Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nákup knih přes e-shopy stoupl, knihkupci kvůli viru i tak bojují o přežití

  10:26
Češi v době nouzového stavu nakupovali knihy v e-shopech. Některým knihkupectvím tak stoupl nárůst objednávek přes internet až o sto procent. Přesto nyní knihkupectví bojují o přežití a žádají o osvobození knih od DPH.

Po uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru se otevřela řada dosud zavřených provozoven, mezi nimi i Knihkupectví Jitka v jihlavské Komenského ulici. Pro zákazníky je zde připravena dezinfekce i ochranné rukavice, přičemž majitelka kontroluje, aby se uvnitř neshromáždilo větší množství osob než je povoleno. (27. dubna 2020) | foto: Libor PlíhalČTK

Na podporu knihkupců vznikla také akce Staň se hrdinou - Zachraň knihkupectví, která má pomoci knihkupcům, jejichž tržby se nyní pohybují jen zhruba na polovině obvyklých objemů.

Kvůli zavřeným kamenným knihkupectvím se do popředí dostaly hlavně e-shopy. „Nákup knih přes e-shopy v období nouzového stavu narostl o desítky procent. Některé e-shopy zaznamenaly dokonce až osmdesátiprocentní nárůst. Tento skok ovšem nepokryl ani zdaleka ztráty, které utrpěla kamenná knihkupectví a velké řetězce, jejichž onlinové nákupy před tím představovaly 10-15 procent celkového obratu,“ uvedl Zdeněk Novák, ředitel marketingu Euromedia. Podotkl, že vzrostl zájem zejména o audioknihy.

Koronavirus v Česku

V hradeckých Malšovicích začala pouť. (22. května 2020)
Pražští zastupitelé seděli při jednání odděleni plexiskly na ochranu proti...
Zahradnice karlovarské Správy lázeňských parků letos poprvé vysadily tradiční...

Větší zájem o audioknihy i e-knihy potvrzuje ze strany Čechů také Zuzana Kadecká, oblastní manažerka knihkupectví Martinus.cz. „V porovnání s běžným obdobím stoupl prodej e-knih a audioknih na stažení v řádech desítek procent. Zákazníci více využívají tento způsob čtení, který je rozhodně bezpečnější. Zároveň si e-knihy rozhodli koupit i zákazníci, kteří běžně elektronické knihy nečtou,“ podotkla.

Nárůst prodeje na e-shopu zaznamenalo i knihkupectví Knihy Dobrovský. „Na našem e-shopu je velmi oblíbená možnost osobního odběru na prodejnách, která v tento čas logicky nebyla možná. Mnoho zákazníků tedy poprvé vyzkoušelo dodání knížek až domů. Stále často převládá tradice, kdy zákazník vyžaduje důkladnou prohlídku knížky a často nevěří, že jim domů přijde bezvadný kus,“ doplnil Adama Pýcha, marketingový ředitel Knihy Dobrovský.

Knihkupectví Kosmas zaznamenalo podle obchodního ředitele Ctirada Fuchse v průběhu března a dubna na svém e-shopu nárůst objednávek oproti stejnému období loni o více než 100 procent. 

Zájem byl o nekonfliktní témata

Podle Nováka lidé nakupovali zejména uklidňující čtení s nekonfliktními tématy, ženské romány a ezoterické a motivační tituly. Největší bestsellerem se stránkách Martinus.cz stal román Radky Třeštíkové Foukneš do pěny.

„Za období karantény bylo několik velmi zajímavých a silných titulů. Zákazníci vyhledávali humor a napětí, které často přechází až do hororu. Právě v hororu se v poslední době objevil fenomén v podobě autorky Darcy Coates, která píše nejen o strašidelných domech. Její novinka Přízraky domu Carrowů se držela a stále drží v našich bestsellerech. Humor byl zastoupen titulem Jeho banán,“ uvedl Pýcha. 

Z knížek, které se věnují pandemiím, v prodejích podle něj narostl primárně titul Bledý jezdec. Publikace pojednává o pandemii Španělské chřipky. V souvislosti s epidemií koronaviru Češi projevili zájem i o takové tituly. „Nebylo tolik výrazné jako v některých jiných zemích. Mor Alberta Camuse se ale prodával i u nás. Velký zájem je o knihy domácích autorů Doba koronavirová a Za oknem,“ doplnil Fuchs.

Epidemie koronaviru však knihkupectví poznamenala, i když lidé nakupovali přes e-shopy. Tržby knihkupectví se nyní pohybují v průměru okolo 50 až 70 procent obvyklých obratů. 

Například ředitel marketingu Euromedia předpokládá ztráty mezi 15 až 25 procenty.

Staň se hrdinou!

„Ztráty budou výrazné, museli jsme nejen uzavřít všechna naše knihkupectví, ale jako distributor jsme přišli i o možnost dodávat knihy a další zboží do celé sítě knihkupectví v republice. Konečné ztráty ještě nemáme zcela vyčíslené, ale pokles obratu za toto období je v řádu desítek milionů korun a tedy i ztráta bude velká,“ popsal Fuchs. 

Seznam prodejen, kde mohou čtenáři nákupem knih podpořit svého oblíbeného knihkupce, a katalog knižních titulů se nachází na webových stránkách www.zachranknihkupectvi.cz. 

Společnost Euromedia group vytiskla dva miliony katalogů s vybranými knižními tituly, jež doručí do poštovních schránek stejného počtu domácností.

Na pomoc knihkupcům vznikla iniciativa, za kterou stojí Euromedia Group a podporuje ji i Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Akce má název Staň se hrdinou – Zachraň knihkupectví.

Do akce se zapojili i nakladatelé, kteří vybrali ze své produkce 80 nejúspěšnějších titulů, u kterých očekávají velký zájem čtenářů. Právě u těchto knih se vzdali části svého zisku ve prospěch knihkupců, ti z každého prodaného výtisku získají 10 korun navíc.

„Začali jsme tím, že jsme vybrali top tituly z naší produkce a poté oslovili i další nakladatele, kteří se k nám ochotně připojili, protože všichni vnímáme současnou kondici knihkupectví jako bídnou a státem zanedbanou. Je proto potřeba knihkupcům podat pomocnou ruku, a to nejen vylepšenou marží, ale především kampaní, kterou si sami dovolit nemohou. Toto gesto může v kombinaci se zvýšenou zákaznickou aktivitou knihkupectví opravdu zachránit,“ uvedl Zdeněk Novák, ředitel marketingu Euromedia.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů také požádal ministryni financí Alenu Schillerovou o osvobození knih od DPH, zatím do konce roku 2021. DPH na knihy nyní činí deset procent. V případě osvobození od DPH by podle předsedy Svazu Martina Vopěnky šlo o opatření spravedlivé a sociální, které by zároveň utlumilo tlak na zvyšování cen v důsledku poklesu počtu vydaných výtisků. Spravedlivě by se rozložilo mezi knihkupce, distributory i nakladatele a pomohlo by i autorům.

Už koncem dubna zástupci SČKN, který sdružuje více než 150 velkých i malých knihkupců a nakladatelství, apelovali na vládu, aby se knižnímu trhu dostalo pomoci a podpory úměrné jeho významu pro společnost. Knižní trh podle nich ztratí až tři miliardy. Po vládě proto chtějí miliardu korun, která by měla oboru pomoci. Ministr kultury Lubomír Zaorálek tehdy uvedl, že na malé nakladatele myslí v záchranném balíčku, který předložil vládě.

Z poslední zprávy o českém knižním trhu, kterou svaz vydal, vyplývá, že Češi v roce 2018 utratili za knihy 8,3 miliardy korun včetně DPH, tedy o 250 milionů korun meziročně více.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...