To vymysleli v Bruselu, nemají selský rozum aneb Andrej Babiš versus Evropská unie

Premiér Andrej Babiš (ANO) si čas od času vezme na paškál Evropskou unii a kritikou nešetří. K ročnímu výročí voleb do Evropského parlamentu pro vás redakce CNN Prima NEWS připravila analýzu vztahu premiéra Babiše k Evropské unii.

Nesmyslné kvóty, nesmyslný extrémní názor na klimatickou změnu, nesmyslná elektromobilita. To je výčet některých z témat, které se na půdě EU řeší a premiér je kritizuje.

„Chceme ochránit Česko před nesmyslnými názory z Bruselu, jako je nošení zbraní, názory na jádro a extrémní názory na klimatickou změnu. Elektromobilita. Každý producent ví, že to není dobrý nápad, že přestaneme vyrábět klasické automobily. Odmítáme, aby nám Evropská komise diktovala, jaké peníze máme čerpat,“ říkal vloni v květnu před evropskými volbami Babiš.

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha Babiš dlouhodobě ve své komunikaci využívá narativ, který je běžný i u jiných politiků a politických stran, a který je přijímán i velkou částí společnosti, tedy – lidově řečeno – hledání zdrojů problémů mimo Českou republiku.

„To je jeden důvod, z pohledu marketingu směřující zejména k domácím českým voličům, kterým se snaží ukázat, že hájí jejich zájmy před zásahy někoho zvenčí. Na to velká část společnosti dlouhodobě slyší,“ podotkl Just.

Premiér dlouhodobě zastává názor, že hlavní slovo v Unii by měla mít Evropská rada, kterou tvoří předsedové vlád všech členských zemí. Rád by naopak upozadil roli Evropské komise, která je nadnárodním orgánem hájícím zájmy EU.

„Chceme Evropu silných států, aby Evropská rada, kde sedí premiéři, měla zásadní slovo. Aby se Evropská komise odpolitizovala. My máme být koaliční vláda Evropy, komise má poslouchat Evropskou radu,“ myslí si Babiš.

„Pomatená“ europoslankyně

Český premiér se také často naváží do europoslanců – českých i zahraničních. Europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu (Piráti) prohlásil za vlastizrádce. O bavorské europoslankyni za Křesťanskosociální unii (CSU) a šéfce výboru pro rozpočtovou kontrolu Monice Hohlmeierové řekl, že je pomatená.

Hohlmeierová letos v zimě v Praze zjišťovala fakta o premiérově možném střetu zájmů a dospěla k závěru, že Česko nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány právě jako konflikt zájmů. Babišovy výroky budou mít zřejmě dohru. Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se kvůli slovům českého premiéra na adresu europoslanců obrátil na šéfy Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a Evropské rady Charlese Michela. Babiš už uznal, že jeho výroky byly zbytečně ostré.

Začátkem května ale zase Babiš na adresu europoslanců soptil. V rozhovoru CNN Prima NEWS řekl, že europoslanci se asi nudí. Reagoval tak na výzvu výboru Evropského parlamentu, aby kvůli střetu zájmů rezignoval, nebo se odstřihl od Agrofertu.

EU je debilní, říká lidem Babiš

V negativním světle Babiš o Evropské unii mluví, i když vyrazí mezi lidi. „Včera jsem se dozvěděl, že Brusel vymyslel, jak dlouho mají naše sestry studovat. EU je debilní, nepoužívá selský rozum. Když to člověk poslouchá, to je na prášky,“ řekl například Babiš letos v únoru, když navštívil nemocnici v Benešově.

O Unii Babiš nemluví v pozitivním světle ani v souvislosti s koronavirovou krizí. „Ukázalo se, kde má EU slabší místa, a že je v takových situacích přeci jen nezastupitelná role jednotlivých členských států. Určitě mi vadila nedostatečná akceschopnost a zbytečné váhání na počátku pandemie, kdy chyběl jakýkoliv krizový scénář, jak by měla Unie postupovat jako celek,“ napsal CNN Prima NEWS Babiš.

Podle něj má problém i další rozměry. Zdůraznil, že EU není soběstačná v zásobování strategických produktů jako jsou ochranné pomůcky, léky a léčiva, testovací sady. „Celá EU pak byla závislá na dovozech z Asie,“ připomněl premiér.

To by se podle něj mělo do budoucna změnit. „Měli bychom mít pandemický plán, jednotnou metodiku sběru dat, sjednané postupy pro podobné situace. Mohou se kdykoliv opakovat, bohužel,“ míní premiér.

Peníze šly i z EU, upozorňuje politolog

Politolog Masarykovy univerzity Miloš Gregor upozornil na to, že vláda už neprezentovala, v čem EU během pandemie koronaviru pomohla. „Jen si vzpomeňme, kolikrát se vláda chvástala, jak pomáhá podnikatelům a dalším. Ani jednou však nezmínila, že velká část dotačních programů je financována právě EU. Takže všechny zásluhy si snaží připsat právě vláda. Na skutečnost, že se jedná z velké části o peníze z EU, marně upozorňují ekonomové nebo opozice,“ zdůraznil Gregor.

Oba politologové se shodli, že negativní vztah Babiše k Evropské unii má i druhý rozměr – a to osobní. „Samozřejmě že je v premiérově vymezování se vůči EU skryt i jeho osobní postoj k tomu, že jsou to právě instituce EU, které velmi intenzivně řeší otázku jeho údajného střetu zájmů,“ podotkl Just.

„Tady je chtě nechtě nutné připomenout, že Babiš je trestně stíhaným a ve střetu zájmů. Předběžné výsledky auditů Evropské komise i řada indicií potvrzují, že výsledek nebude pro Babiše vůbec příznivý,“ konstatoval Gregor.

Podle něj je tak lidsky pochopitelné, že Babiš není k EU vstřícný a nechválí ji za její pomoc. „Když nám za pár měsíců ta samá EU nejspíš sdělí, že Babiš je pro Českou republiku problémem, a nejen že jeho koncern odčerpává peníze určené pro malé podnikatele, ale Babišův střet zájmů může mít za následek, že Česká republika bude trestána,“ sdělil CNN Prima NEWS Gregor.

EU přispěla k míru, uznává Babiš

Babiš ale zároveň nepatří mezi politiky, kteří by aktivně prosazovali odchod z Evropské unie. Babiš hlasitě litoval odchodu Velké Británie z EU. V květnu 2018 před studenty VŠE prohlásil, že členství v Evropské unii je pro Českou republiku životně důležité a odchod by znamenal katastrofu.

Premiér také čas od času hovoří o tom, že Unie přispěla k míru a usnadnila cestování. Stále ale trvá na tom, že Unie by se měla reformovat, aby měla větší slovo Evropská rada, jak už bylo zmíněno výše. Lidé z Babišova okolí navíc říkají, že premiér se v evropské politice zhlédl, rád se fotí s evropskými lídry a chce, aby ho v Bruselu brali vážně.

Tagy: