InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Šokující pohled do Kralovy vily v Prachaticích. Významnou stavbu obsadili feťáci. Městu to nevadí?

AKTUALIZOVÁNO - 23.5.2020 19:35

PRACHATICE - Celé jižní Čechy nemají významnější stavbu, která je inspirována architekturou Adolfa Loose, než je Kralova vila v Prachaticích. Letos je to 150 let od architektova narození a v celé republice se připomíná rok Rok Adolfa Loose. V Prachaticích už léta hoří spor o záchranu této funkcionalistické stavby. Snaží se o to spolek Živá vila, ovšem bez odezvy města. Zastupitelka Barbora Koritenská (Živé Prachatice) si dnes zcela náhodou při cestě na nádraží všimla, že vila, kterou mají ve správě Technické služby, má vykopnuté dveře. Pohled do vnitřních prostor byl doslova šokující, zastupitelka rozeslala médiím snímky pořízené dnešního dne. Stříkačky a další indicie naznačují, že vilu obydleli drogově závislí.

 

Problém Kralovy vily spočívá v tom, že stojí na trase vyprojektovaného obchvatu Prachatic. Skupina lidí, která dlouhodobě upozorňuje na její architektonickou hodnotu, požádala před lety o zapsání vily mezi kulturní památky. Město proti tomu ovšem podalo rozklad a ministerstvo kultury přistoupilo na argumenty, že obchvat je důležitější. Vila se tedy chráněnou památkou nestala. 

Ve snaze o její záchranu si vilu v roce 2014 pronajala Pavla Zelenková a společně s lidmi ze spolku Živá vila zpustlý objekt uklidili, vymalovali a začali tu pořádat koncerty, přednášky a další komunitní akce. Město však v roce 2016 pronájem neprodloužilo a objekt předalo Technickým službám jako sklad. 

"Dnes jsem zjistila, že dům není zajištěný a je stejně jako v letech 2012 až 2014 volně přístupný. Uvnitř je nepořádek, stopy po požáru, výkaly, použité injekční stříkačky. Dochované původní vybavení je poničené - vysklená okna, uřezané původní designové kliky, dveřní výplně poškozené," upozornila Barbora Koritenská. "Okamžitě jsem informovala jednatele Technických služeb pana Eichnera. Řekl, že se tam byl podívat před pár dny se státní policií, ale z toho, že je dům otevřený, byl překvapený," uvedla zastupitelka, která se nemůže podle svých slov smířit s tím, že se město nechová jako řádný hospodář. "Záměrně nechává stavbu napospas sociálně nepřizpůsobivým. Jak je možné, že městu Prachatice ani Technickým službám nevadí, že v budově, kde mají uložený městský majetek - dekorace, posezení, věci z exekucí, se toto děje?," klade zastupitelka otázku. 

Podle Barbory Koritenské je třeba budoucnost jedinečné stavby řešit i s ohledem na to, že dle vyjádření vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství kraje Jiřího Klásy není prachatický obchvat mezi krajskými prioritami. 

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jindra 

    Reagovat

     

    To je fakt příšerný. Co to je v Prachaticích za barbary?

    Vloženo 24.5.2020 08:19:49

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Slušně zateplená vila.

    Vloženo 23.5.2020 21:56:47

  • Tonda 

    Reagovat

     

    Tak proč někdo nepodá trestní oznámení na to, jak město zachází s veřejným majetkem?

    Vloženo 23.5.2020 20:23:37

    •  

      Reagovat

       

      Okamžitě bych odvolala ředitele TS.

      Vloženo 24.5.2020 09:05:10

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace