Nejstarší žijící suchozemské zvíře na světě je želvák obrovský jménem Jonathan, je mu 187 let.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

První želvy se na Zemi objevily společně s prehistorickými ještěry. Ty ale Jonatán nepamatuje, i když toho zažil už hodně. Želva obrovská – Jonatán, se narodil na Seychelách v Indickém oceánu v roce 1832. V padesáti letech byl přemístěn na tropický ostrov Svatá Helena v Jižním Atlantiku. Žil v oficiálním sídle tehdejšího guvernéra ostrova Williama Graye-Wilsona.

Svatá Hlena je známá především tím, že na ni byl po své porážce v bitvě u Waterloo v roce 1815 vyhoštěn Napoleon, který zemřel před více než šedesáti lety před Jonathanovým příchodem na ostrov.

Během Jonathanova života proběhly dvě světové války, ruská revoluce, v Bílém domě se vystřídalo 39 amerických prezidentů a na britském trůnu sedm králů a královen. Jeho odhadovaný rok narození také předcházel vydání Penny Black, první poštovní známky (1840), postavení prvního mrakodrapu (1885) a dokončení nejvyšší železné konstrukce – Eiffelovy věže (1887). Další milníky lidstva, které se odehrály v jeho dlouhém životě, zahrnují první fotografii osoby (1838) a vynalezení žárovky (1878).

Přesto ale Jonathan není nejstarší želvou, která kdy žila. Držitelka titulu nejstarší želvy je Tu´i Malila, která se dožila 188 let. Patřila královské rodině ze souostroví Tonga v Oceánii, kde ji potkal i britský objevitel James Cook. Zemřela roku 1965.

Autor: Neznámý fotograf – https://www.bbc.co.uk/programmes/p03v1kys/p03v1h5t, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71594657

Jonathan však není úplně nejstarším zvířetem na naší planetě. Nejstarším zaznamenaným savcem je velryba grónská, která se dožila věku 211 let.

Vůbec nejstarší zaznamenaný žijící tvor byla škeble, kterou vědci vylovili ze severnního Atlantického oceánu boblíž Islandu v roce 2006. Byla stará 507 let, pojmenovali ji Ming podle dinastie, která byla v době jejího narození u moci. Škebli nechtěně zabili vědc tím, že ji strčili do mrazáku.

Momentálně je ale Jonatán podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarším známým suchozemským zvířetem na Zemi. Nejstaršího žijícího člověka přežil o více než 65 let. Jeanne Calmentová narozená v roce 1875, zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 144 dní.

Želvy obrovské se obvykle dožívají maximálně 150 let. Přestože Jonathanovi je již 187 let, je vzhledem ke svému věku v dobrém zdravotním stavu. Má však šedý zákl a prakticky nevidí a ztratil nejspíš i čich. Avšak zachoval si výborný sluch, dobré libido a chuť k jídlu. Jeho oblíbenou svačinkou jsou okurky, salátová srdíčka, zelí, mrkev, jablka a banány.

Joe Hollins – jeden z hlavních Jonathanových pečovatelů odpovídal na otázky, jaké to je, starat se o takové unikátní staré zvíře.

„Jonathan je rád ve společnosti lidí. Má skvělý sluch a reaguje především na své jméno v době krmení. Fascinují ho i zvuky tenisu.

Jsem si vědom velké odpovědnosti a toho, že Jonathan jednoho dne zemře. Věřím však, že jsme výrazně prodloužili délku jeho života. Stejně jako se to dělá u ostatních celebrit, vytvořili jsme plán, co bude, až Jonathan zemře.

Pro veterináře je mít v péči nejstarší známe zvíře velkou výsadou a něčím, čeho jsem se nikdy nenadál, že se stane. Jsme spolu propojení a mám ho velmi rád.

Navzdory svému věku má Jonathan stále dobré libido a často se páří s Emmou a někdy i s Fredem – zvířata často nejsou zvlášť vybíravá na pohlaví.“

Autor: David Stanley from Nanaimo, Canada – World’s Oldest Reptile, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44162142

Rád si užívá slunce a opaluje se – vytáhne dlouhý krk i nohy z krunýře a absorbuje teplo. Díky této zvláštní poloze si několik lidí myslelo, že je Jonathan po smrti a ihned volali jeho ošetřovateli. V příliš horkých letních dnech Jonathan rád vyhledá stín. V zimě se zavrtá do hromady posečené trávy a salátových listů a zůstane tak celý den.

Jonathan je na Svaté Heleně místní ikonou a symbolem milovaným ostrovany

Jonathana si ale na Svaté Heleně hýčkají. Plánují, že jakmile Jonathan zemře, postaví mu v hlavním městě Jamestownu sochu a jeho krunýř zachovají jako relikvii.

Pokud chcete vidět Jonathanovy příbuzné – další želvy obrovské, naleznete je v ZOO ve Dvoře Králové, v Praze a v Plzni.

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu