REKLAMA
Tipy na výlety, turistiky a dovolená v ČR
Dnes je 18.4. a svátek má Valérie
V okolí

Když nemůže voda k Čechovi, musí Čech za vodou

Bez vody není života ani pořádné léto. Patříme mezi 48 vnitrozemských států na světě a naše touha po moři se každoročně zhmotňuje v kolonách aut směřujících na jih. Dálnice vedoucí k slané vodě však bude letos pustá a prázdná – Češi budou hledat cestu k pramenům vody ve své zemi. A to doslova. Milovníci vody zaplaví břehy řek, obsadí srázy nad přehradami a vytvoří zácpy u Máchova jezera. Kdo ale nemá stádní myšlení, půjde chytře v protisměru, rovnou k pramenům. K pramenům vody, k pramenům zdraví, poznání a přírodní krásy, do západních Čech, do Slavkovského lesa, do Mariánských Lázní. V této lesnaté podhorské krajině na sebe voda bere nejvíce podob – a bez problému zde najdete ubytování v jakékoliv kategorii. Mariánské Lázně jsou městem stvořeným kvůli léčivé vodě. Kolem pramenů vyrostly desítky hotelů, které tuto sezónu čekají právě na domácí hosty. S vodou se zde setkáte nejen ve formě deště nebo léčivé minerálky. Podívejme se podrobně, v jakých dalších fascinujících podobách se hostu Mariánských Lázní voda představuje.

1) Minerálka, a zdarma
V městě i v jeho okolí vyvěrají desítky minerálních pramenů. Můžete se toulat od kolonády ke kolonádě a ochutnávat vodu z Lesního, Křížového, Rudolfova, Ferdinandova a mnoha dalších. Jsou zdarma a jsou léčivé. Toužíte-li po přírodě, je zde síť značených cest, které vás parky a lesy dovedou k dalším chutným pramenům v okolí – k Farské kyselce, k Antoníčkovu prameni nebo k pramenům v nedalekých Lázních Kynžvart.

2) Voda vnější a voda vnitřní
Zdejší léčivá voda se nejen pije, ale využívá ke koupelím a k relaxaci. Mnoho místních hotelů má vlastní balneo a wellness oddělení, kde můžete vyzkoušet např. uhličitou koupel v pravé minerálce. Pokud se ubytujete v hotelu bez balneo provozu, lze si volně zakoupit procedury v některém lázeňském centru – např. v Nových nebo Centrálních Lázních.

REKLAMA

3) Voda pro děti
Voda má v Mariánských Lázních i hravou podobu – stačí se projít k Prelátovu prameni, kde najdete dětské hřiště s různými přírodními atrakcemi, jako jsou mlýnky na potoce, malá jezírka a umělé potůčky. Voda zde nahrazuje písek na hraní.  

4) Zpívající proudy 

REKLAMA

Velmi známou atrakci, která ale nikdy neomrzí, najdete hned vedle monumentální litinové kolonády.
Zpívající fontána se skládá z desítek trysek a chrličů a několikrát za den se voda, hudba a světlo proplétají v jedinečný celek, který musíte vidět a vyslechnout. 

5) Na pláži
Zasteskne-li se vám po odpočinku na písečné pláži u moře, vydejte se do okolí města, které nabízí dostatek příležitostí ke koupání. Blízké lesní koupaliště Lido, do 30 minut jízdy autem jste na pláži rybníka Betlém nedaleko kláštera Teplá nebo u rozlehlé přehradní nádrže Jesenice u Chebu s proslulou prohřátou vodou. 

6) Osamělá voda
Krajina Slavkovského lesa patří k nejméně osídleným územím v republice. Z Mariánských Lázní vycházejí značené cesty vzhůru na náhorní planinu s půvabným dřevěným loveckým zámečkem Kladská, několika zvěřinovými restauracemi a především rozlehlým rybníkem vybudovaným v 16. století.  Z něho vytéká umělý potok Dlouhá stoka, národní technická památka, přivádějící kdysi vodu do úpraven cínové rudy v Horním Slavkově a Krásně. Podél potoka vede pěší stezka, na které pravděpodobně nepotkáte jediného člověka. Také kolem rybníka vede nádherná naučná stezka, s dřevěným chodníkem a mnoha zastaveními, kde se dozvíte vše o koloběhu vody v přírodě.  

