Veslaři Dukly Praha na skifu v závodu O cenu Jaroslava Ondráka na Vltavě ovládli závod

Veslaři Dukly Praha na skifu v závodu O cenu Jaroslava  Ondráka na Vltavě ovládli závod s netradiční obrátkou, kterou nejlépe vytočil a všechno před ni a po ní zvládl vítěz  Ondřej Synek. Sami cítíte, že to chce podrobnosti. 

Po mnohatýdenní přestávce v sobotu 23. května 2020 přivedli pořadatelé distančního závodu ve skifu o cenu Jaroslava  Ondráka a ve dvojce bez kormidelníka o cenu M. Suchopára   české veslaře a veslařky opět k vodě k málem už k zapomenutému závodění. 

Veslařské závody začaly před loděnicí VK Slavia Praha a pokračovaly tříkilometrovou trasou proti proudu Vltavy až k otočce  hned za žlutou loděnicí Dukly, po které se borci po proudu vraceli k Jiráskovu mostu.     Po několika letech se tradiční závod s bohatou historií vrátil k jarnímu termínu, a jak bylo dříve dlouhé roky zvykem, otevřel veslařskou sezónu. V zamračeném a bohužel i v deštivém počasí s 13 stupni teplého  vzduchu a s 11 stupni studené vody ve Vltavě, ovšem i s nástrahami šestikilometrové trati bojovalo 128 posádek.

Čeští reprezentanti měli původně nyní startovat na Světovém poháru v Lucernu, který však byl kvůli pandemii koronaviru zrušen. A tak Cenu J. Ondráka podle očekávání vyhrál  největší favorit  51. ročníku mužského závodu, veslař Dukly  Ondřej Synek, před Janem Cincibuchem a parťákem z dvojskifu Jakubem Podrazilem. 

Jak říkám... 



„Tenhle závod jsem jel poprvé v roce 2000 jako čerstvý chlap. Několikrát jsem vyhrál, ale mockrát jsem ho nejezdil, protože normálně se jezdí na začátku dubna, a to se vždycky teprve rozjíždím. Teď byl termín mnohem lepší. Skvělé bylo, že jsme mohli jet, nezávodní pauza byla dlouhá. Jak nám odložili olympiádu, tak to jednu chvíli vypadalo, že rok navíc bude nekonečný. Takhle aspoň máme šanci závodit u nás. Je dobré, že  člověk trénuje a může to vyzkoušet a prodat," uvedl Ondřej Synek, který se chce letos i s ohledem na olympijské hry v Tokiu věnovat závodům na dvojskifu. Nyní změřil síly v samostatné disciplíně i se svým novým parťákem Jakubem Podrazilem, kterého porazil o 22 sekund.

Jak říkám... 



„Startoval hned za mnou, tak jsem se bál, aby mě nedojel, což se naštěstí nestalo. Říkal mi, že jestli 
se to stane, tak už spolu do dvojskifu nesedneme. Největší problém mi dělá balanc. Loď je uzoučká, doteď jsem jezdil na dvojce, která je mnohem širší. Musím najezdit tisíc kilometrů, abych se cítil komfortněji. Zatím se klepu, ale myslím, že to směřujeme dobře," řekl Jakub Podrazil, který nakonec obsadil v závodě třetí místo.

Veslaři z Dukly Praha na skifu nakonec obsadili v závodě v první desítce celkem šest míst ... 4. Jan Fleissner, 5. Filip Zima, 6. Jan Potůček a 7. Jan Hájek.

V závodě  žen se jinak sehraná reprezentační dvojka ze Slavie Praha Antošová - Fleissnerová rozdělila tak, že každá z žen závodila sama ve své lodi. Nu a jak dopadlo měření sil obou dívek, které mají v životopisu společné ještě vysokoškolské studium na univerzitě na kraji města  v Praze  v Suchdole? Lépe v závodě veslovala  první Lenka Antošová, když její kamarádka Kristýna Fleissnerová doveslovala do cíle třetí.





     Praha 23. května 2020


 
Veslování

O cenu J. Ondráka - skif
Muži: 1. Synek 21:51,3, 2. Cincibuch 22:10,1, 3. Podrazil (všichni Dukla Praha) 22:13,3.
Ženy: 1. Antošová (Slavia Praha) 24:14,9, 2. Novotníková (LS Brno) 24:24,7, 3. Fleissnerová (Slavia) 24:40,7.

O cenu M. Suchopára - dvojka bez kormidelníka
Muži: 1. Kapa, Baranivskyj (Hamr) 21:33,8, 2. Mach, Mahler (Dukla) 21:52,1, 3. Caban, Šimkovský (Hamr) 22:20,9.
Ženy: 1. L. Žabová, A. Žabová (Slavia) 23:40,9, 2. Kropáčková, Skružná (Blesk) 24:52,1.

(ps, SportovníListy.cz, facebook ASC Dukla Praha, foto: Ivana Roháčková, ASC Dukla)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...