Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někde za asistence policie. Školy se obávají náporu žáků prvního stupně

Podle spolku Pedagogická komora panují nejasnosti v hygienických pokynech od ministerstva školství. Nevidí rozdíl mezi doporučeními a nařízeními. Spolek také kritizuje to, že školy mají organizovat situaci před budovou. Řada se jich ohradila. Mnohé požádají o pomoc policii, aby dohlédla na pořádek.

V pondělí se částečně otevřou školy. Ministerstvo ředitelům rozeslalo na začátku května hygienický manuál, za jakých podmínek bude provoz fungovat. Podle spolku Pedagogická komora provází otevírání spousta nejasností. Právě nejasnosti mezi doporučeními a pravidly kritizuje prezident spolku Radek Sárközi. „(Ministr školství) Robert Plaga prohlásí něco v médiích, ale nakonec se ukáže, že skutečnost je diametrálně odlišná,“ upozorňuje.

„Ministerstvo školství například vydalo zevrubné manuály pro školy, po kritice oznámilo, že jde o nezávazná doporučení, a pan ministr dokonce prohlásil, že by se ředitelé škol měli raději řídit zdravým rozumem než oficiálními pokyny, to už je opravdu Kocourkov,“ dodává.

Koronavirus v Česku

V hradeckých Malšovicích začala pouť. (22. května 2020)
Pražští zastupitelé seděli při jednání odděleni plexiskly na ochranu proti...
Zahradnice karlovarské Správy lázeňských parků letos poprvé vysadily tradiční...

Spolek také kritizuje, že zatímco pro pobyt žáků prvního stupně základních škol platí velmi přísná pravidla, pro mateřské školy neplatí téměř žádná.

„Šestileté dítě nemusí nosit roušku v celém areálu mateřské školy, ale stejně starý prvňáček si musí vzít roušku pokaždé, když opouští svou třídu,“ uvádí ve zprávě Zbyněk Mašek, ředitel ZŠ a MŠ Svatobořice-Mistřín.

„Ve školní skupině může být maximálně 15 šestiletých žáků, ale u stejně starých předškoláků ve školce žádná omezení neplatí, takže ve třídě může být až 28 dětí, navíc se mohou třídy mateřských škol v průběhu dne různě spojovat, což je na prvním stupni základní školy naopak zakázáno mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví,“ dodává.

Policie před školou

Manuál uvádí, že mají školy zařídit dvoumetrové rozestupy a organizaci pohybu lidí před vstupem do budovy. To je však obtížné pro školy, které nemají vlastní areál, stěžuje si Pedagogická komora. Už dříve na tento problém upozorňovali ředitelé gymnázií.

„V pondělí do naší školy nastoupí 70 procent žáků prvního stupně, což je asi 300 dětí, plus rodičovský doprovod, ti všichni se během rána postupně shromáždí u školy,“ uvádí za spolek Hana Mikulcová, zástupkyně ředitele ZŠ Benešov Jiráskova.

Školy: Nařizovat rozestupy před budovou není v naší moci

Řada základních škol proto požádá při znovuotevření o pomoc policii, aby dohlédla na pořádek před budovou. Ke stejnému kroku přistoupí také například několik pražských gymnázií při přijímacích zkouškách.

Podle ministerstva jsou závazná pravidla týkající se nošení roušek, udržování bezpečných vzdáleností, předkládání čestného prohlášení nebo vytvoření kapacitně omezených školních skupin. Jako doporučení považuje pravidla týkající se úklidu či chození ven.

Ministerstvo se podle spolku zbavilo odpovědnosti za zajištění adekvátních podmínek pro návrat žáků tím, že ji přesunulo na ředitele škol. Výhrady měl i předseda školských odborů František Dobšík, podle kterého manuály vzbudily ve školách ještě větší stres, než byl dříve.

Nejhorší možné řešení

Prezident spolku Pedagogická komora považuje rozhodnutí ministerstva za nejhorší volbu. „Myslím si, že to bylo nejhorší možné řešení. Nemyslím si to jenom já, ale také spoustu učitelů,“ řekl v neděli v pořadu Partie na televizi Prima.

Podle něj mělo ministerstvo několik možností. Otevřít normálně všechny školy, ale za přísných hygienických pravidel, nechat je zavřené a nebo rozhodnutí ponechat na ředitelích. Poslední možnost považuje za nejlepší. „Ta zodpovědnost je stejně nakonec na řediteli školy,“ řekl Sárközi.

Zkritizoval také nedostatečnou komunikaci ministerstva, které zasedlo se školskou tripartitou v lednu a poté až v květnu. V době krize tedy žádná oficiální jednání se zástupci systému neprobíhala.

Předseda školského odborového svazu František Dobšík v pořadu uvedl, že by bylo lepší, kdyby se upravil zákon, aby mohlo ministerstvo vydat pokyny pro školy závazně.

Žáci prvního stupně, kteří se vrátí 25. května do škol, nechodí na vyučování od 11. března. Jejich pauza trvala 75 dní. Bezpečnostní rada státu přerušila výuku na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách už 10. března. Opatření se nevztahovalo na školky, o jejich uzavření rozhodli zřizovatelé.

Jako první se 20. dubna částečně otevřely vysoké školy, a to pro konzultace pro studenty v posledním ročníku studia. O dva týdny později, 11. května, se pak mohli vrátit studenti závěrečných ročníků základních a středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol kvůli přípravám na zkoušky.

Druhým týdnem je pak také možná výuka na základních uměleckých nebo jazykových školách, postupně se otevřel také další ročníky vysokých škol. Těm ale už často skončil letní semestr.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...