7) Ryby ve vodě
Ve zdejším vodnatém kraji se daří rybám. Jsou zde klasické revíry i ty pstruhové. Chytat lze na velkých přehradních nádržích Jesenice a Skalka u Chebu, na nedalekém Knížecím rybníku nebo na lesních rybnících Kladská a Kajetán, stejně jako na Kosím a Hamerském potoce.   

8) Na počátku
Na počátku koloběhu vody je déšť, který napájí prameny a studánky. Asi nikde jinde u nás ale nemá voda tak dramatickou podobu jako zde v západních Čechách. Názvy přírodních rezervací mluví za vše: Smraďoch u Mariánských Lázní, Soos u Františkových Lázní nebo Milhostovské mofety. Voda se zde neodstává na povrch klidně a vychovaně, ale prudce, energicky, za doprovodu vzdechů, pachů nitra Země, bláznivě zbarvená a také slaná, hořká a v nedalekých Karlových Varech pak i horká. Na Mariánskolázeňsku najdete slavná horská rašeliniště, jako je Tajga, nebo Paterák, v nichž voda převládá nad pevnou zemí. 

9) Chutná voda

Voda se zde pije jak ve své čisté podobě, tak i přeměněná v lahodný český národní nápoj. V okolí najdete mnoho proslulých pivovarů: například minipivovar Kronl v Mariánských Lázních, sokolovský Permon, pivovar Zajíc v Kynšperku nad Ohří a šperk mezi pivovary – skvěle zachovaný velký pivovar Chodovar s obří restaurací Ve Skále a pivními lázněmi. Češi a Češky se na Mariánskolázeňsku nudit určitě nebudou.   

10) Tajemná voda
Něco přece jenom zdejšímu kraji chybí – podzemní svět ticha a tmy, který vytvořila voda – krasové jeskyně. Fascinující náhradu jeskyním zde ale stvořil člověk. Středověký důl Jeroným, v němž se kdysi těžil cín, se nachází cca 20 km od Mariánských Lázní. S fundovanými průvodci se zanoříte do hlubin země a úzkými vlhkými chodbami zamíříte do skalních komor vytvořených člověkem, jejichž rozlehlost si v ničem nezadá s jeskynními dómy. A úplně dole spatříte skalní jezírka smaragdové barvy.

11) Voda a vítr

Stýská se vám po lodích poháněných větrem?

Nezoufejte. Skvělé podmínky pro jachtaření a windsurfing nabízí šedesátihektarový rybník Regent u Chodové Plané a především přehradní nádrž Jesenice. Můžete také vyrazit na nedalekou řeku Ohři, která je splavná již od Chebu. 


12) Voda a zpěv
Vodu ke svému životu nepotřebují jenom lidé, ryby a rostliny, ale také další vodní živočichové jako ptáci a bobři. Udělejte si jednodenní výlet za pozorováním obyvatel mokřadů, rybníků a potoků. Blízké Anenské rybníky u města Planá u Mariánských Lázní jsou proslulé jako hnízdiště mnoha druhů vodního ptactva, je to skutečný ornitologický ráj. Přestože i ve zdejším kraji žije mnoho kolonií bobra, doporučujeme se vypravit do nedalekého Českého lesa, k vesnici Lesná, kde začíná skvěle udělaná naučná stezka Bobří svět. Zde názorně poznáte, jaký je bobr skvělý vodní inženýr. Okolní krajina vás navíc zaujme svou opuštěností a melancholickým půvabem.

REKLAMA

Kde toto místo najdete:

Sdílejte článek s přáteli:
Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji
Nahlásit chybu

Mohlo by se Vám také líbit

REKLAMA
REKLAMA