Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V noci na dnešek se Raymond Gurême, jeden z nejvýznamnějších evropských Romů, přidal ke hvězdám

25. května 2020
Čtení na 3 minuty

Podle informací na sociálních sítích zemřel v neděli 24. května 2020 Raymond Gurême (95 let), jeden z nejvýznamnějších Romů za poslední století. “Před dvěma hodinami se Raymond přidal ke hvězdám. Seshora nás bude nadále vést v našem boji. Odpočívej v pokoji Raymonde, budeme dál rozdmýchávat plamen, který jsi zapálil!” informovala kupříkladu v noci na dnešek stránka Justice 4 Raymond Gureme.

Raymond Gurême se narodil v roce 1925 v rodině kočovníků – Manušů. Je otcem 15 dětí a má 150 potomků. Během války utekl z francouzského internačního tábora a pracoval v Bretani, aby mohl zásobovat příbuzné. V roce 1943 byl znovu uvězněn a deportován do Německa na nucené práce. Když se mu v červnu 1944 podařilo znovu uprchnout, připojil se k odboji a podílel se na osvobozování Paříže.

Gurême tvrdil, že ve francouzském táboře to tak tvrdé, jako v českých, slovenských a polských táborech nebylo, ale i tak to bylo tvrdé dost. Všechno tam podle něj koordinovali francouzští strážníci, nikoli Němci – obdobně jako v Letech u Písku strážníci čeští. Příbuzné našel až v roce 1950. Své vzpomínky vydal v knize Nomádům vstup zakázán, která vyšla v roce 2011. O uznání své účasti v odboji bojoval dlouhá léta. Nakonec ho prezident Mitterrand ocenil řádem Rytíř čestné legie.

Od roku 1968 žil v maringotce umístěné na vlastním pozemku, ve francouzském departmentu Esson na jihu Paříže, nedaleko internačního tábora, v němž byl vězněn. Po válce se stále snažil bránit lidská práva nejen kočovníků, stal se z něj známý aktivista. Ještě před asi sedmi lety byl obětí útoků policistů. Dvakrát ho v jeho maringotce z neznámých důvodů přepadli, zmlátili ho, vynesli ven a vyváleli v blátě. “Řekli mu, že se u něj někdo údajně skrývá, anebo že něco přechovává. A když jsem od něj odjížděl, tak mě objal a říkal: Víš, já už tady dlouho nebudu, ale co bude s mými dětmi, až zemřu? Zatím se policajti ještě bojí, protože jsem tu já a chráním je. Ale co s nimi bude, až umřu?” řekl již dříve režisér dokumentárního filmu Díra v hlavě Robert Kirchhoff. 

Tento film se věnuje pronásledování Romů za druhé světové války. Jeho tvůrci navštívili devět evropských zemí a natáčeli s pamětníky, jejich přáteli, příbuznými, historiky a aktivisty.

„Raymond Gurême je velký gentleman. Je to pán, který žije celý život v maringotce, bývalý cirkusák. Jeho otec byl velmi zámožný člověk, který měl velké chapitó a jako jeden z prvních měl kinematograf. V rámci toho kinematografu měl neuvěřitelné tržby. Ale když přišla válka, tak jim to všechno sebrali a okradli je. To je totiž další mýtus, který tvrdí, že všichni Romové byli chudí. Ne všichni Romové byli chudí, z historie známe případy, kdy se lidé rvali o jejich majetek a kdy poslali na popravu celou osadu nebo je upálili v nějaké stodole nebo postříleli a jejich majetek si rozebrali. Je na to několik odkazů i v tomto filmu. A Raymond ve svých téměř sto letech čelí svému osudu, celý život žije sparťansky, ve své maringotce se přikrývá čtyřmi peřinami, ale nikdy netopí,“ řekl Robert Kirchhoff po natáčení filmu.

Zde najdete video, na němž Raymond zpívá.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon