Letošní ročník Dvořákovy pěvecké soutěže odložili na rok 2021

Pořadatelé Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka odložili letošní ročník na příští rok. Novým termínem 55. ročníku je 5. až 12. listopadu 2021. Soutěže se každoročně zúčastňuje 80 až 110 pěvců z celého světa v oborech Opery, Junior a Píseň. Informoval o tom Alois Ježek, ředitel Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka, které soutěž pořádá.
Varvara Fedotova a Peter Dvorský – 54. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka 2019 (zdroj MPSAD)

“Průzkumem jsme zjistili, že nejistota v účasti zahraničních pěvců kvůli celosvětové pandemii koronaviru je velmi vysoká a vzhledem k mezinárodnímu charakteru akce by utrpěla prestiž soutěže, její autorita, ale především rozpočet projektu, který významně ovlivňuje příjem od zahraničních soutěžících,” uvedl Ježek.

Podle Ježka je Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka obecně prospěšnou společností a nedisponuje penězi, které by pokryly jakoukoli ztrátu. Rozpočet Dvořákovy pěvecké soutěže byl v posledních letech přibližně dva miliony korun.

“Rádi bychom v Karlových Varech v době původního termínu soutěže realizovali její připomenutí formou slavnostního operního koncertu s hvězdným obsazením. O dalších podrobnostech budeme včas informovat,” dodal Ježek.

Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka Karlovy Vary (zdroj MPSAD)

Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka se loni ve čtyřech kategoriích zúčastnilo 106 umělců ve věku do 35 let z 26 zemí. Rekord tak zůstal 40. ročníku s téměř 120 účastníky. Mužských zájemců je dlouhodobě méně. Slavnostní galakoncert vítězů a laureátů soutěže s orchestrem a udílením cen se tradičně koná v karlovarském městském divadle. Podle pořadatelů jde především o to, aby laureáti našli uplatnění na umělecké scéně.

Soutěž vznikla v roce 1966, aby rozvinula tehdejší pěvecké školy a dala příležitost mladým zpěvákům. Pořadatelé v roce 2009 u mužů prodloužili věkové rozmezí soutěžících v junior kategorii do 25 let. O rok později zvýšili věkový limit pro účastníky v kategorii opera do 35 let u mužů i žen. Vítěze čekají nejen finanční odměny, ale i nabídky na hostování v českých a moravských operních domech. V soutěži v minulosti uspěli například Roman Janál, Gabriela Beňačková, Eva Urbanová a Adam Plachetka.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat