Hlavní obsah

Nasaďte si helmu Brada Pitta nebo šermujte zbraní Jackieho Chana

Novinky, Kristýna Léblová, dul
Tábor

Filmová zbrojnice v Táboře je evropským unikátem, nachází se v ní více než 3000 kousků zbraní, zbrojí a zbrojních rekvizit z českých i zahraničních filmů, seriálů, divadel či muzikálů. Nejenže si návštěvník může na všechny předměty sáhnout, ale může si je i vyzkoušet. Největším lákadlem jsou rekvizity z filmů Letopisy Narnie nebo Rytíři ze Šanghaje.

Nasaďte si helmu Brada Pitta nebo šermujte zbraní Jackieho ChanaVideo: Novinky

 
Článek

Novinky po zbrojnici provedl zbrojař Petr Theimer. Ten rekvizity nejen vyrábí, ale také se účastní mnoha natáčení, kde se o všechny předměty osobně stará.

„Můj oblíbený koutek je s rekvizitami z projektu Rytíři ze Šanghaje s Jackie Chanem. Máme tu braň, kterou herec používal. Na památku nám ji podepsal. Samozřejmě patina na zbrani už je omšelá, protože jak se s ní lidé fotí, tak nám ji opotřebovávají,“ pochlubil se Theimer s tím, že herec na něj osobně velmi dobře zapůsobil svou skromností a dobrým chováním.

Zříceninu hradu Choustník hlídá rytíř

Cestování

Mnoho předmětů jsou buď rekvizity z filmů, které se zachovají, nebo jsou to jejich kopie, protože pro natáčení se jich vyrobí více. I herci totiž chtějí mít něco na památku.

Foto: Novinky

Zbraň Jackieho Chana i s podpisem.

V Housově mlýně si můžete také zastřílet z kuše, ze které ve filmu Letopisy Narnie střílel hlavní hrdina, nebo si obléknout zbroj Caesara, kterého ztvárnil v muzikálu Kleopatra Daniel Hůlka. Hned vedle si také můžete vyzkoušet přilbu z hliníku nebo košili Karla Rodena z filmu Křižáček.

Nechybí ani přilbice, kterou ve velkofilmu Trója nosil Brad Pitt.

Zajímavostí je, že většina zbraní je vyrobena z plastu, což ale divák ve filmu obvykle nepozná. „Začínalo se železem, ale pro dnešní dobu je to těžký materiál, takže se přešlo na takzvaný dural, což je speciální pružná slitina. Používají se také různé plasty,” vysvětlil Theimer.

Vyhlídka s plechovým rytířem na věži bude zdobit zámek ve Vranově nad Dyjí

Cestování

V Housově mlýně se často pořádají nejrůznější aktivity jako jsou Husitské víkendy, kdy se zabaví celá rodina výukou šermu, vrháním sekery nebo sestřelování jablka lukem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám