Odborníci bijí na poplach. Chystá se další dárek pro Agrofert

Domácí 24. května 2020 | 07:47 — Ilona Cílková
Přijdete do obchodu a budete vybírat převážně z českých potravin. To je realita, kterou si přeje skupina poslanců. Obchodníci bijí na poplach. Poslanecký návrh je podle nich absolutně nesmyslný a ve výsledku zdraží potraviny a zhorší výběr.
Další 3 fotografie v galerii
Poslanecký návrh by dramaticky zvýšil ceny potravin / Pixabay

Pozměňovací návrh, na který už kývl sněmovní zemědělský výbor, předložila skupina poslanců ANO a SPD.  Navrhují v něm, aby obchody prodávaly určitý podíl potravin českého původu. Příští rok by měl být podíl potravin českého původu ve výši 55 procent. Číslo by se mělo každý rok o pět procentních bodů zvyšovat až do roku 2027, kdy by měl podíl českých potravin na pultech dosáhnout 85 procent.

Změnu podporuje i ministerstvo zemědělství. „Vždy jsem prosazoval co nejvyšší zastoupení českých potravin v našich obchodech. Mělo by to pozitivní vliv i na uhlíkovou stopu, protože potraviny by nemusely putovat tisíce kilometrů kamiony,“ říká ministr Toman. 

Pod pozměňovací návrh se podepsala řada poslanců napříč politickým spektrem, mezi nimi i exministr zemědělství Marian Jurečka. Podle Jurečky to pomůže českým zemědělcům i české krajině. Podotkl, že už dnes některé řetězce tvrdí, že 8 z 10 potravin, které nabízejí, jsou české. 

Proti návrhu však brojí obchodníci. „Je to totální nesmysl, tolik českých potravin tady ani není. Nemáme české kiwi ani české banány, nevyrábí se tu ani kojenecké mléko. Je to absolutní nesmysl a vychytralý nástroj, jak získat dotace,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Dlouhodobě preferujeme české producenty a usilujeme o dlouhodobé partnerství a spolupráci. Zásadně odmítáme jednostranný lobbistický nátlak, který prospívá jen úzké skupině zemědělských podnikatelů, a naopak výrazně poškodí české zákazníky,“ napsal Prouza v dopise, který poslal šéfům poslaneckých klubů.

Podle ekonomů povinnost prodávat určitý podíl potravin domácího původu povede jen ke zdražení potravin pro domácí spotřebitele. Navíc to hraje ve prospěch dominantních domácích producentů potravin, spotřebitelům to nic dobrého nepřinese. Mezi největší české konglomeráty v potravinářství patří holding Agrofert, který spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

„Poslanci a ministr zemědělství pro nás mají výjimečný dárek: horší výběr, nižší kvalitu a vyšší ceny. To je nevyhnutelný důsledek vždy, když se zakáže či omezí konkurence. TOP 09 zásadně nesouhlasí, nejsme komunisti,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj se něco podobného nesmí nikdy stát. „Nikdo v téhle zemi (levicový, pravicový, apolitický) si nezaslouží jíst předražené odpadky pro větší zisky agrobaronů. Braňme se! Nenechme si zakázat svobodný výběr kvality i ceny," apeluje Kalousek. Co stojí za záchranou Smartwings? Zájem vlastníků a kamarádské vazby.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu