Za tajemstvím cestovatelských srdcí s novinářem a „nezastavitelným vypravěčem“ Milanem Švihálkem

V další hodince "Na cestách s Petrem Voldánem" vás tentokrát v pondělí 25. května v obvyklém čase po 18. hodině zvu na setkání s neobyčejně zajímavým mužem řady profesí. Milan Švihálek si totiž ke jménu může psát - dramaturg, scenárista, novinář, moderátor nebo spisovatel. 

A já se nerozpakuji dodat, protože Milana už "pár pátků" znám, nesmírně silný chlap. I když ho "ošklivá" nemoc připoutala k vozíku, neztrácí aktivní autor (včetně reportážních nebo dokumentárních pořadů) elán a stále tvoří. Přitom kdysi začal i běhat tak vážně, že uběhl maraton.

Za tajemstvím cestovatelských srdcí

S Milanem Švihálkem jsme cestovali z "jeho" Šenova u Ostravy například za hrdiny knihy Zapomenuté výpravy (M. Švihálek, M. Kačor, M. Hýža) a odhalovali jeho pohled na tajemství Českého cestovatelského srdce.

Čtěte také

Cestovatelé vůbec jsou celoživotním tématem mého hosta u mikrofonu pořadu "Na cestách". Mnohé neznámé přibližoval veřejnosti i v pořadu "Chata u poutníka".

Naopak osudy známých, legendárních osobností, ukázal nebo popsal v cestopisných reportážích a knihách - pro ilustraci stačí asi jen pár jmen: Richard Konkolski a jeho žena, cyklista Vítězslav Dostál, konstruktér Tatry Kopřivnice ing. Milan Galia atd.

Milan Švihálek s Miroslavem Zikmundem v pořadu Chata u poutníka - 1993

Nemohli jsme nepřipomenout také jeho dlouholetou spolupráci s kameramanem Jiřím Vrožinou na dokumentárních cestopisných snímcích z Austrálie a Afriky (například „Ostrov potomků z Bounty", „Ostrov lidojedů" atd.)

Cesty historií

Ale cestovali jsme i tradicemi a světem technických památek a řemesel, protože Milan Švihálek je autorem scénářů dokumentárního seriálu a poté cenné knihy "Za svědky minulosti".

Milan Švihálek v TV studiu s Richardem a Mirkou Konkolskými - 1975

Probrali jsme znalost slov žentour, povříslo, verpánek a dostali jsme se i k zálibám a zručnostem mého hosta. Milan totiž obratně vládne i v kuchyni, je schopen návštěvě upéct bábovku a proto jsem ho nezaskočil anj bramborou, kterou jsem se škrabkou na něj vytáhl ze svého cestovatelského kufříku jako překvapení.

Nezastavitelný vypravěč

Pondělní "Na cestách" s Milanem Švihálkem, který se charakterizuje jako "nezastavitelný vypravěč", se zastaví také u momentů, kdy mého hosta v těžkých chvilích podporovala manželka a dozvíme se, co pro Milana znamenala jeho babička i proč má na zdi její hodně netradiční fotografii.

Takže vás zveme - nalaďte si nás nebo najděte po premiéře v pondělí 25. května po 18. hodině v audio archivu.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související