmy. Souhlasila s tím hráčská asociace

Nejslavnější hokejová soutěž světa, kanadsko-americká NHL, je zase o krok blíže k dohrání právě přerušené sezóny 2019/20. Ta se přerušila již 12. března kvůli pandemii koronaviru a od té doby vedení soutěže hledá všelijaké varianty, jak by se tato sezóna mohla dohrát. Nyní výkonný výbor hráčské asociace souhlasil s tím, aby se přerušená sezóna této soutěže dohrála systémem play-off, kterého by se na místo obvyklých 16 mužstev zúčastnilo hned 24 účastníků. Ještě není ale jasné, na jakých neutrálních místech se zbytek sezóny odehraje a také to, jak bude vypadat herní formát.

Podle původního plánu sezóny 2019/20 zbývalo mužstvům NHL dohrát 11 až 14 zápasů do jejího konce. Nově schválený plán na dohrání soutěže s těmito zbývajícimi zápasy základní části již nepočítá a  šlo by se tak rovnou na vyřazovací soutěž, kam by se dostala mužstva podle aktuálního bodového průměru, přičemž těch účastníků play-off by tedy mělo být až 24.

Součástí schváleného návrhu je ta skutečnost, že by ty týmy, jež před přerušením sezóny okupují první čtyři pozice v každé konferenci, měly na úvod play-off volno a zbývajících 16 mužstev by mezitím hrálo předkolo na tři vítězná utkání. Další fáze play-off by se pak hrály klasicky na čtyři vítězné duely.

Neznamená to ovšem, že by během tohoto předkola první čtyři týmy obou konferencí nehrály. Naopak by se zúčastnily dvou turnajů o to, kdo byl jak nasazen v prvním kole. Z Východní konference by se jeden z turnajů týkal Bostonu, Tampy, Washingtonu a Philadelphie, z té Západní by o nasazení do prvního kola mezi sebou bojovaly St. Louis, Colorado, Vegas a Dallas.

Ví se, že by se zbytek sezóny měl odehrát bez diváků, je nyní však ješětě nezodpovězenou otázkou, jak budou sestaveny zdravotní a bezpečností opatření a s tím souvisí i to, že se hledají stadiony, kde by se sezóna dohrála. Tedy takové stadiony, které by zmiňovaná opatření splnily.

V tomto případě se nejčastěji mluví o Las Vegas a to především z toho důvodu, že je zde mnoho hotelů, kde by mohli být hokejisté a členové realizačních týmů ubytováni. Dále se v této souvislosti také připadají v úvahu Columbus, Nashville, Raleigh, St. Paul a Edmonton.

Jak se nechal slyšet zástupce komisionáře NHL Bill Daly, vedení soutěže má už prý připravený plán, ale pokládá prý za předčasné ho nyní zveřejňovat. Už dříve se mluvilo o tom, že by se přerušená sezóna NHL mohla protáhnout až do září a tím pádem by tak následující sezóna 2020/21 mohla startovat až v lednu a nebo až tehdy, kdy situace dovolí fanouškům jít na stadiony.

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

NHL Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) hokej

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 36 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy