Volkswagen musí vyplatit náhrady majitelům aut, která manipulovala s emisemi

Volkswagen Sharan 2.0 TDI DSG

Volkswagen Sharan 2.0 TDI DSG Zdroj: Jiří Káš

Volkswagen Passat GTE Variant
Volkswagen Passat GTE Variant
Volkswagen Passat GTE Variant
Volkswagen Golf 2.0 TDI Evo DSG
Volkswagen Golf 2.0 TDI Evo DSG
11
Fotogalerie

Německý koncern Volkswagen musí zákazníkům, kteří mají auto dotčené manipulací s emisemi, vyplatit za vůz náhradu. Výrobce ale může výkupní částku snížit podle počtu kilometrů, které autem zákazníci ujeli. Rozhodl o tom německý nejvyšší soud v Karlsruhe. Automobilka po pondělním verdiktu oznámila, že chce ukončit soudní spory s majiteli vozů a nabídnout jim odškodnění.

Soud rozhodoval v případu německého důchodce, který si v roce 2014 koupil použitý Volkswagen Sharan 2.0 TDl za 31 490 eur (dnes 859 tisíc korun) s naftovým motorem, u kterého diagnostika cíleně ukazovala menší produkci emisí, než jaká byla skutečnost. Automobilka majiteli auta vyhovět odmítala, neboť vůz byl podle ní po odstranění závadného softwaru plně funkční.

„Rozsudek znamená právní jistotu pro miliony spotřebitelů v Německu a opět dokládá, že ani velké koncerny nestojí nad zákonem,“ prohlásil právník Claus Goldenstein, který žalujícího zastupoval. Goldenstein rovněž zastupuje dalších 21 tisíc klientů.

Skandál s naftovými motory zasáhl desítky tisíc majitelů aut. Spolkový soudní dvůr, jak se německý nejvyšší soud oficiálně jmenuje, ale v případu upraveného softwaru rozhodoval poprvé - proto je pondělní verdikt považován za průlomový. Výnosy dvoru také jako precedens při svém rozhodování využívají soudy nižší instance.

Agentura DPA poznamenala, že postoj soudu posiluje pozici zákazníků, pro Volkswagen by naopak mohl vést k mimořádným nákladům. Automobilka totiž čelí několika tisícům soudních řízení, které chce ale podle dnešního prohlášení v dohledné době ukončit. Verdikt se zároveň vztahuje i na jiné výrobce aut, nejenom na koncern Volkswagen.

Volkswagen po verdiktu oznámil, že majitelům vozů nabídne odškodnění. Jeho výše bude zohledněna případ od případu. Firma uvedla, že nabídne „pragmatické a jednoduché řešení“.

Německý důchodce Herbert Gilbert tvrdí, že kdyby o úpravě softwaru věděl, nikdy by si takové auto nekoupil. Jeho žalobu nejprve soud v Bad Kreuznachu v říjnu 2018 odmítl, ale odvolací soud v Koblenzi v červnu 2019 rozhodl jinak. Soud tehdy konstatoval, že automobilka ve snaze o maximalizaci zisku systematicky klamala úřady, konkurenci i spotřebitele, a Volkswagenu proto nařídil vyplatit za auto po odečtení doby užívání zhruba 25 600 eur (zhruba 700 tisíc korun).

Gilbert se ale s verdiktem odvolacího soudu nespokojil a u Spolkového soudního dvoru se domáhal plné částky. Spokojená nebyla ani automobilka, která požadovala revizi rozsudku. Zdůvodňovala to tím, že majitelům žádná škoda nevznikla, neboť vozy byly i přes upravený software vždy plně funkční. Soudní dvůr v pondělí ale potvrdil rozhodnutí odvolacího soudu.

Volkswagen podle DPA udává, že proti němu bylo v Německu vzneseno asi 60 tisíc žalob. Pondělní verdikt do kauzy podle médií přináší jasnější linii, neboť jednotlivé soudy dosud přicházely s odlišnými závěry. I tak ale komentátoři poukazují na to, že soudní dvůr dosud neodpověděl na všechny otázky. Například není jasné, jak by se mělo přistupovat k zákazníkům, kteří si vůz s upraveným naftovým motorem pořídili poté, co se informace o skandálu dostaly na veřejnost. Dvůr má proto ke kauze na léto naplánovaná další slyšení.

České právo na samou situaci pohlíží jinak, míní advokátka Kateřina Turnhöfer. „Německý Nejvyšší soud rozhodl o odškodnění pro zákazníka na základě ustanovení, které přiznává náhradu škody v případě úmyslného porušení dobrých mravů. Německé právo však v České republice aplikovat nelze. Soudy porušení dobrých mravů přiznávají jen ve výjimečných situacích, kdy škůdce jednal pouze a s jediným cílem poškodit jiné osoby,“ uvedla advokátka. 

„Pokud by případ posuzovaly soudy v České republice, závěr by byl zřejmě zcela odlišný – a náhradu škody by zákazníkům jen těžko přiznaly,“ řekla Turnhöfer. „Právě v tom spatřuji největší kámen úrazu českých žalobních snah o odškodnění, kde je velice sporné, zda vůbec nějaký nárok existuje,“ dodala.

V červnu 2019 Obvodní soud pro Prahu 8 nepravomocně uznal nárok na odškodnění 636 milionů korun pro majitele aut koncernu Volkswagen v České republice. Vyhověl tak 2435 lidem, které zastupovala organizace Safe Diesel. Loni v září Safe Diesel u soudu pro Prahu 8 žalobu rozšířil, celkem tak ve sporu organizace zastupuje téměř 6000 klientů. Pro každého z nich nárokuje odškodné 220 tisíc korun.