All-inclusive hotel u vás na zahradě?

Sponzorované odkazy:

All-inclusive hotel u vás na zahradě?

I u vás na zahradě může během jednoho odpoledne vyrůst all-inclusive hotel. Nevěříte? Samozřejmě tím nemyslíme, abyste svou zahradu pronajímali turistům. Nejnovější trendy velí návrat k přírodě, a k ohleduplnosti k jejím obyvatelům. Stejně tak, jako když nenakupujete pečivo a zeleninu do plastových pytlíků, další věcí, kterou pro přírodu můžete udělat je, že na vaší zahradě vybudujete hmyzí hotel.

V dnešní době se dají příbytky pro nejrůznější druhy hmyzu koupit, stejně tak jako budky pro ptáčky, ale pokud máte děti, určitě bude zábavnější společně s nimi svůj hmyzí hotel vlastnoručně vybudovat. Hmyz a především včelky jsou důležitou součástí ekosystému a říká se, že pokud by vymřely včely, tak by lidstvo do třech let vyhynulo také. To přeci nechceme, že? Včelstva poslední dobou decimují různé nemoci a navíc je pomalu, ale jistě likvidují jedovaté postřiky. Jak včelkám pobyt na vaší zahradě zpříjemnit?

Včelí lázně

Wellness pro včely, i místo, kde si mohou nabrat trochu vody na cestu do úlu.Wellness pro včely, i místo, kde si mohou nabrat trochu vody na cestu do úlu.

Včelky, stejně jako většina živých organismů na zemi, se neobejdou bez vody. Na včelí „lázně“ vám bude stačit mělký lavor, vyřazený talíř, či jiná nádoba podobného typu, do které umístíte pár kamínků, doprostřed můžete dát třeba nějakou malou zahradní dekoraci. Do poloviny výšky kamínků nalijte vodu a nádobu umístěte blízko kvetoucích rostlin. Včelky se po pilné práci rády osvěží. Věděli jste, že včelky používají vodu i v úlu na ochlazení jeho prostředí?

Vynechte anglický trávník

Nechte alespoň část své zahrady růst svým životem.Nechte alespoň část své zahrady růst svým životem.

Všichni mají rádi na zahradě čisto a klasický anglický trávníček. Nechte však alespoň na kousku vaší zahrady prostor, kde „necháte trávu růst“. Třeba někde u plotu, aby vám semínka nezaplevelila čisté záhonky se zeleninou. Nebudete tomu věřit, ale i tím přírodě prospějete. Uvidíte, že se do vaší zahrady vrátí i motýli, kteří mají právě plané květy nejraději. Odměnou vám bude, že budete se svými dětmi pozorovat hmyzí mumraj a jejich snažení.

Zasaďte květiny, které včelky milují

Věděli jste, že včely nevidí stejné spektrum barev jako lidi? Vědci tvrdí, že včely téměř nevidí červenou barvu, ale milují fialovou, bílou a modrou. Žlutá je samozřejmě přitahuje ze všech barev nejvíce, je pro ně nejspíš znamením, že na žluté květince bývá nejvíce pylu. Neznamená to, že červené květy neopylují, jen mají prostě raději slunečnice, než včelí máky. Vysaďte proto květiny, které mají včelky nejraději. Pokud tápete, jistě máte ve svém okolí včelaře, který vám rád poradí.

Postavte hmyzí hotel

Nevadí, pokud nejste manuálně zruční, hmyz vaši snahu o postavení hmyzího hotelu určitě ocení.Nevadí, pokud nejste manuálně zruční, hmyz vaši snahu o postavení hmyzího hotelu určitě ocení.

Stačí stlouci pár prkének do tvaru domečku, do kterých umístíte různě nalámané větvičky, různé druhy kůry, seno, šišky, a různé přírodniny. Je možné některé části přikrýt drobným pletivem, které se dříve používalo do králíkáren. Tak se bude hmyz cítit ještě více v bezpečí. Chybu neuděláte, když některé „buňky“ vystelete nebarvenými papírovými obaly na vajíčka, či voňavou skořicí. Hmyz různé tunýlky prostě miluje.

Krmítko nejen pro ptáky a veverky

Krmítka pro ptáky a veverky přilákají na vaši zahradu další obyvateleKrmítka pro ptáky a veverky přilákají na vaši zahradu další obyvatele

Ptačí budka anebo krmítko pro ptáky, je na našich zahradách téměř samozřejmostí. Ale slyšeli jste už o krmítku pro motýly? Chcete tato nebeská stvoření přilákat k sobě na zahradu? Motýli se živí nektarem stejně jako včelky, proto je nejlépe přilákáte krásnými voňavými květy. Chcete motýlům dopřát na zahradě něco navíc? Vyrobte si krmítko pro motýly. Postačí k tomu zavěšený talíř, či obyčejná sklenice, do jejichž prostředku umístíte přírodní houbu napuštěnou sladkou tekutinou. Tu vyrobíte, když smícháte 10 dílů vody a jeden díl cukru, krátce povaříte a necháte vychladnout. Do houby nechte nasát tento sladký rozvar a položte na krmítko. Jeho okolí můžete ozdobit umělými kvítky, aby motýli věděli, kam se přijít napít.

Motýli barevně roztančí vaši zahradu, starejte se o ně a postavte jim také krmítko.Motýli barevně roztančí vaši zahradu, starejte se o ně a postavte jim také krmítko.

Na výrobu lákadel pro hmyz používejte pouze nebarvené přírodní materiály, abyste těmto malým návštěvníkům vašich zahrad neublížili. K blízkosti krmítek, hmyzích domečků a pítek si pak stačí už jen postavit lavičku a v klidu sledovat hemžení a život ve vaší zahradě. Klid a krásnou přírodu v dnešní přehnaně digitální době jistě oceníte. A navíc uděláte něco pro přírodu. Krásný pocit, že? Odměnou vám bude nejen dobrý pocit, ale nejkrásnější květiny v celém okolí.

Zdroj fotografií: Pinterest.com, Pixabay.com

Článek All-inclusive hotel u vás na zahradě? byl publikován 14. května 2020 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...