Dnes Pátek - oblacno 2°C
Zítra Sobota - skorojasno 7°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 1 bude pokračovat v prodeji bytů, jejichž privatizaci už nájemníkům slíbila
Výhled z Hradčanského náměstí. Foto: archiv

Praha 1 bude pokračovat v prodeji bytů, jejichž privatizaci už nájemníkům slíbila

Praha 1 bude pokračovat v odprodeji bytů nájemníkům v případech, kdy to vedení radnice vyhodnotí jako férové. ČTK to řekl starosta městské části Petr Hejma (STAN). Zastupitelé Prahy 1 tento týden revokovali usnesení, které vzniklo začátkem roku 2019 za působení tehdejšího starosty Pavla Čižinského (Praha Sobě) a veškeré prodeje pozastavovalo. Podle Hejmy je potřeba byty prodat v případě, že již radnice nájemníkům privatizaci slíbila.

Radnice má podle Hejmy asi 1200 bytů, z nichž 800 až 900 si chce ponechat pro sociální bydlení či potřebné profese, jako jsou zdravotníci, policisté, hasiči či učitelé. „Zbývá nevelké množství bytů, o kterých se budeme rozhodovat, zda je tam nějaký morální závazek dokončit privatizaci," řekl.

Prodeje by se tak měly týkat těch případů, kdy městská část nájemníkům někdy v minulosti přislíbila privatizaci. „Lidé se na to připravovali, vyjednávali si úvěry a hypotéky, byty si třeba dali na vlastní náklady do pořádku," vysvětlil starosta. Zastupitelstvo v úterý také uložilo radě, aby vypracovala novelu dosavadních zásad pro prodej bytů.

Hejma dodal, že případné prodeje se budou řešit byt po bytu a budou projednávány na majetkové komisi, radě i zastupitelstvu. „Určitě bude muset vzniknout i pracovní skupina," řekl a dodal, že vše bude i pod dohledem opozice. V minulém volebním období zejména Piráti a Praha 1 Sobě kritizovali netransparentnost při prodeji bytů, na radnici Prahy 1 je řešila i policie.

V první městské části od poloviny ledna vládne koalice My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS, TOP 09 a ANO. Prvně zmíněné uskupení je jedinou stranou, která zůstala z původní koalice vedené odvolaným starostou Čižinským. Praha 1 Sobě, Piráti a Zelená pro jedničku jsou nyní v opozici. Nový starosta Hejma byl v minulé koalici prvním místostarostou.

Pokračování privatizace bytů je tématem i na magistrátu, kde v koalici Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) dvě prvně zmíněná uskupení prosazovala jejich úplné zastavení.

Proti se však postavily Spojené síly a opoziční ANO a ODS, podle kterých by to bylo nespravedlivé k nájemníkům, kterým již město odprodej přislíbilo. Nakonec zastupitelstvo odhlasovalo, že magistrát dokončí prodej alespoň u těch domů, kde již byl proces zahájen.

Obecní byty v Praze má ve správě buď magistrát, nebo jednotlivé městské části, rozhodují o nich samostatně. Je jich celkem asi 31 500, z toho 7700 má magistrát. Po roce 1991 přešlo do vlastnictví města asi 194 000 bytů, následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent.


Autor: ČTK

Senior utonul v řepském bazénu

Včera ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

Včera v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Další články
Nahoru