The Capitals: Obchody by měly prodávat 55 % českých potravin, navrhují poslanci

© Pixabay.com

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


VISEGRÁD

PRAHA

České potraviny v českých obchodech. České obchody by již v příštím roce měly povinně nabízet 55 % českých potravin. Jejich podíl by se měl postupně navyšovat tak, aby v roce 2027 dosáhl 85 %. Počítá s tím pozměňovací návrh předložený skupinou českých poslanců z různých politických skupin v čele s Margitou Balaštíkovou (ANO).

„Pokud si věci vyrábím sama, zavřené hranice mě neohrozí. Jestliže chceme chránit životní prostředí, tak snižme uhlíkovou stopu a nevozme věci z jednoho konce světa na druhý,“ uvedla spoluautorka návrhu pro Radiožurnál. Koronavirová krize podle ní ukázala, jak je potravinová soběstačnost důležitá. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

Ekofarmy by do roku 2030 měly zabírat čtvrtinu evropské zemědělské půdy, navrhuje Komise

Méně nebezpečných pesticidů, méně chemických hnojiv a méně antibiotik v těle hospodářských zvířat. Právě s tímto návrhem dnes přišla Evropská komise v rámci Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal).

BRATISLAVA

Problémy s chytrou karanténou. Mobilní aplikace, díky které mohou Slováci po návratu ze zahraničí trávit 14denní karanténu ve svých domovech namísto státních zařízení, zatím nefunguje. Podléhá totiž schválení od společnosti Google a Apple.

Navrátilci se kvůli tomu začali hromadit na hranicích, odmítají zůstat ve státních zařízeních a požadují, aby se mohli vrátit domů. Aplikaci během víkendu schválil Google a již funguje na většině zařízení s Androidem, na zařízeních se systémem iOS však zatím dostupná není. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

VARŠAVA

Duda ztrácí náskok. Prezidentský kandidát vládní strany Právo a spravedlnost, Andrzej Duda, postupně ztrácí svůj náskok před ostatními kandidáty. Zatímco dubnové průzkumy mu v prvním kole přisuzovaly více než 50% podporu, dvě nedávné studie odhadují 35-39 %. (EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Jak moc se zadlužit? Po sérii historicky největších balíků pro záchranu ekonomiky začali někteří konzervativní němečtí politici dávat najevo svou nelibost ohledně zvyšující ho se státního zadlužení. Bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU) požaduje zastropování částky utracené kvůli koronaviru, zatímco ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU) prosazuje, aby byl zvolený program ekonomických stimulů jasně ohraničený v otázce „objemu, rozsahu a trvání.“ (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

„Šetrná čtyřka“ představila návrh pro ekonomickou obnovu Evropy

Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko dnes představily alternativní návrh vůči francouzsko-německému plánu záchranného fondu pro hospodářskou obnovu v Evropské unii po krizi způsobené koronavirem.

VÍDEŇ

Tempo otvírání regionů se liší. Některé části Rakouska by se v budoucnu mohly otevřít dříve než jiné, protože „realitou dneška je, že vývoj se na různých místech liší“, řekl v pátek rakouský kancléř Sebastian Kurz on-line televizi oe24.tv.

Podle informací poskytnutých deníku Der Standard, šest z devíti spolkových zemí nemělo za víkend žádný nový případ nákazy. Vídeň mezi ně však nepatří. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)


SEVER

HELSINKY

Severská obranná spolupráce. Přestože je Norsko v NATO a Švédsko s Finskem neutrální, tyto tři severské státy plánují prohloubit spolupráci v obranných otázkách. Minulý týden se na tom shodli ministři obrany. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


OSTROVY

LONDÝN

Johnson hájí svého poradce. Britský premiér Boris Johnson na nedělní tiskové konferenci trval na tom, že jeho šéfporadce Dominic Cummings jednal „odpovědně, podle zákona a s integritou“, nedokázal však zamezit negativním reakcím, které ohrožují veřejnou podporu vládních karanténních opatření.

Cummings a jeho rodina odjeli z Londýna na 400 km vzdálenou farmu jeho rodičů, přestože se on a jeho žena na konci března infikovali koronavirem. Oficiální vládní nařízení zmiňuje, že lidé se symptomy mají dva týdny zůstat v domácí karanténě. Cummings odmítl jakékoliv pochybení a uvedl, že cestu absolvovali kvůli zajištění hlídání pro jeho malého syna. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Twitter a GDPR. Sociální síť Twitter by mohla být první z globálních digitálních gigantů, která dostane masivní pokutu od irského úřadu pro ochranu dat DPA. Komise pro ochranu dat DPC totiž předložila ostatním členským zemím EU návrh na rozhodnutí ohledně porušování ochrany osobních dat ze strany Twitteru. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Sportu zdar. Dnes se v Itálii opět ptevřou sportovní centra, posilovny a bazény. Každé zařízení musí vyhodnotit svůj rizikový profil a zaměstnanci musí respektovat nastavená pravidla. Nesmí například pracovat, pokud mají symptomy, a v případě, že přijdou do kontaktu s nakaženou osobou, musí to nahlásit. (Valentina Iorio | EURACTIV.it)

MADRID

Španělsko otevře hranice v červenci. Španělský cestovní sektor se může začít připravovat na letní sezónu a zahraniční turisty. Ti budou moci do Španělska přicestovat již v červenci. Na sobotní tiskové konferenci to oznámil premiér Pedro Sánchez.

Cestovní ruch sehrává ve španělské ekonomice klíčovou roli, uvedl Sánchez. Španělsko loni navštívilo 83,7 milionu turistů a země se stala druhou nejoblíbenější destinací na světě. Do ekonomiky turisté „nalili“ 92 miliard eur, což se rovná 12 % španělského HDP. Turismus zde tvoří skoro 13 % pracovních míst. (EFE.com)

Jak zachránit evropský turismus? Kompromisem můžou být vouchery

Velkou součástí dnes představeného balíčku Evropské komise jsou doporučení k bezpečnému znovunastartování cestovního ruchu uvnitř EU. Ten se kvůli pandemii potýká s obrovskými ztrátami. „Na frak“ podle europoslankyně zároveň dostávají práva zákazníků.

ATHÉNY

Žádný test, žádná karanténa. Řecká turistická sezóna vypukne již 15. června. Prioritu budou mít občané zemí s podobnou epidemiologickou situací, mezi které patří i Česko, Slovensko, Rakousko a Německo. Turisté z ostatních zemí budou podrobeni namátkovému testování. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)


BALKÁN

SOFIE

Mrtvý novinář. Tělo novináře Georgiho Alexandrova bylo nalezeno v moři poblíž Varny, největšího pobřežního města. Nacházelo se v těsné blízkosti poškozeného kanalizačního potrubí, které několik měsíců znečišťovalo značnou část tamního přístavu. Úřadům trvalo skoro devět měsíců, než začaly poškozené potrubí řešit, jedná se zřejmě o největší environmentální skandál v zemi. Z dosavadního vyšetřování není zatím jasné, jak se novinář na místě ocitl. V krvi měl více než 1 promile alkoholu. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Nová tvář politiky. Známý konzervativní sloupkař a komentátor Nino Raspudić oznámil, že se stane jedním z nezávislých kandidátů strany Most. Jeho manželka Marija Selak Raspudićová, která je rovněž konzervativní komentátorkou, bude na kandidátce strany také, ale v jiném volebním obvodu. Parlamentní volby se budou v Chorvatsku konat 5. července. (Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Čtvrtý den bez nového případu. Slovinské úřady v neděli informovaly, že v předchozích čtyřech dnech nezaznamenaly žádné nové případy koronaviru. Onemocnění však mezitím páchá velké škody na místní ekonomice. Průměrný počet nezaměstnaných v květnu překročí 90 tisíc, což je o 16 % více než ve stejném období loňského roku. Každý čtvrtý nově nezaměstnaný předtím pracoval v sektoru pohostinství. (Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)

BĚLEHRAD

Kapitán Dragan se vrací. Bývalý srbský velitel Dragan Vasiljković, známý jako „Kapitán Dragan“, chce v příštích volbách kandidovat do srbského parlamentu. Odsouzený válečný zločinec má v plánu vytvořit vlastní kandidátku, která ponese jeho jméno.

Dragan se nedávno dočkal předčasného propuštění z vězení, kde si odpykával 15 let za válečné zločiny. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář