Zavřít reklamu

Před dvěma dny jsme vás informovali o tom, že se slovenský premiér Igor Matovič rozhodl spustit projekt eKaranténa i přes to, že aplikace ještě nebyla schválena Googlem. To se však nyní změnilo a eKaranténa je oficiálně dostupná v Obchodě Play.

Původně byl uživatelům odkaz a stažení aplikace odeslán až po registraci, později byl dostupný na stránkách státního serveru a nyní je možné eKaranténu stahovat přímo z oficiálního obchodu. Stále však platí, že prvním krokem při použití chytré karantény je vyplnění registračního formuláře. Podrobný návod na použití aplikace eKaranténa naleznete zde.

Aplikaci bylo nejdříve možné použít jen na hraničním přechodu Petržalka-Berg, včera se však přidaly také hraniční přechody Jarovce-Kitsee a Drietoma-Starý Hrozenkov. Slovenské ministerstvo vnitra informovalo, že další přechody budou následovat.

Princip chytré karantény je založen na tom, že na registrované telefonní číslo přichází upozornění (duplicitně také ve formě SMS), aby se uživatel vyfotil, respektive udělal přes aplikaci eKaranténa sken své tváře na místě, které uvedl při registraci. Tato upozornění samozřejmě chodí náhodně. Nereagování na tuto výzvu se pokládá za porušení karantény. Stejně tak zapnutí režimu letadla, opuštění místa karantény, odinstalování aplikace, vypnutí telefonu, vypnutí polohových služeb na vašem zařízení, vypnutí mobilních dat nebo Wi-Fi a manipulace s GPS nebo aplikací se považuje za porušení domácí izolace, za což může udělit Úřad veřejného zdravotnictví pokutu do výše 1659€ a policie do výše 1000€. O porušení budou uživatelé informováni upozorněním v aplikaci a rovněž pomocí SMS zprávy (pro případ výpadku internetového připojení nebo odinstalování aplikace).

 

Díky zabezpečení eKarantény se není třeba bát, že by se k zadaným údajům někdo dostal. Jakmile však dojde k porušení domácí karantény, údaje se zpřístupní hygienikům, aby mohli jednat.

eKaranténa stále funguje v testovacím režimu, ale dle oficiálních informací nemělo 90% lidí na hraničních přechodech žádný technický problém. Aplikace stále není dostupná pro zařízení se systémem iOS, čeká se na schválení ze strany Applu.

[appbox googleplay sk.nczi.ekarantena screenshots]

Zdroje: zive.aktuality.sk, mojandroid.sk, korona.gov.sk

Dnes nejčtenější

.