Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Exim Tours a Fischer zrušily letní zájezdy. Babiš pro Blesk: Je to pomocná ruka cestovek

Aktualizováno -
23. května 2020
13:47
Autor: ČTK, vei - 
23. května 2020
12:23

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec a srpen, které měly objednané u obou společností řádově desetitisíce klientů. Kanceláře se k tomuto kroku rozhodly během dneška. Klienti dostanou vouchery a budou se moci rozhodnout, zda letos na dovolenou, kterou by v zahraničí zřejmě provázela řada omezení, pojedou. Napsal to v pátek server E15.cz a uvedla Česká televize (ČT). Obě cestovní kanceláře plánují znovu nabídnout zájezdy do zřejmě všech zemí, kam to po dohodě jednotlivých států bude možné.

Pravděpodobná je tak obnovená nabídka zájezdů do Řecka či Chorvatska, píše server. Zájezdy na květen a červen zrušily Exim Tours a CK Fischer už dříve. Obě patří německé skupině Rewe, která dokončila nákup Fischer Group na začátku letošního května.

„Nechceme, aby klienti, kteří měli koupený zájezd do zemí, kde se situace pravděpodobně rychle nezlepší, strávili celé léto čekáním, zda poletí. Takhle se budou moci svobodně rozhodnout, jestli a případně kam letos chtějí cestovat,“ řekl E15 mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Klienti nebudou muset platit storno poplatky, dostanou voucher na zájezd v celé hodnotě, kterou zaplatili,“ uvedl mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

Babiš a Dostálová: Je to vstřícný krok

Premiér Andrej Babiš i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vnímají tento krotk cestovních kanceláří jako vstřícný krok vůči klientům, kteří si tak prý mohou lépe zorganizovat letní dovolenou. 

„Mnoho občanů chce zájezdy zrušit z obavy o své zdraví. Tímto krokem CK podaly pomocnou ruku, aby si jejich klienti mohli plánovat toto léto. O své peníze nepřijdou, budou jim nabídnuty vouchery, které mohou využít příští rok,“ řekl Blesk Zprávám k rozhodnutí dvou největších cestovních kanceláří v ČR Babiš. 

Premiér s rodinou přitom má objednaný zájezd do Řecka. Ne všem u některé z těchto dvou kaneláří. 

Podobně vidí situaci také ministryně pro místní rozvoj. „Spíše jde o nejistotu, s jakou by mohly CK pořádat zájezd, aby by byli klienti nějak omezení. Já osobně vnímám tento krok velmi pozitivně zejména vůči jejich zákazníkům, kteří tak nemusí dlouho čekat v nejistotě, zda se zájezd bude konat či nikoliv,“ reagovala ministryně Dostálová. 

Kanceláře Fischer a Exim tak zrušily veškeré plánované lety s dopravcem Smartwings. „Dál zůstává naším klíčovým partnerem, o situaci jednáme,“ doplnil Bezděk.

Ostatní cestovní kanceláře zatím zájezdy na červenec a srpen neruší, tvrdí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Ostatní kanceláře fungují dál, jak slibovaly klientům,“ uvedl v E15.

„Bylo pro ty cestovní kanceláře jednodušší, než u každého hotelu z té své široké nabídky posílat klientům různé změny, zrušit zájezdy všechny a vybudovat nové, které si pak klienti mohou objednat například za nabízené vouchery,“ vysvětlil situaci na trhu pro Blesk Zprávy Papež. 

Ostatní kanceláře podle Papeže mohou v příštích dnech zareagovat podobně. „Především ty, které mají velmi širokou nabídku, nebo se nebudou moci dostat do destinací, na které jsou specializované. Na druhou stranu bude spousta cestovních kanceláři, které budou i nadále držet produkt, který měly, protože jsou schopné ho zajistit,“ dodal Papež s tím, že bude záležat na managementu každé cestovky. 

Voucher a peníze za rok?

Podle zákona, který v dubnu podepsal prezident Miloš Zeman, mohou cestovní kanceláře odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit takzvaná ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.

Šéf vlády také připomněl, že zákon, přijatý kvůli koronaviru, myslí i na ohrožené skupiny, „které mohou nabízený voucher odmítnout a  peníze jim budou vráceny do 14 dnů,“ dodal Babiš pro Blesk Zprávy.  

Voucher můžou podle zákona odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, osamělí samoživitelé a samoživitelky, lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat, a také školy v případě školních zájezdů. Obdobný zákon přijaly nebo chystají také další evropské státy, podle Evropské komise ale takový postup porušuje práva občanů.

Hrozba hromadných žalob

Ekonom Lukáš Kovanda proto upozorňuje, že lidé se mohou o peníze za dovolenou také soudit. A od roku 2022, tedy jen čtyři měsíce po skončení zákona „lex voucher“ budou moct navíc podávat hromadné žaloby, a to i napříč státy. 

„Spotřebitel se tedy opravdu nemusí spokojit s poukazem cestovní kanceláře a může se snažit soudně své peníze získat zpět. Pokud se soudní řízení protáhne do roku 2022, podobně dotčení spotřebitelé, může jít o desetitisíce osob, se budou moci spojit a vymáhat své peníze prostřednictvím právě hromadné žaloby,“ upozornil pro Blesk Zprávy Kovanda. 

Video  Šéf CzechTourismu: Většina Čechů letos s dovolenou váhá nebo ji nechce, poukazy je nalákají  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa