Seriál Hollywood (2020) přibližuje natáčení filmu, který je o natáčení filmu

469

Zajímá vás, jak fungoval studiový systém v poválečném Hollywoodu, nebo co museli někteří herci absolvovat, aby se prosadili? Nekompromisní náhled do ohavných praktik mocných lidí si v druhé polovině příběhu vytvoří svou vlastní alternativní historii, která je současnému publiku daleko milejší. A jako třešnička na dortu působí slizký Jim „Sheldon“ Parsons.

Jack Castello je mladý pohledný muž, jenž se chce prosadit v Hollywoodu jako herec. Jenomže začátky nejsou jednoduché a on musí uživit těhotnou manželku. Proto přijme práci na benzínce, jejíž majitel své zaměstnance využívá k prostituci. Díky tomu se seznámí s několika vlivnějšími ženami, které mu později podají pomocnou ruku. Do benzínkového byznysu přizve Archieho, který se chce pro změnu prosadit jako scenárista. Jejich osudy se začnou prolínat s dalšími lidmi, kteří chtějí svůj kousek hollywoodského štěstí. Cesta na vrchol ovšem stojí hodně sil.

Šokující náhled do života herců přes růžové brýle

Seriál si ze začátku nebere servítky naprosto s ničím a vybarvuje Hollywood jako to nejprohnilejší místo, kde si své místo na výsluní člověk vyslouží pouze nechutnými sexuálními službami. I v těch nejhorších chvílích si však uchovává svoje příjemné tónování barev, které vytváří idylický retro pohled i na situace, které idylické zdaleka nejsou.

Nejzvrhlejších kousků se dopouští nechvalně známý herecký agent Henry Willson. Jeho partu se chopil herec Jim Parsons, jehož všichni známe především jako Sheldona Coopera ze seriálu Teorie velkého třesku. Willson se dožadoval sexuálních služeb od svých mužských klientů výměnou za herecké příležitosti. V Parsonsovi hodně rychle přestanete vidět oblíbeného asociálního vědce, protože se svým výkonem na chvíli stává nejvíce slizkým seriálovým charakterem letošního roku.

Krom sexuálního zneužívání se dozvídáme, jak moc byli v té době utlačovaní homosexuálové, lidé jiné barvy pleti či ženy. A děj se pochopitelně nejvíce točí kolem těchto skupinek postav. Homosexuální černoch Archie se snaží prosadit jako scenárista. Homosexuální producent filmového studia Richard celý život skrývá svou orientaci. Homosexuální běloch Roy chce být hercem, proto se stává klientem mocného agenta Henryho, který též upřednostňuje stejné pohlaví. Režisér Ray pro změnu gay není, ale je napůl Asiat. Ovšem na jeho vzhledu to nelze poznat.

Ženskou stopu zase tvoří Avis, znuděná manželka majitele studia v pokročilém věku, která se musí chopit vedení, když jejího muže skolí zdravotní potíže. Práce ve vedení studia jí přináší tolik potřebnou seberealizaci. Aby práci zvládla, spoléhá především na schopnosti Richarda a také Ellen, další vysoce postavené ženě v hierarchii studia. Pod jejich rukama se rodí velká filmová hvězda, černošská herečka Camille. Pestrou paletu postav doplňují ti, kteří v té době měli lepší startovní pozici a zároveň tvoří protipól k již vypsaným charakterům. Mladý a pohledný běloch Jack chce být filmovou hvězdou, stejně jako krásná blondýnka Claire, která je zároveň dcerou majitele studia. A vděčně komickou figurou je majitel benzínky Ernie.

Po drsném startu optimistické finále

Přestože nám první polovina seriálu nabízí pohled na zvrácenost mocných lidí v Hollywoodu, druhá půlka zničehonic začne hrát do not nejen hlavním postavám, ale také společensky utlačovaným menšinám. A tvůrci po vzoru loňského Tarantinova hitu Tenkrát v Hollywoodu vytváří na konci svou alternativní historii, která je značně pozitivní.

Paralelu s Tenkrát v Hollywoodu můžeme vidět i v jiných aspektech. I seriál Hollywood si dal záležet na povedeném retro vizuálu a přináší nám svědectví o tom, jak v poválečné době vznikaly filmy v továrně na sny. Příběh se totiž točí o přípravách a natáčení filmu, který rovněž pojednává o jeho samotném vzniku. Další podobnost se zmíněnou tarantinovkou je zobrazování dobových záběrů, které v příběhu vznikají během natáčení snímků. Rovněž se zde prolínají příběhy fiktivních postav se skutečně žijícími lidmi, která narušuje realitu takovou, jakou známe. A seriál je svým způsobem také pocta tehdejší době.

Zmatek v hlavních postavách a nepřesvědčivé herecké výkony

Od prvního dílu žijeme v domnění, že hlavní postavou je Jack, kolem kterého je postaven příběh v prvních epizodách. Postupně je však jeho příběh upozaďován a do popředí se dostávají zástupci menšin. Největší prostor ke konci dostává Camille, která zase naopak v prvních dílech plnila funkci vedlejší postavy.

Kamenem úrazu Hollywoodu jsou především herecké výkony některých herců. Oči mě bolely především z Jeremyho Popea, který propůjčil tvář Archiemu. Nesnesitelné přehrávání začínajícího herce je jednou z velkých slabin seriálu. V přehrávání mu sekundovala Laura Harrier v roli cílevědomé Camille. Škoda, že si tvůrci při výběru těchto dvou stěžejních rolí nedali více záležet. Největší zvrhlostí showrunnerů, Ryana Murphyho a Iana Brennana, je obsazení kýčovité Queen Latifah do role legendární herečky Hattie McDaniel, prvního člověka tmavé pleti, který získal Oscara.

Naopak mezi největší zbraně seriálu patří Jim Parsons, který si roli úchylného filmového agenta užívá plnými doušky. Po jeho bok řadím Dylana McDermotta, jenž se vyřádil jako lišácky šarmantní Ernie West. Tyto pány příjemným výkonem doplňuje krásná a sympatická Samara Weaving jako začínající herečka Claire.

Skvělá hudba

K nesporným kladům seriálu patří hudební složka, která skvěle podtrhuje retro atmosféru. Výborná je především ve znělce na začátku každého dílu. Netflix, pod jehož hlavičkou série vznikla, nabízí na začátku jakéhokoliv seriálu možnost přeskočit titulkovou sekvenci. Věřím, že většina lidí tuto funkci využívá stejně jako já. U Hollywoodu jsem si ovšem znělku vždy s radostí vychutnal.

SERIÁL: HOLLYWOOD

Tvůrci: Ian Brennan, Ryan Murphy
Režie: Ryan Murphy, Daniel Minahan
Scénář: Ryan Murphy, Ian Brennan
Střih: Suzanne Spangler
Kamera: Simon Dennis
Hrají: David Corenswet, Darren Criss, Jim Parsons, Patti LuPone, Jake Picking, Kerry Knuppe, Michelle Krusiec, Rob Reiner, Mira Sorvino, Paget Brewster, Monica Lee Gradischek, Maude Apatow, Samara Weaving, Jeremy Pope, Holland Taylor, Dylan McDermott, Joe Mantello, Laura Harrier, Queen Latifah, Alison Wright, Bobby C. King, Nadia Lanfranconi, Dan Pfau
Producenti: Eryn Krueger Mekash, Lou Eyrich, Todd Nenninger
www.netflix.com

PŘEHLED RECENZE
Příběh
7
Herecké výkony
6
Vizuální zpracování
10
Hudba
9
recenze-serial-hollywoodHollywood je příběhem několika lidí rozdílných ras, povah, vyznání či původu. Někteří se snaží prosadit v továrně na sny za každou cenu, jiní se zase snaží udržet si pozici a moc všemi možnými způsoby. Zatímco má seriál opravdu našlapaný rozjezd, jeho finále je zbytečně moc přeslazené a klišoidní. I tak se ale jedná o nadprůměrně zábavnou podívanou, která stojí za zhlédnutí.