Jaro/léto 2020: To nejlepší v současných módních trendech

346

Jak držet krok s módními trendy tohoto roku? Stačí oprášit pár starších kousků a máte vyhráno. Na scénu se totiž vrátily trendy z předchozích let a dekád. Všeobecně ale platí pravidlo nebát se experimentovat, jelikož v módě je povoleno úplně vše, co se líbí VÁM. Barvami letošního roku jsou jak sněhově bílá, tak pastely a divoké neony. Módní návrháři se čím dál více zabývají nositelností jednotlivých kousků, a tak nečekejte šokující modely jako v předchozích letech. Přirozenost, ekologičnost a udržitelnost hraje prim již několik sezón. Módní domy čím dál častěji navrhují oblečení, které vynosíte ve vícero ročních obdobích, a tím bojují za lepší planetu. Tady je 7 trendů pro letošní jaro a léto dle přehlídek těch nejznámějších návrhářů a módních domů současnosti.

Zapomeňte na nepohodlné skinny jeans, letos se nosí pouze široké nohavice a zvonáče. Materiály se mohou lišit – v kurzu jsou kožené, lněné, saténové a také nestárnoucí džínové. Nejen, že jsou velmi pohodlné, ale dokáží vytvořit iluzi delších nohou a vyšší postavy. Výhodou je, že „wide leg trousers“ se dají nosit jak s teniskami, tak s podpatky a můžete vytvářet nespočet looků. Móda ze sedmdesátek je prostě nesmrtelná.

Libanonský návrhář Zuhair Murad představil velmi elegantní, ale zároveň sexy kolekci pro letošní jaro a léto. Cutouts neboli průstřihy budou letošním velkým hitem. Murad přišel nejen s prvoplánovými výstřihy na dekoltu, ale překvapil zejména geometrickými průstřihy na zádech, na pažích, břichu, a také vysokými rozparky, které ale vůbec nevypadají vulgárně, ba naopak velmi sofistikovaně. Celá kolekce je velmi třpytivá a vypadá luxusně. Já ji hodnotím jako jednu z nejpovedenějších, protože se mi z ní doslova tajil dech!

Trend vysokého pasu a boyfriend džínů dominoval již několik let. Nosily se džíny, kraťasy i sukně a čím byly vyšší, tím lepší. Tomu už ale odzvonilo a nyní se vrátil trend z roku 2000, a to pas nízký. Nesluší sice každému, ale vypadá přinejmenším zajímavě. Na originální přehlídce v levandulovém poli značky Jacquemus, která se stává čím dál oblíbenější, se objevuje i velké množství pastelových barev, které jsou i tento rok modernější než kdy dříve.

Dolce&Gabbana představili kolekci ve stylu džungle. Objevuje se velké množství zvířecích vzorů, listů, přírodních materiálů… Jako i minulý rok se nosí leopard, zebra, žirafa i motiv krokodýlí a hadí kůže. Oblíbené jsou doplňky z rafie, zlata, ale i barevné šátky do vlasů a samozřejmě pidi midi kabelky.

https://www.youtube.com/watch?v=P6O0f1ZBr0Y

Vaše neonové kousky z předchozích let nemusíte vyhazovat, protože jsou v kurzu i letos. Populární je zejména oranžová a růžová, a to od šatů až po plavky. Tento rok módní domy experimentovaly zejména s materiály, a to například s šifonem nebo kůží. Neonky se dají skvěle kombinovat, pokud spadají pod stejné barevné schéma: například tmavě žlutá s pastelovou nebo svítivě červená s jemnější růžovou. S neony ale musíte být opatrní. Mezi vkusem a laciností je velmi tenká hranice.

Italský módní dům Gucci v čele s návrhářem Alessandrem Michelem vsadil na ikonický monogram a jak dámské, tak pánské kostýmky v jednolité barvě. Outfity doplnil koženými taškami, batohy a masivními brýlemi na řetízku. V kolekci se objevují jak výstřední, tak i tlumené zemité barvy. Přehlídka Gucci byla hodnocena jako jedna z těch nejlepších.

Páskové, na tlustém podpatku, prošívané, se čtvercovou špičkou… Jaro a léto roku 2020 patří sandálkům! A to zejména těm nazouvacím. Trendy jsou mokasíny na podpatku, ale dokonce i sandálky vypadající jako žabky. Vypadají sice extrémně nepohodlně, ale Bottega Venetta zkrátka po úspěšném rebrandingu návrháře Daniela Lee udává módní trendy.