Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Rakušané přichází o další osobnost. Po Hirscherovi končí i Veithová

Dává sbohem aktivní kariéře, už v třiceti letech. Necelý rok po Marcelu Hirscherovi přišlo rakouské lyžování o další hvězdu Annu Veithovou. Olympijská vítězka ze Soči v superobřím slalomu, kterou předloni v Pchjongčchangu připravila o úspěšnou obhajobu zlata senzačně Ester Ledecká, oznámila konec kariéry měsíc před 31. narozeninami.

Anna Veithová
zdroj: Reuters

"Je to mix spousty menších důvodů. Nedá se říct, co bylo tím hlavním," oznámila dnes Veithová ve vysílání stanice ORF. Sjezdařka závodící do roku 2016 pod rodným jménem Fenningerová získala také tři tituly mistryně světa a dvakrát vyhrála celkové hodnocení Světového poháru. Všechny tituly a glóby posbírala během pěti sezon od roku 2011.

Rozhodnutí definitivně odložit sjezdové lyže do kouta nebylo podle ní tak těžké. "Jsem na sto procent přesvědčená o tom, že je to správné," ujistila. V posledních letech kariéry musela totiž hlavně překonávat zdravotní problémy.

"Jsem šťastná, že můžu uzavřít kariéru zdravá. A že byla úspěšná," řekla Veithová. O okamžiku, kdy prožila největší emoce, má jasno: "Stříbro na olympiádě v Pchjongčchangu. Po prvním vážném zranění v roce 2015 totiž nikdo nevěděl, jestli budu moci lyžovat tak jako předtím. A tahle medaile byla důkazem a také odměnou za celou tu dřinu."

Na MS ovládla v roce 2011 v Garmisch-Partenkirchenu superkombinaci a o čtyři roky později v Beaver Creeku super-G a obří slalom, navíc tam byla druhá ve sjezdu. Velký křišťálový glóbus vybojovala v letech 2014 a 2015, kdy v obou případech také zvítězila v hodnocení obřího slalomu.

Od té doby ji ale opakovaně srážela zranění kolen a v SP zaznamenala už jen tři medailová umístění včetně triumfu v super-G ve Val d'Isere při jednom z comebacků. Naposledy byla na stupních vítězů krátce po stříbru na ZOH v Pchjongčchangu, kdy skončila rovněž druhá v Crans Montaně. Trojnásobná rakouská Sportovkyně roku v SP celkem vyhrála 15 závodů, z toho jedenáct v obřím slalomu, a vybojovala 45 pódiových umístění.

Nyní se s manželem a bývalým snowboardistou Manuelem Veithem těší na rodinu. Společně provozují hotel v Rohrmoosu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články