Hlavní obsah

Žena v pokušení slaví 71 let. Jak znáte Elišku Balzerovou?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je jednou z nejkrásnějších českých hereček a její hvězda září na televizních obrazovkách od začátku sedmdesátých let. Už 46 let žije ve stabilním manželství s producentem Janem Balzerem a krom mnoha divadelních a filmových rolí také úspěšně dabuje.

Článek

Herečka Eliška Balzerová slaví 25. května 71. narozeniny. Jako doktorka Čeňková se zapsala divákům mimořádně populárního seriálu Nemocnice na kraji města, v „komedii století“ ztvárnila maminku Dášu a výborný výkon podala v dramatu Pěsti ve tmě (1986). V 90. letech se s hereckým kolegou Tomášem Töpferem (69) vrhla do obnovy Divadla na Fidlovačce, které bylo od roku 1978 zavřené. A v jakých dalších filmech zazářila a co o ní víte? Udělejte si náš kvíz.

1. Herečka Eliška Balzerová se narodila
2. Od roku 1977 byla dvacet let členkou
3. Populární se stala díky televiznímu seriálu Nemocnice na kraji města (1977–1981). Ztvárnila zde ortopedku Alžbětu Čeňkovou. Který herec si v seriálu zahrál jejího partnera?
4. Eliška Balzerová výborně dabuje. Svůj charakteristický hlas propůjčila například hlavní ženské postavě ve snímku Válka Roseových (1989). Jak se dabovaná americká herečka jmenuje?
5. Známá se stala i díky snímku Vrchní, prchni! (1980), kde její postava otěhotněla s Daliborem Vránou v podání herce Josefa Abrháma (80). Ztvárnila roli
6. Do paměti diváků se zapsala také rolí v komedii režisérky Marie Poledňákové (78), v níž si jejího filmového manžela zahrál Václav Postránecký (†75). Veleúspěšná veselohra pro celou rodinu se jmenuje
7. S Tomášem Töpferem se podílela na rekonstrukci a otevření Divadla na Fidlovačce a od roku 2012 tu působila jako ředitelka. Kdy z divadla definitivně odešla?
8. Režisér Jiří Vejdělek (48) obsadil herečku do snímku Ženy v pokušení (2010). Jak se jmenovala postava výstřední dámy, za jejíž ztvárnění Eliška Balzerová získala Českého lva?
9. S manželem Janem Balzerem (79) tvoří spokojený pár od roku 1974. Mají spolu
10. Jak se jmenuje snímek Radka Bajgara (2016), kde v roce 2016 excelovala po boku Jiřího Bartošky (73), a oba herci za své výkony získali nominaci na Českého lva?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Znáte zatím poslední film Elišky Balzerové Příliš osobní známost?

Reklama

Načítám