Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Změny ve vedení Prahy 3: Radní odvolá vlastní strana, její kolega odchází z osobních důvodů
Radnice Prahy 3. Foto: Ondřej Kořínek / Wikimedia Commons

Změny ve vedení Prahy 3: Radní odvolá vlastní strana, její kolega odchází z osobních důvodů

Na jednání zastupitelstva Prahy 3 příští týden bude zřejmě odvolána pirátská radní Jana Belecová, kterou tamní Piráti vyloučili ze zastupitelského klubu na základě vnitřních sporů. Radní na webových stránkách uvedla, že jde o výsledek konfliktu, ve kterém se k ní pirátský místostarosta Štěpán Štrébl choval agresivně, a o snahu umlčet kritiku. Štrébl její tvrzení odmítl, problém je podle něj v konfliktním chování Belecové. Z vedení Prahy 3 z osobních důvodů odchází také radní Pavel Dobeš (za STAN).

Belecová a její manžel Rudolf Belec spustili webové stránky, na kterých požadují prošetření „kauzy podivného odvolávání" v pirátské straně. Spor podle radní vyplývá z incidentu, který se udál loni v říjnu, kdy ji podle jejího vyjádření fyzicky ohrožoval Štrébl.

Problém je podle ní také v tom, že upozorňovala na pochybné praktiky Pirátů v Praze 3. Belecová nahradila v polovině loňského roku dosavadního pirátského radního Jiřího Svrčka, ve stejné době se vyměnil i další radní za Piráty.

Štrébl odmítl tvzení, že zmíněný incident stál za vyloučením Belecové ze zastupitelského klubu a jejím plánovaným odvoláním z funkce radní. „Zatímco toto byl jeden incident, Jana měla už v tu dobu na kontě mnoho jiných s různými členy našeho sdružení," uvedl v dopisu manželovi Belecové, který má ČTK k dispozici. Podle stanoviska klubu se radní chovala dlouhodobě nevhodně a nátlakově vůči ostatním zastupitelům a zaměstnancům.

Spuštění webových stránek žižkovští Piráti označili za nátlak, sloužící k tomu, aby si mohla uchovat placenou funkci. Jednání manželů Belecových odsoudil na webovém pirátském fóru také předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, nesouhlas s jejich postupem vyjádřilo i republikové předsednictvo strany.

Podle pirátského fóra by měl Belecovou ve funkci nahradit současný předseda finančního výboru Jan Bartko. S tím budou souviset i další změny v orgánech městské části. I s ohledem na fakt, že se o jednoho snížil počet pirátských zastupitelů, se nyní dojednává dodatek koaliční smlouvy s TOP 09 a STAN a Zelenými.

Podle jejího návrhu, který je rovněž vyvěšen na pirátském fóru, by měla být komise pro výchovu a vzdělávání změněna na výbor. Tím vznikne nová funkce uvolněného, tedy plat pobírajícího, předsedy výboru, která připadne zástupci TOP 09 a STAN.

Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) ČTK řekl, že dodatek by měl být podepsán do jednání zastupitelstva, které se koná příští úterý. Bude na něm také zvolen nový radní pro finance, který nahradí bývalého ministra dopravy Pavla Dobeše. Podle Ptáčka by to měl být zastupitel Pavel Křeček (za STAN). Funkce zůstane jako dosud neuvolněná, ani nový radní tak nebude pobírat za její vykonávání plat.

Není to poprvé, co se vnitřní neshody mezi Piráty dostaly na veřejnost. Loni v říjnu vyvolala vedoucí personálního odboru strany Jana Koláříková diskusi o Michálkově odvolání. Obvinila ho z arogantního chování a psychické šikany podřízených.

Požadovala, aby nadále zůstal předsedou poslaneckého klubu, ale skončil jako místopředseda strany. Její návrh podporu straníků nezískal. Michálek následně na celostátním fóru funkci místopředsedy neobhajoval.


Autor: ČTK

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru