Ročník 2020 zahájí 13. září v brněnském Bobycentru izraelský basista a zpěvák Avi-šaj Cohen. Do moravské metropole se tento fenomenální hráč pravidelně vrací tentokrát přijede s projektem Gently Disturbed, na němž se podílejí bubeník Mark Guiliana a pianista Shai Maestro.

Miroslav Sekera
Klavírista Miroslav Sekera: Za vše může dárek pro starší sestru

K vrcholům podzimní přehlídky bude patřit také koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, který 21. října v Sono Centru oslaví osmdesát let své existence společným koncertem se zpěvákem Danem Bártou.

„Jedná se o vůbec první spolupráci Dana Bárty s tímto legendárním orchestrem a v takovémto rozsahu,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. „Jsme rádi, že se nám podařilo najít náhradní termín ještě v letošním roce, kdy Bromův big band slaví významné jubileum.“

Zpěvačka Šárka Adámková
Zpěvačka Šárka Adámková: Jsem taková panenka vlající ve větru

Příznivce ryze instrumentální hudby potěší koncerty britské saxofonistky Nubyi Garciové a amerického varhaníka Delvona Lamarra. Původně měli oba vystoupit během téhož večera, nakonec se však představí ve dvou různých termínech. Lamarr zahraje 13. listopadu v Sono Centru, Garciová 28. října na pódiu Divadla Husa na provázku. Vstupenky na původní dvojkoncert platí i na oba náhradní večery.

Metheny až za rok

JazzFest na podzim nabídne celkem deset hudebních zážitků. O něco déle si fanoušci počkají na další dvě ohlášené hvězdy. Hlas Lizz Wrightové rozezní Janáčkovo divadlo až 15. března příštího roku. Nedoprovodí ji původně avizovaná Filharmonie Brno, ale její vlastní kapela. Zlatým hřebem zůstává koncert dvacetinásobného držitele Grammy, amerického kytaristy Pata Methenyho, který se uskuteční teprve 30. května 2021. 

Sting
Hudba v době koronaviru: Sting hraje z domova, Rolling Stones vymetají šuplíky