Největší registrátor domén na světě GoDaddy bude skrývat informace ve WHOIS

Společnost GoDaddy je nekompromisně největším registrátorem doména na světě. V roce 2019 měl více jak 19M zákazníků, kterým spravoval 77 milion domén (cca 20 % všech domén na světě). Také však patří mezi ty, kteří dlouhou dobu oddalují skrytí osobních údajů ve whois. Ostatně doposud whois proxy nabízel jako službu za 10 USD/rok a podle společnosti DomainTools takto bylo chráněno 18M domén. Tedy ochranou osobních informací ve WHOIS si mohl přijít až na 180M USD za rok.

V roce 2018 však EU nasadila mocnou zbraň na ochranu osobních údajů  – GDPR. Mnoho společností se zaleklo a začalo skrývat osobní údaje ve WHOIS buď úplně anebo pro kontakty z EU. GoDaddy aplikoval pravidla pro GDPR právě jen na občany EU. Teprve nový zákon California Consumer Privacy Act, jej zřejmě rozhýbal, aby ve WHOIS skryl všechna osobní data. Z WHOIS by se tak už nikdo nemusel dozvědět vaše telefonní číslo, email a adresu.

GoDaddy je registrátorem velkého množství domén, takže tato úprava výrazně znesnadní sběr dat různými roboty. Možná dokonce povede k tomu, že tento druh získávání kontaktů pro spam úplně vymizí. Dnes jsou daleko jednodušší metody.

A co GoDaddy? Ten jistě přijde s novým produktem na ochranu osobních údajů, případně vydělá na zprostředkování obchodu. Už teď má v nabídce za 69 USD + 10 %  za zprostředkovaní nákupu/prodeje. Když nebudou whois data veřejně, tak bude potenciální kupec hledat cestu k majiteli daleko složitější cestou.

V každém případě by se z toho mohl poučit i CZ.NIC. Ten stále zobrazuje osobní údaje ve WHOIS. Pro jejich skrytí je nutné ověřit kontakt, teprve pak se dá část osobních údajů skrýt a to jen pro fyzické osoby.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Největší registrátor domén na světě GoDaddy bude skrývat informace ve WHOIS”

  1. Přestaňte chtít po cz nic, aby dělal něco pro držitele domén. Ty jsou pro něj až na předposledním posledním místě hned za registrátory. Je to organizace pro kterou je prioritou dělat cokoliv jiného než domény.

    1. Kam se vubec tech 150 milionu rocne vypari? Kdo je spravuje?

Comments are closed.