Linda Maletínská: Dlouhán jménem tenké střevo

154
Foto: Dollarphotoclub.com

Podle čínského pentagramu nastalo nyní období srdce, pod jehož okruh spadá také tenké střevo. S trochou nadsázky tak můžeme říci, že láska neprochází jen žaludkem, ale také tenkým střevem.

Okruh orgánů srdce (tedy i tenké střevo) je spojen s emocí radosti, spokojenosti. Radost člověk prožívá při dosažení vítězství, při nabytí něčeho hmotného, při dosažení nějakého materiálního, ale i emočního úspěchu. Z tohoto pohledu můžeme na tenké střevo nahlížet jako na vstupní bránu hmotných částic (části potravy, molekul), základních stavebních kamenů metabolismu, ze kterých se potom dále vytvářejí a regenerují tkáně, nebo se z nich syntetizuje „palivo“ pro energetickou spotřebu organismu. Sliznice tenkého střeva je speciální, velmi inteligentní „síto“, které do organismu propustí jenom to, co tam patří a co je prospěšné.

Dlouhé jako tenisový kurt

Tenké střevo je část trávicí trubice dlouhá tři až sedm metrů, zprohýbaná do kliček tak, aby se vměstnala do břišní dutiny. Průměr tenkého střeva je okolo tří centimetrů. Stěna tenkého střeva je pokryta výchlipkami (klky), což jsou základní absorpční jednotky tenkého střeva. Klky podstatným způsobem zvětšují povrch sliznice za účelem vstřebávání látek. Celková plocha tenkého střeva je tak srovnatelná s rozměry tenisového kurtu, což je zhruba 250 m2. To je přibližně stokrát vice než velikost povrchu těla.

Rychlá regenerace

Velikost plochy tenkého střeva a zvláště zdravá sliznice bez zánětlivých procesů mají nesmírný význam pro účinnost vstřebávání látek z potravy, a tím i pro celkové zdraví organismu. Sliznice tenkého střeva je chráněna před chemickými vlivy souvisejícími s trávením potravy. Obměna povrchu sliznice je velice rychlá a má značný význam pro udržení jejího bezvadného stavu. Celý epitel se vymění přibližně za pět dní, na jeho obnově se podílejí kmenové buňky. Na zlepšení „olupování“ starých částí epitelu a jeho následnou regeneraci má velký vliv konzumace vlákniny, která mechanicky působí na sliznici. Trávená potrava se v tenkém střevě zdrží obvykle dvě až čtyři hodiny.

Na cestě tenkým střevem je jeho mechanickými pohyby rozmělňována, promíchávána a posunována směrem ke střevu tlustému.

Základní pohyby tenkého střeva se dělí do tří skupin:

– Fragmentační – tyto pohyby mají za úkol dále rozmělnit potravu na co nejmenší části.

– Mísící – zde se potrava promíchá, aby se enzymy dostaly v co největším počtu na správná místa a došlo tak k nejúčinnějšímu štěpení.

– Peristaltické – pohyby, které mají charakter postupných vln a slouží k posouvání obsahu střeva. Uvádí se, že za jednu minutu proběhne až deset peristaltických stahů. Zrychlenou peristaltiku označujeme jako průjem, zpomalenou naopak jako zácpu.

Úlevné půsty

Perioda lačnění tenkého střeva není obdobím nečinnosti jeho nervových a svalových struktur, ale je to perioda úplného čištění tenkého střeva a kompletního přesunu zbytků tráveniny do oblasti slepého střeva a následně pak do střeva tlustého. Proto působí občasné jednodenní půsty u zdravého člověka blahodárně na očistu sliznice tenkého střeva a její lepší regeneraci.

Detoxikace tenkého střeva

Pokud chcete své tenké střevo „potěšit“, dopřejte mu detoxikaci, jak vhodnou stravou bohatou na vlákninu, tak také přírodními doplňky stravy. Výborně fungují například ty, které obsahují laktobacily, tedy bakterie mléčného kvašení. Ty totiž podporují střevní mikrobiom, který chrání sliznici střeva a mají vliv i na zdravou imunitu.

Autor: Linda Maletínská
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk