Hlavní obsah

Koronavirus oslabil chuť k podnikání

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize způsobená pandemií koronaviru odhalila některé nové trendy na trhu práce. Tím prvním je podle průzkumu Workmonitor personálně-poradenské společnosti Randstad skutečnost, že v tuzemsku ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu klesl počet zaměstnanců zvažujících odchod z práce a start vlastního podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pouhých 18 procent Čechů v porovnání s téměř 32 procenty v okolních zemích v současnosti zvažuje možnost, že by vyměnili jistotu zaměstnaneckého poměru za podnikatelskou dráhu.

Toto nízké procento je srozumitelnější v kontextu dalších zjištění průzkumu, a sice že celých 73 procent respondentů se cítí ve svém zaměstnání spokojeno, vnímá vstřícnost svého zaměstnavatele a má pocit seberealizace. Tři čtvrtiny českých zaměstnanců uvedly, že se cítí být ve své současné pozici dostatečně oceněny.

Nejpostiženější jsou velká města

„Rok 2019 byl rokem, kdy firmy výrazně pečovaly o své zaměstnance, posilovaly svoji značku zaměstnavatele a snažily se zlepšit vnitropodnikovou komunikaci. Tato péče nyní nachází odraz ve vysoké míře spokojenosti. Samozřejmě na to má vliv i nejistota z budoucnosti a pozvolný růst nezaměstnanosti,“ uvedla Alžběta Honsová ze společnosti Randstad.

Nezaměstnanost přitom podle ní neporoste plošně, ale spíš sektorově. Nejvíce pak v oborech, jež byly postiženy silně, jako veřejné stravování, letecká doprava, kultura a služby.

Pouhých 18 procent lidí zvažuje stát se ze zaměstnance podnikatelem

Nejnovější statistiky ukazují, že pandemie zasáhla nejvíce lidi pracující ve velkých městech. Právě zde je totiž 20 procent zaměstnanců navázáno na turistický ruch a služby a dostává nadprůměrnou mzdu. Těmto lidem ze dne na den zmizela možnost výdělku, řada z nich proto začala hledat práci v jiných segmentech, například v logistice.

Kde se během pandemie sotva drželi nad vodou a kde se naopak dařilo

Finance

„Z našeho průzkumu mezi vybranými logistickými společnostmi vyplynulo, že zhruba třetina nově zaměstnaných lidí přišla právě z gastro segmentu a čtvrtina z oblasti služeb a administrativy. Zjednodušeně řečeno, polovina nově zaměstnaných lidí se zde ocitla proto, že jejich zdroj příjmů kvůli pandemii skončil anebo byl výrazně utlumen,“ vysvětluje Honsová.

Aktuální průzkum přinesl ještě jedno zajímavé zjištění. Více než polovina (53 procent) zaměstnanců se domnívá, že budou muset odložit svůj odchod do důchodu, protože nemají dostatek důchodových úspor.

Každý třetí Čech přišel o část příjmů, může za to pandemie

Finance

„I tento aspekt je zesílen aktuálně panující nejistotou z budoucnosti,“ tvrdí Honsová a dodává: „V době velmi nízké nezaměstnanosti nebyl pro důchodce problém najít si brigádu či jinou možnost přivýdělku. Je otázkou, jak tomu bude v období postpandemické krize.“

Flexibilní formy zaměstnávání

Změny lze zaznamenat nejen v chování zaměstnanců a uchazečů o práci, ale i v přístupu samotných zaměstnavatelů. Poslední dva měsíce, kdy společnosti byly nuceny omezit či pozastavit svou činnost, vyvolaly značný příklon k flexibilním formám zaměstnávání.

Občasnou kancelář doma by uvítala většina lidí

Finance

Jde jak o využívání práce z domova, tak i o zesílený zájem o agenturní zaměstnávání. Agentury nabírají lidi nejen na sezonní práce, ale i na kvalifikované pozice (tzv. bílé límečky).

Častou formou náboru je tzv. try & hire (vyzkoušej a najmi), kdy lidé jsou nejprve zaměstnáni prostřednictvím agentury a teprve poté, co se osvědčí, jsou převedeni do kmenového stavu.

Reklama

Související články

Počet lidí bez práce poroste

Koronavirová epidemie s sebou bohužel přinese i zvýšení nezaměstnanosti, předpovídají ekonomičtí odborníci. Propouštění se podle nich dotkne jak pracovníků...

Výběr článků

Načítám